Πως φτάσαμε ως εδώ

Για να φτάσει σε αυτό το σημείο η ομάδα έγιναν λάθη, πολλά λάθη από πολλούς μέσα και ο κόσμος. Δείξαμε ανοχή σε γεγονότα και καταστάσεις που έπρεπε να προλάβουμε και αντιδρούμε τώρα που είμαστε στο γκρεμό, βγάζουμε κραυγές απελπισίας. Θα προσπαθήσω μέσα από την στήλη μου να αναλύσω με το δικό μου μάτι τι φταίει για να φτάσουμε στο σημείο αυτό.

Σάββας Κάκος

Για μένα ο νούμερο ένα υπαίτιος της σημερινής κατάντιας. Δίχως αίσθηση της πραγματικότητας και δίχως ρεαλιστικούς στόχους.  Μοναδικό του όπλο η επικοινωνία. Τον Μάη του 2013 πήρε εντολή από την Γ.Σ για προϋπολογισμό 1.5 εκατομμύρια με ταβάνι τα 2. Ο Πάμπος Χριστοδούλου που ζήτησε προϋπολογισμό δύο εκατομμυρίων ήταν υπερβολικός και τον έδιωξε. Προσέλαβε για προπονητή τον Χριστάκη Κασσιανό μαζί του ήταν και ο Νίκος Νικολάου και προσπάθησε μέσω αυτού του τρόπου να λανσάρει συναίσθημα στο πάγκο.

Μέσα σε μια βδομάδα βγήκε εκτός πλάνου και αγνόησε την εντολή που πήρε από την Γ.Σ, έφερε στην Ανόρθωση ποδοσφαιριστές με πολύ ψηλά συμβόλαια απλά και μόνο για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που πήγαινε με ψιλά να πάρει τον Αρτυματά από τον Παραλίμνι. Ούτε αναρωτήθηκε πως θα τους πληρώσουμε. Η παρουσία του στο τιμόνι της Ανόρθωσης οδήγησε πολλούς σε εθελούσια έξοδο για πολλούς και διάφορους λόγους. Μας έλεγε πως το μισθολόγιο είναι λίγο πάνω από τα 2 εκατομμύρια και εν τέλει ήταν στα 3.4 εκατομμύρια.

Εκχώρηση εσόδων – Έλλειψη ρευστότητας

Όλα τα έσοδα εισπράχθηκαν προ πολλού, η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί ένα σύνηθες φαινόμενο. Για τα τηλεοπτικά που έχουμε να λαμβάνουμε από την LTV μας έμειναν μόνο οι δόσεις  για τον Δεκέμβριο του 2014 και του 2015 αλλά εκχωρήθηκαν και αυτές για το δάνειο της κτηματικής. Για καντίνες, CYTA κλπ ούτε λόγος τα προ είσπραξε το προηγούμενο Δ.Σ. Έσοδα που έπρεπε να είχαμε μέσα στη χρονιά για να τρέξει αυτή απρόσκοπτα εισπράχθηκαν πολύ νωρίτερα.

Ποδοσφαιριστές – Ομάδα

Η ομάδα κτίστηκε χωρίς πλάνο, πως να κτιστεί άλλωστε, όταν από την 1η του Ιούνη μέχρι τις 15 αποκτήσαμε ποδοσφαιριστές για μισθολόγιο 1.5 εκατομμύριο ευρώ και από τις 15 μέχρι τις 30 ποδοσφαιριστές για μισθολόγιο 3.4. Κανένας στόχος δεν τέθηκε ποτέ, ταξιδεύαμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα και στα ράδια μας έλεγαν για οικονομική εξυγίανση και για χαμηλό μισθολόγιο. Στα φιλικά προετοιμασίας ξεκινήσαμε με δεκάρι τον Μαρσίνιο και σέντερ φορ τον Ρέζεκ για να τα τελειώσουμε με δεκάρι τον Γκαρσία και σέντερ φορ τον Κολάουτι. Αριστερό μπακ δεν αποκτήσαμε ποτέ ούτε δεύτερο επιθετικό, γενικά η δομή του ρόστερ μας βγάζει μια απίστευτη και μοναδική προχειρότητα. Διώξαμε ποδοσφαιριστή στις  7 του Αυγούστου για να τον αποκτήσουμε πίσω στις 27!

Προπονητές

Όπως και στους ποδοσφαιριστές ξεκινήσαμε την προετοιμασία με τον Κασσιανό που πληρούσε τα κριτήρια για το 1.5 εκατομμύριο μισθολόγιο, το κάζο της Γκέφλε συνέβη στις 25/7. Τότε αφού πλέον ζούσαμε σε εποχές μισθολογίου 3 εκατομμυρίων λήφθηκε η απόφαση για πρόσληψη προπονητή εμβέλειας Ανόρθωσης, ωστόσο είχαμε κώλυμα στο καταστατικό. Το ποδοσφαιρικό τμήμα είχε μπροστά του 40 μέρες μέχρι την έναρξη του νέου πρωταθλήματος ωστόσο οι φωστήρες που διοικούν την Ανόρθωση αποφάσισαν να πετάξουν τις 20 στο κάλαθο των σκουπιδιών μόνο και μόνο για να είμαστε καταστατικά σωστοί. Στις 13/8 και με την εκλογή του νέου Δ.Σ έτρεξε το θέμα προπονητή. Εκεί φάνηκε ακόμη μια φορά η αδυναμία της επιτροπής προγραμματισμού καθώς για 20 μέρες ο Γιαννέφσκι μας διαβεβαίωνε πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το συμβόλαιο του στην Εθνική Σκοπίων. Όταν ήρθε όμως η ώρα των υπογραφών τα πάντα άλλαξαν. Οι Σκοπιανοί προέβαλαν απαιτήσεις όμως εμάς το ταμείο ήταν ήδη μείον. Με 15 μέρες μόνο να απομένουν μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος, το μοναδικό κριτήριο που τέθηκε για προπονητή ήταν μόνο να μπορεί να πάρει άμεσα το αεροπλάνο και να έρθει Κύπρο. Έτσι προσλήφθηκε ο Ζόρζε Κόστα, με φιλοσοφία εκ διαμέτρου αντίθετη από τον Γιαννεφσκι και καμία σχέση με τους προκατόχους του στην Ανόρθωση.

Διοίκηση

Στις 31/5 ο Κάκος παρουσίαζε το νέο Δ.Σ το οποίο παραιτήθηκε 2 μήνες μετά. Το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου περιείχε έντονο διοικητικό παρασκήνιο και στο τέλος κατατέθηκε εκπρόθεσμα ο συνδυασμός από τον Αχιλλέα Νικολάου, με την κρυφή συμφωνία να αναλάβει μετά το τιμόνι ο νυν πρόεδρος Χρίστος Πουλλαίδης. Στις 02/10 αναλάμβανε επίσημα ο κύριος Πουλλαϊδης. Μέσα σε τέσσερις μήνες αλλάξαμε τέσσερις προέδρους.

Κόσμος

Το κάζο του Γκέφλε λειτούργησε αρνητικά όπως και το διοικητικό παρασκήνιο του Αυγούστου. Ουδέποτε δημιουργήθηκε στον κόσμο η αίσθηση πως ξεκινά κάτι καινούριο. Αντιθέτως με την απογοήτευση της απώλειας του περσινού πρωταθλήματος να είναι νωπή ο κόσμος ήταν πιο δύσπιστος από ποτέ. Κάθε ήττα της Ανόρθωσης συνοδεύεται από ψιθύρους και μεμψιμοιρίες. Το δυνατό ξεκίνημα με δύο σερί νίκες επί της Ομόνοιας και του Απόλλωνα πήγε να δημιουργήσει μια θετική αύρα η οποία όμως διαλύθηκε μετά την ήττα από τη Δόξα, με τον κόσμο να λέει και πάλι τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου.

Εμφανίσεις

Οι εμφανίσεις που πραγματοποιεί η Ανόρθωσις είναι μία κρύο μια βράστη. Η ήττα από την Δόξα δίνει τη θέση της σε επιβλητική εμφάνιση στο Παφιακό. Μετά ακολουθούν μια σειρά προβληματικών εμφανίσεων στη σειρά. Η ομάδα αγωνιστικά δεν πείθει, στα ράδια ακούγαμε για διορθωτικές κινήσεις στο γήπεδο όμως αυτές δεν τις βλέπαμε. Η έλλειψη άλλης ομάδας σταθερής μας διατηρούσε  στο παιχνίδι του τίτλου μέχρι τις αρχές του Γενάρη ωστόσο η εικόνα  που βγάζαμε ήταν δυστυχώς για την έκτη θέση.

Μισθοδοσία – Παλιές οφειλές

Με τα έσοδα ήδη εκχωρημένα, το μισθολόγιο έξω από τις δυνατότητες και τις παλιές οφειλές να έρχονται να σε βρίσκουν η κάλυψη του μισθολογίου ήταν αδύνατη από κάθε άποψη. Ο κόσμος δεν είχε πειστεί για να βάλει το χέρι στην τσέπη για να βοηθήσει κάπως την κατάσταση. Ο πρόεδρος έβαλε αρκετά χρήματα να καλύψει τις υποχρεώσεις του σωματείου, όμως δεν έχει συμπαραστάτες δίπλα του. Το Δ.Σ που ηγείται δεν έχει την απαιτούμενη ευρωστία για να πετάει χρήματα στον λάκκο και να πληρώνονται οι οφειλές, έτσι είναι μόνος. Να στερέψει δεν στερεύει με βάση το οικονομικό του εκτόπισμα όμως δεν είναι υπόχρεος να πληρώσει τον λογαριασμό που του άφησε ο προκάτοχος του.

Επιβολή πειθαρχίας

Ούτε οι μονάδες αλλά ούτε το σύνολο βγάζουν πειθαρχία. Χάσαμε παιχνίδια από ατομικά λάθη, οι κάρτες που δεχόμαστε για διαμαρτυρίες πάρα πολλές. Μέσα στο γήπεδο ο καθένας κάνει του κεφαλιού του. Δεν υπάρχει κανένας που θα μπορεί να επιβληθεί στους ποδοσφαιριστές ούτε να επιβάλει την πειθαρχία σε αυτούς. Για πρόστιμο ούτε λόγος, εδώ τους έχουμε απλήρωτους για 2 και 3 μήνες.

Άσκηση διοίκησης και επιτροπή ποδοσφαιρικού τμήματος

Από την στιγμή που ο πρόεδρος πληρώνει, ο πρόεδρος διοικεί. Έτσι και στην περίπτωση της Ανόρθωσης. Όμως ο Χρήστος Πουλλαίδης μισό μήνα βρίσκεται Κύπρο και τον άλλο μισό στον υπόλοιπο κόσμο. Δυστυχώς δεν υπάρχει άτομο πίσω του που να προκαλεί το δέος και τον σεβασμό που προκαλεί ο πρόεδρος και αναπόφευκτα δημιουργείται κενό εξουσίας τις μέρες που απουσιάζει. Η επιτροπή που διοικεί το ποδοσφαιρικό τμήμα ακούγεται μόνο στα δελτία ειδήσεων. Για να μπορέσεις να τα βγάλεις πέρα στο ποδόσφαιρο χρειάζεσαι σκληρή δουλειά και πολλές ώρες. Ο Παντελή που θεωρείται ο τελευταίος επιτυχημένος πρόεδρος ήταν στα γραφεία του συλλόγου για πολλές ώρες ενίοτε μόνος και άλλοτε μαζί με τους συνεργάτες του, κι ας είχαν για προπονητή τον Κετσπάγια που είχε αναλάβει εξ ολοκλήρου την λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος και τους ευκόλυνε αφάνταστα τη ζωή.

Διαιτησία

Στην πορεία μας και φέτος χάσαμε παιχνίδια από τη διαιτησία, πήραμε πολλές κάρτες και γενικά κανένας διαιτητής δεν μας σέβεται. Εμείς το μόνο που πράξαμε είναι ότι τους ευχηθήκαμε καλές γιορτές, τίποτα παραπάνω. Το πρόβλημα είναι μεγάλο, η Ανόρθωσις έχει απομονωθεί και όχι μόνο δεν την παίζουν 50-50 αλλά πολλές φορές μας καίνε. Ο εκπρόσωπος μας στην Κ.Ο.Π αρκείται απλά σε τεχνοκρατικές δηλώσεις στα ράδια ανήμερα της Γ.Σ.

Επόμενη μέρα

Η επόμενη μέρα είναι δύσκολη, χρειάζεται ρίσκο και γενναίες αποφάσεις. Στην κατάσταση που φτάσαμε οτιδήποτε γίνει είναι λάθος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Από την μια ο πρόεδρος δεν πείθει πως κάτι καινούριο ξεκινά με την σύσταση της εταιρείας και από την άλλη υπάρχουν κάποια άτομα που δεν έχουν εισηγηθεί κάτι χειροπιαστό.

Τα κριτήρια τρέχουν, εάν δεν τα καλύψουμε θα έχουμε πρόβλημα αγωνιστικά. Δεν θα μπορούμε να αποκτήσουμε ποδοσφαιριστές άνω των 21 ετών εκτός και εάν  γίνει κάποια ειδική ρύθμιση για να πάρουμε κάποιο αριθμό. Θα μας αφαιρεθούν βαθμοί.

Εάν περάσουμε τα κριτήρια καλώς, είτε ως εταιρεία είτε ως σωματείο θα μπορούμε αγωνιστικά με σωστή δουλειά να έχουμε βλέψεις σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αρχίσουμε το παιδομάζωμα αξιόλογων μικρών για να μπορέσουμε να διατηρηθούμε στα σαλόνια της πρώτης κατηγορίας και να μην κινδυνεύσουμε.

Στην περίπτωση που δεν τα περάσουμε θα πρέπει επιτέλους ο κόσμος μας να αποκτήσει οπαδική συνείδηση και να πάψει να είναι του καναπέ, μόνο με γεμάτο γήπεδο και με το χέρι στην τσέπη θα καταφέρουμε να βγούμε από το αδιέξοδο που μας έχουν φέρει.

Ο Καραμπινάτος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ