Αντώνης Καράς

Ο Αντώνης Καράς ήταν μία από τις μεγάλες ποδοσφαιρικές μορφές της Ανόρθωσης, που συνέδεσε το όνομα του με όλες τις κατακτήσεις τίτλων της ομάδας μας από το 1957 μέχρι το 1975. Κατέκτησε 5 πρωταθλήματα Κύπρου και 4 Κύπελλα. Ανήκε στη θρυλική ομάδα «Γαλανόλευκη Θύελλα», την χρυσή εποχή της Ανόρθωσης, 1956-1964.

Αγωνίστηκε ως ποδοσφαιριστής της Ανόρθωσης από το 1956 μέχρι το 1971 ενώ ταυτόχρονα ήταν και μέλος της Εθνικής Κύπρου. Αγωνίστηκε ως μέσος και ως αμυντικός. Τον διέκρινε το πάθος του μέσα στο γήπεδο και η μεγάλη του παλικαριά. Ήταν ο άνθρωπος που ανέστησε την ποδοσφαιρική Ανόρθωση τη δυσκολότερη περίοδο της ιστορίας της, από το 1974 μέχρι το 1977, που δούλεψε ως προπονητής.

Στο Σωματείο μας δεν προσέφερε μόνο ποδοσφαιρικές επιτυχίες. Την τριετία που ήταν προπονητής, δούλεψε αφιλοκερδώς για την φανέλα του Συλλόγου. Έλεγε χαρακτηριστικά: «Όσοι δεν αντιλαμβάνονται το βάρος αυτής της φανέλας, να φύγουν. Δεν έχουν θέση στην Ανόρθωση!»

Ο Αντώνης Καράς ήταν ο άνθρωπος που έψαχνε γήπεδα, ακόμη και χωράφια, για να κάνει τις προπονήσεις του. Υπάρχει μαρτυρία ότι και σε χωράφι γεμάτο με αγκάθια αναγκάστηκε να προπονήσει τους παίχτες του, γιατί τότε δεν υπήρχε καμία ευκολία και όλα γίνονταν από πάθος και αγάπη για την ομάδα.

Την περίοδο της προσφυγιάς οι δυσκολίες για την Ανόρθωση ήταν πολλές. Μία από αυτές ήταν η εξεύρεση γηπέδων για προπονήσεις, με αποτέλεσμα να πηγαινοέρχονται σε διάφορους προπονητικούς χώρους. Το 1974 η ομάδα του Αντώνη Καρά αγωνιζόταν στο γήπεδο του Παραλιμνίου, ενώ από το 1975, η έδρα της Ανόρθωσης ήταν το Κοινοτικό Στάδιο της Αραδίππου. Την περίοδο 1976-1977 η προετοιμασία της ομάδα μας άρχισε στο ΓΣΖ.

Ως πρώτη του μεγάλη αγάπη δήλωνε πάντα την Ανόρθωση! Άλλη μεγάλη του αγάπη ήταν η θάλασσα. Συνδύαζε όμως και τα δύο. Δεν είναι τυχαίο που η βάρκα που χρησιμοποιούσε για να πηγαίνει ψάρεμα, έφερε το όνομα «Μεγάλη Κυρία». Τον ρωτούσε η οικογένεια του: «Ποιά είναι η μεγάλη σου αγάπη;» και αυτός απαντούσε: «Πρώτα έρχεται η Ανόρθωση, μετά η θάλασσα και μετά η οικογένεια μου».

Δημιούργησε πολύ στενούς δεσμούς με τους ποδοσφαιριστές και συνεργάτες του. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι εκείνοι οι αθλητές συνευρίσκονται κάθε χρόνο και αναπολούν τις μέρες που έζησαν με τον αείμνηστο Αντώνη Καρά. Η σύζυγος του Αντώνη Καρά, κυρία Μαρία Καρά, θυμάται : «Παντρευτήκαμε στις 11 το πρωί για να μπορέσει να πάει το απόγευμα να παίξει μπάλα! Τόσο ήταν το πάθος και η αγάπη του για την Ανόρθωση!»

Το προπονητικό κέντρο της Ανόρθωσης, μετονομάστηκε στις 13/04/2011 σε «Προπονητικό Κέντρο Αντώνης Καράς».

Από την Ανορθωσιάτικη σελίδα στο facebook Pride of Famagusta – Glory Days.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ