Τα δυνατά μας όπλα και τα… αδύνατα σημεία μας

Πρώτο παιγνίδι για τη νέα ποδοσφαιρική περίοδο, και καλούμαστε από το καλημέρα να αντιμετωπίσουμε την Ομόνοια σε ένα από τα διαχρονικά ντέρμπι της Κύπρου. Με τα προβλήματα που κουβαλούμε μαζί μας από τα γνωστά γεγονότα των τελευταίων μηνών, κάποιοι θα έλεγαν ότι θα ήταν προτιμότερο στα πρώτα παιγνίδια να αντιμετωπίζαμε θεωρητικά ευκολότερους αντιπάλους. Κάποιοι άλλοι λένε πως όταν αγωνιστικά δεν είσαι σε καλή κατάσταση, τότε οι πιθανότητες να έχεις κέρδος από τα ντέρμπι αυξάνονται. Όποια και να είναι η «αλήθεια», το ζητούμενο, που είναι η νίκη, δεν παύει να αλλάζει. Είπαμε αρκετές φορές ότι η νίκη σε αυτό το παιγνίδι θα έχει πολύ περισσότερα οφέλη εκτός των τριών βαθμών, και αυτή είναι η πραγματικότητα. Ότι και να είπαμε όμως, σε λίγες ώρες αντιμετωπίζουμε την Ομόνοια, και πλέον όλα είναι στα πόδια των ποδοσφαιριστών της ομάδας, αλλά φυσικά και του προπονητή. Πως θα κερδίσουμε λοιπόν το σημερινό παιγνίδι; Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα δυνατά μας όπλα, και την ίδια ώρα να ελαχιστοποιήσουμε τα λάθη και τις αδυναμίες που δείξαμε μέχρι σήμερα. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Γκονζάλο Γκαρσία

Κάνουμε ξεχωριστή αναφορά στο συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή, καθώς είναι αυτός που θα δημιουργήσει τις περισσότερες προϋποθέσεις για την ομάδα μας, και εκείνος που σε αρκετές περιπτώσεις θα κληθεί να τις ολοκληρώσει. Η απόδοση του Ουρουγουανού μεσοεπιθετικού θα είναι βαρόμετρο για την ομάδα μας. Αν βρεθεί σε καλή ημέρα, τότε δεν θα βοηθηθεί μόνο η επιθετική μας γραμμή, αλλά και η αμυντική. Και εξηγούμαστε. Ένας καλός Γκαρσία, θα αναγκάσει την Ομόνοια να δώσει ακόμη περισσότερη προσοχή στην άμυνά της, και έτσι η άμυνα μας, η οποία είναι επιρρεπής στο λάθος, θα πάρει κάποιες ανάσες καθώς η ομάδα της Λευκωσίας θα τραβηχτεί πιο πίσω. Αν μάλιστα και οι υπόλοιποι της επιθετικής γραμμής βρεθούν σε καλή ημέρα και «βοηθήσουν» τον Γκαρσία, τότε αυτόματα αυξάνονται οι πιθανότητές μας για να πάρουμε τη νίκη και τους τρεις βαθμούς.

Η εκμετάλλευση Κολαούτι

Με τον Κολαούτι να παίρνει θέση στην κορυφή της επίθεσης, για να πάρουμε το μέγιστο από τον Αργεντινό επιθετικό, θα πρέπει να τροφοδοτηθεί σωστά, είτε από κάθετες πάσες είτε από σέντρες ακριβείας. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει ο τρόπος ανάπτυξής μας να είναι ορθολογιστικός, και από τον άξονα αλλά και από τα πλάγια. Αν μεταφέρουμε με ευκολία τη μπάλα έξω από την περιοχή της Ομόνοιας, θα βρεθούν οι ευκαιρίες για να περάσουμε τελικές πάσες στον Κολαούτι. Αν όχι, τότε οι μακρινές μπαλιές δεν αναμένεται να δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα στην άμυνα της Ομόνοιας.

Τα αμυντικά άκρα

Σήμερα, οι ακραίοι αμυντικοί της ομάδας θα παίξουν σημαντικότατο ρόλο στην εξέλιξη του παιγνιδιού. Άντιτς και Αβραάμ θα πάρουν θέση δεξιά και αριστερά αντίστοιχα, και θα έχουν αρκετή δουλειά και αμυντικά και επιθετικά. Η Ομόνοια είναι μία ομάδα που παίζει κυρίως από τα άκρα, και εκεί βρίσκεται η δύναμή της, ακόμη και χωρίς τον Χριστοφή. Ρόλο ηγέτη παίρνει φέτος ο Γιώργος Εφραίμ, ο οποίος μαζί με τον Ασσίς θα είναι οι μεγαλύτερες πηγές κινδύνου για την Ανόρθωση. Ο Άντιτς στην καλή του ημέρα, αμυντικά είναι βράχος, αλλά από την άλλη ο Αβραάμ δεν… φημίζεται για τα αμυντικά του καθήκοντα και πρέπει να έχει βοήθειες από τον ακραίο επιθετικό που θα βρεθεί μπροστά του. Την ίδια ώρα, τα άκρα μας θα πρέπει να βοηθήσουν και στην ανάπτυξη, εκεί που Αβραάμ θεωρητικά είναι καλύτερος. Μπροστά του, όταν θα επιτεθεί, εκτός από τον δεξί ακραίο της Ομόνοιας, θα βρει και τον Χοσέ ο οποίος σαν ποδοσφαιριστής δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο που πρέπει να φοβίζει. Αναμένουμε λοιπόν αύριο η ομάδα μας να εκδηλώσει πολλές επιθέσεις από τα αριστερά, με τη βοήθεια Αβραάμ, αλλά την ίδια ώρα θα πρέπει να έχουμε το μυαλό μας και στην άμυνα για να μην φανούμε εκτεθειμένοι.

Στατικές φάσεις

Αν μαζεύαμε όσα γράψαμε κατά διαστήματα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις στατικές φάσεις, τότε θα εκδίδαμε τόμους και τόμους. Το πρόβλημα όμως παραμένει, και είναι η μεγαλύτερη μας αδυναμία στις περιπτώσεις όπου αμυνόμαστε. Η Ομόνοια είναι πολύ δυνατή στις στημένες φάσεις, και από τέτοιες φάσεις μπορεί να κριθεί το σημερινό παιγνίδι. Θέλουμε να πιστεύουμε πως στις δύο εβδομάδες που βρίσκεται ο Ζόρζε Κόστα στον πάγκο της ομάδας, έφερε κάποια βελτίωση στο συγκεκριμένο τομέα, αλλά αυτό θα φανεί από το γήπεδο σε λίγες ώρες από τώρα.

Και ο Νούνο

Όπως και στη δική μας περίπτωση με τον Γκαρσία, έτσι και για την Ομόνοια βαρόμετρο για την απόδοσή της θα αποτελέσει ο Νούνο Ασσίς. Από τα πόδια του Πορτογάλου περνά το μεγαλύτερο μέρος του παιγνιδιού της Ομόνοιας, και αν καταφέρουμε να τον βγάλουμε εκτός παιγνιδιού, τότε κάνουμε ένα μεγάλο βήμα για τη νίκη. Οι ποδοσφαιριστές που θα βρεθούν σήμερα στη μεσαία γραμμή, έχουν αρκετή δουλειά μπροστά τους στην προσπάθεια να σταματήσουν τον Ασσίς. Αναμένουμε λοιπόν να δούμε σφιχτά μαρκαρίσματα στον Πορτογάλο, στην προσπάθεια να τον εξουδετερώσουμε και την ίδια ώρα να εξουδετερώσουμε τη μεγαλύτερη πηγή κινδύνου για την ομάδα μας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ