Το χτύπημα Πανένκα, ο Κάλβο ο Τρίκα και ο Τσιταϊσβίλι (βίντεο)

Χτύπημα αλά Πανένκα επέλεξε ο  Τόνι Κάλβο για το πέναλτι που κέρδισε η Ανόρθωση στο προχθεσινό παιχνίδι απέναντι στην Α.Ε.Κουκλιών. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που γίναμε θεατές τέτοιου είδους χτυπήματος σε πέναλτι, καθώς και τα προηγούμενα χρονιά υπήρξαν ποδοσφαιριστές της Ανόρθωσης   που επέλεξαν την τεχνική.

Το anorthosis24.net ανατρέχει σε δύο τέτοιες περιπτώσεις και σας τις θυμίζει:

Για αρχή δεν μπορούμε να κάνουμε άλλη από την παράθεση της αυθεντικής εκτέλεσης από τον Τσέχο Αντονίν Πανένκα. Ο τελικός του ευρωπαϊκού κυπέλλου του 1976 έμελλε να κριθεί στην διαδικασία τών πέναλτι και εκεί ο Πανένκα έμελλε να γράψει το όνομα του στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ο Τσέχος λοιπόν, με το απύθμενο θράσος και με  άγνοια κινδύνου ξεγελούσε τον Ζεπ Μάγιερ και με αριστουργηματικό τρόπο έστελε την Τσεχία στην κορυφή της Ευρώπης.

Τον ιστορικό Απρίλιο του 2004 εν μέσω σχεδίου Ανάν και επικείμενης ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ανόρθωση καλείτο να αντιμετωπίσει τον ΑΠΟΕΛ στον επαναληπτικό της προημιτελικής φάσης του κυπέλλου. Στον πρώτο αγώνα η Ανόρθωση είχε χάσει με 0-1, ωστόσο αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στις προσπάθειες των ποδοσφαιριστών μας για την ανατροπή των εις βάρος τους δεδομένων. Η Ανόρθωση ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι αλά Πανένκα από τον αγαπητό στις τάξεις των οπαδών του Φοίνικα Κλιμέντι Τσιταϊσβίλι  (ΚΟΠΑ) και είχε πάρει κεφάλι στο σκορ. Μπορούσε να κάνει την ολική ανατροπή αλλά υπολόγιζε χωρίς τον διαιτητή Δημητρίου.

Σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα, στα πλαίσια της 23ης αγωνιστικής της περιόδου 2008-09,  η πιο «επεισοδιακή» μεταγραφή στη σύγχρονη ιστορία της Ανόρθωσης η οποία μάλιστα αποτέλεσε και την πέτρα του σκανδάλου για τα Νοεμβριανά,  ο Ρουμάνος Έουγκεν Τρίκα χάριζε στο κοινό του «Αντώνης Παπαδόπουλος» μια εκτέλεση χτυπήματος πέναλτι όπως αυτή που χάρισε στους απανταχού ποδοσφαιρόφιλος  ο Τσέχος Πανένκα στο τελικό του EURO 1976 απέναντι στους Γερμανούς.

Παρόμοια εκτέλεση προτιμούσε και ο Βίνσεντ Λαμπάν ωστόσο έδινε στην μπάλα περισσότερη δύναμη και λιγότερη καμπύλη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ