Ο Νίκος Φρούσος μιλά στο Anorthosis24: «Η Ανόρθωσις είναι ο κόσμος της»

Επέτειος της άλωσης της Τραπεζούντας σήμερα, 3 του Αυγούστου και το Anorthosis24 επέλεξε να συνομιλήσει τηλεφωνικά με ένα από τους ήρωες εκείνου του έπους. Την τιμή να απαντήσει τηλεφωνικά στις ερωτήσεις μας, μας έκανε ο γίγαντας Νίκος Φρούσος, από την Ελλάδα όπου βρίσκεται.

Anorthosis24:Νίκο καλησπέρα, ευχαριστούμε πάρα πολύ για την τιμή που μας κάνεις. Συμπληρώνονται σήμερα 8 χρόνια από το έπος της Τραπεζούντας, όταν οι συμπαίχτες σου κι εσύ μας βγάλατε όλους στους δρόμους, όχι μόνο τους Ανορθωσιάτες, αλλά ολόκληρο τον κυπριακό Ελληνισμό. Πώς θυμάσαι εκείνη την σπουδαία στιγμή;

Νίκος Φρούσος: Ήταν πραγματικά μια απίστευτη περίοδος, όχι μόνο η βραδιά αυτή στην Τραπεζούντα, αλλά από το παιχνίδι στην Κύπρο, όλες αυτές οι δυο βδομάδες. Το έχω ξαναπεί και θα συνεχίσω να λέω ότι έχει μείνει πάντα χαραγμένο μέσα μου. Ήταν η μεγαλύτερη πρόκριση όχι μόνο της Κύπρου, αλλά όλοι και του Ελληνισμού, λόγω της ιδιαιτερότητας που είχε αυτό το παιχνίδι. Πολλοί δεν πίστευαν ότι θα προκριθούμε, αλλά σας λέω ειλικρινά όλα τα παιδιά ήμαστε αποφασισμένοι και λέγαμε πως θα μπούμε στο γήπεδο και δεν υπάρχει περίπτωση να μη δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό.  Και αυτό νομίζω κάναμε.

Anorthosis24: Υπήρχε κάποιο μυστικό γι’ αυτή την επιτυχία;

Νίκος Φρούσος: Όχι, δεν νομίζω πως υπάρχουν μυστικά. Είχαμε πει όλα τα παιδιά ότι θα παίξουμε για την Κύπρο, για τον κυπριακό Ελληνισμό, για τον Ελληνισμό ευρύτερα, θα δώσουμε τα πάντα και θα περάσουμε. Και πράγματι, όλα τα παιδιά που αγωνίστηκαν έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό. Ξέρετε, με όποια ομάδα και να παίζεις, άμα έχεις θέληση και πάθος, νομίζω ότι τα καταφέρνεις.

Anorthosis24: Πού θα κατέτασσες την Τραπεζούντα στην καριέρα σου; Ήταν από τις κορυφαίες στιγμές;

Νίκος Φρούσος: Η Τραπεζούντα ήταν σίγουρα η κορυφαία στιγμή στην καριέρα μου.

Anorthosis24: Έπαιξες σε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ, αγωνίστηκες κόντρα στην Ίντερ του Μουρίνιο…

Νίκος Φρούσος: Εντάξει, δεν συγκρίνεται τώρα, είναι διαφορετικό. Όποιον και να ρωτήσεις απ’ όσους συμμετείχαν τότε στην πρόκριση, το ίδιο θα σου πει. Δεν το αλλάζουμε με τίποτα!

Anorthosis24: Να έρθουμε και στα σημερινά; Παρακολουθείς την Ανόρθωση;

Νίκος Φρούσος: Παρακολουθώ όσο μπορώ, βλέπω κάποια παιχνίδια, τώρα με τον αποκλεισμό και την εμφάνιση αυτή στεναχωρεθήκαμε. Κανείς νομίζω δεν το περίμενε μετά από ένα 3-0 να αποκλειστούμε, να δεχτεί η ομάδα 4 τέρματα. Δεν μπορώ να ξέρω τώρα τι έφταιξε και τι πήγε στραβά. Στο ποδόσφαιρο όμως όταν δεν είσαι σοβαρός ανεξαρτήτως με ποια ομάδα παίζεις, δεν μπορείς να κερδίσεις. Ειδικά μετά από ένα 3-0, θεωρώ πρέπει να είσαι περισσότερο σοβαρός, διότι βλέπετε τώρα μετά τον αποκλεισμό τι έχει ακολουθήσει για την ομάδα, που σίγουρα είναι κακό. Από τη μια στιγμή στην άλλη ήρθαν τα πάνω κάτω. Τώρα τι θα γίνει… ένας Θεός ξέρει. Πιστεύω να βρεθούν κάποιοι άνθρωποι μετά την παραίτηση του Συμβουλίου και να αναλάβουν, ώστε να επανέλθει η ομάδα στις επιτυχίες οι οποίες μας έχουν λείψει τα τελευταία πέντε χρόνια…

Anorthosis24:  Πού το αποδίδεις αυτό Νίκο; Το θεωρείς φυσιολογικό μετά το Τσάμπιονς Λιγκ η ομάδα να μην έχει ούτε μια επιτυχία; Μετά τη δική σας φουρνιά ουσιαστικά, δεν έχουμε ούτε μια διάκριση.

Νίκος Φρούσος: Όντως, τελευταίο πρωτάθλημα το 2008, ομίλους και μετά τίποτα. Πιστεύω γίνανε λάθη από τη διοίκηση. Βλέπετε είχαμε αλλαγές στους προπονητές, τους ποδοσφαιριστές, αλλαγές στα πάντα. Νομίζω μια ομάδα δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι. Εγώ από το 2004 μέχρι το 209, προπονητή είχα τον Τιμούρ. Η διοίκηση ήταν σταθερή, μέχρι τα γεγονότα και την αλλαγή το 2008. Απ’ εκεί νομίζω ξεκίνησαν τα προβλήματα. Ενώ αν έχεις μια σταθερή διοίκηση, προπονητή, παίχτες, όλα καλά θα πάνε. Για παράδειγμα, από το 2004 που ήρθα μέχρι το 2010, δεν γινόντουσαν κάθε χρόνο τόσες αλλαγές σε παίχτες, να αλλάζουν 10 – 15 ποδοσφαιριστές.

Anorthosis24: Διετέλεσες κι εσύ προπονητής για ένα διάστημα μαζί με το Νίκο Νικολάου, βίωσες την κατάσταση απ’ αυτό το πόστο. Μετά, έφυγες πικραμένος;

Νίκος Φρούσος: Ναι όντως, έφυγα πολύ πικραμένος γιατί δεν μου συμπεριφέρθηκαν όπως έπρεπε, αλλά νιώθω ότι έχω την αγάπη του κόσμου κι εγώ τους αγαπώ και την ομάδα πάρα πολύ. Γι’ αυτό άλλωστε και έμεινα εκεί τόσα χρόνια. Η Ανόρθωσις είναι ο κόσμος της. Πραγματικά παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στην ομάδα.

Anorthosis24: Είχες προτάσεις για να φύγεις από την Ανόρθωση όταν έπαιζες μπάλα, έτσι;

Νίκος Φρούσος: Ναι είχα πρόταση από Ελλάδα όταν έπαιζα και αυτό μπορεί να το επιβεβαιώσει και ο κύριος Παντελή που ήταν τότε πρόεδρος. Και αργότερα φεύγοντας είχα πρόταση να συνεχίσω το ποδόσφαιρο στην ΑΕΚ Λάρνακας, αλλά η καρδιά μου ήταν στην Ανόρθωση, δεν μπορούσα να πάω πουθενά αλλού να παίξω ποδόσφαιρο.

Anorthosis24: Θα ήθελες να μας πεις και για το Νίκο Φρούσο του σήμερα δυο λόγια;

Νίκος Φρούσος: Τώρα είμαι πλέον στην Ελλάδα, βρισκόμουν μέχρι πρότινος στον Ιωνικό ως προπονητής. Για την ώρα υπήρξαν κάποιες προτάσεις αλλά δεν ήθελα να πάω κάπου τώρα, πιστεύω ότι αργότερα μπορεί να υπάρξει κάτι.

Anorthosis24: Υπάρχει περίπτωση να σε δούμε ξανά στην Κύπρο; Ως προπονητή πια.

Νίκος Φρούσος: Για μένα το ίδιο είναι, δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα, βεβαίως με ενδιαφέρει, εάν υπάρξει κάτι καλό γιατί όχι;

Anorthosis24: Τέλος, ένα μήνυμα στον κόσμο της ομάδας που τόσο πολύ σε αγαπά;

Νίκος Φρούσος: Ότι κι αν έχει γίνει, ο κόσμος πρέπει να σταθεί κοντά στην ομάδα, να συσπειρωθεί. Ξεκινά σε λίγο καιρό το πρωτάθλημα και εκεί πρέπει να πέσει το βάρος, στο πρωτάθλημα και το κύπελλο. Κοιτάμε πλέον μπροστά, με θέληση όλα μπορούν να γίνουν. Τώρα τα διοικητικά είναι αλλονών θέμα, ελπίζω όμως να γίνει ότι καλύτερο, να έρθουν κοντά άνθρωποι που αγαπούν την ομάδα και να μην επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν τα τελευταία χρόνια.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ