Η ανάλυση του ρόστερ: Αμυντική γραμμή

Μία ημέρα πριν την έναρξη του Παγκύπριου πρωταθλήματος, όπου η ομάδα μας θα ξεκινήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ομόνοια στο Αντώνης Παπαδόπουλος, το Anorthosis24 επιχειρεί μία τελευταία ανάλυση του ρόστερ μας, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Η ανάλυση θα είναι χωρισμένη σε τρία μέρη, αμυντική γραμμή, μεσαία γραμμή και επιθετική γραμμή, και αρχή κάνουμε με την αμυντική γραμμή. Μέσα στην ημέρα, θα ανεβούν και οι αναλύσεις μας για τις δύο άλλες γραμμές. Όσο αφορά την αμυντική γραμμή, αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε μεγάλα προβλήματα, καθώς όχι μόνο δεν ενισχυθήκαμε στη θέση του κεντρικού αμυντικού που αντιμετωπίζουμε προβλήματα, αλλά οι τραυματισμοί και η τιμωρία του Γκάλαμαζ δυσκολεύουν αρκετά το έργο μας, για τις πρώτες αγωνιστικές τουλάχιστον. Όσο αφορά την ανάλυσή μας, τον Ανδρέα Αβραάμ τον κατατάσσουμε στην επιθετική γραμμή. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Μάθιου Βαλβέρδε / 14-05-1983 (30) / Γάλλος

VALVEDE ANALISI

Μετά την αποδέσμευση του Χριστάκη Μάστρου, ο Γάλλος Μάθιου Βαλβέρδε είναι αυτή τη στιγμή ο μόνος τερματοφύλακας στην ομάδα, καθώς ο Γαβριήλ Κωνσταντίνου δεν υπολογίζεται ιδιαίτερα, ενώ ο Αλβανός Τέκια, αν και θεωρείται μεγάλο ταλέντο, θέλει κάποια χρόνια για να θεωρείται μέλος της πρώτης ομάδας. Ο Βαλβέρδε λοιπόν, πέρσι άρχισε πολύ καλά τη χρονιά και ήταν μία αρκετά αξιόπιστη λύση κάτω από τα δοκάρια. Ήρθε ο τραυματισμός του όμως στο παιγνίδι με την ΑΕΛ στο Αντώνης Παπαδόπουλος, όπου τον άφησε έξω για μεγάλο διάστημα, ενώ όταν επανήλθε δεν ήταν στην ίδια κατάσταση που βρισκόταν πριν τον τραυματισμό του. Ήρθε ακόμη ένας τραυματισμός στη συνέχεια που τον πήρε αρκετά πίσω και έτσι δεν ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο την περσινή χρονιά. Τώρα, είναι η ευκαιρία του να επανέλθει στις καλές εμφανίσεις, και να καταστεί και πάλι μία αξιόπιστη λύση κάτω από τα δοκάρια. Έχει καλά αντανακλαστικά, αλλά στην πρώτη του χρονιά στην ομάδα πλην μερικών εξαιρέσεων, έδειξε πως βρισκόταν ένα σκαλοπάτι κάτω από κάποιους άλλους τερματοφύλακες. Φυσικά έπαιξε ρόλο και το ότι αντιμετώπισε δύο σοβαρούς τραυματισμούς, και έχει την ευκαιρία του φέτος αν όλα κυλήσουν καλά, να δείξει ακόμη περισσότερα πράγματα.

Πάολο Ζόρζε / 16-06-1980 (33) / Πορτογάλος

ZORZE ANALISI

Ο Πορτογάλος αμυντικός ήρθε πέρσι σαν μία μεγάλη μεταγραφική κίνηση, έχοντας πραγματοποιήσει την καλύτερη χρονιά στην καριέρα του στο ΑΠΟΕΛ, όπου μάλιστα είχε ψηφιστεί ως ένας από τους δύο καλύτερους κεντρικούς αμυντικούς στη διοργάνωση του Champions Leage. Γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι ο Πορτογάλος ήταν επιρρεπής στους τραυματισμούς, και η περσινή χρονιά δεν ήταν εξαίρεση καθώς έχασε αρκετά παιγνίδια. Στην καλή του ημέρα ο Πορτογάλος είναι ανίκητος, αλλά πέρσι αυτές οι καλές ημέρες ήταν η εξαίρεση του κανόνα. Το μεγαλύτερο του μειονέκτημα είναι το ότι είναι αργός, και αυτό τον αφήνει εκτεθειμένο όταν η αμυντική λειτουργία της ομάδας δεν είναι αυτή που πρέπει να είναι. Παράδειγμα, η κόκκινη που δέχθηκε στο παιγνίδι με τον Απόλλωνα στο Αντώνης Παπαδόπουλος, όπου μία μακρινή μπαλιά είχε ως αποτέλεσμα να μείνει πίσω στο σπριντ και να δεχθεί την κόκκινη για αντικανονικό μαρκάρισμα. Μαζί με τον Σάβο Παβίσεβιτς, θεωρητικά είναι οι δύο βασικοί κεντρικοί αμυντικοί.

Σάβο Παβίσεβιτς / 11-12-1980 (32) / Μαυροβούνιος

SAVO ANALISI

Ο κεντρικός αμυντικός από το Μαυροβούνιο, ήρθε στην ομάδα για να καλύψει το κενό του Μπράνκο Ίλιτς ο οποίος μετακόμισε στο Ισραήλ. Στα χαρτιά, είναι ο ποιοτικότερος αμυντικός που υπάρχει στο ρόστερ, και ο πιο ταχύς από τους κεντρικούς αμυντικούς μας. Πάνω του βασίζεται σε μεγάλο βαθμό η αμυντική λειτουργία της ομάδας, αλλά τουλάχιστον για την πρώτη αγωνιστική αυτό δεν μπορεί να γίνει καθώς είναι εκτός λόγω τραυματισμού. Είναι ικανός με τη μπάλα στα πόδια, και πολλές επιθέσεις από πίσω αναμένεται να αρχίσουν από τα δικά του πόδια. Έχει επίσης καλή μακρινή μπαλιά, ενώ μπορεί να αγωνιστεί και σαν δεξιός ακραίος αμυντικός. Είναι μία καλή λύση για την ομάδα, η οποία όμως δείχνει ότι έχει ανάγκη την απόκτηση ενός ακόμη κεντρικού αμυντικού.

Τζορτζ Γκάλαμαζ / 05-04-1981 (32) / Ρουμάνος

GALAMAZ ANALISI

Ο Ρουμάνος ήρθε πέρσι τη μεταγραφική περίοδο Ιανουαρίου για να κάνει τη διαφορά στο κέντρο της άμυνας, όμως πολύ λίγα πράγματα έδειξε μέχρι στιγμής. Δέχθηκε και την κόκκινη στο τελευταίο παιγνίδι της χρονιάς, απέναντι στο ΑΠΟΕΛ, και θα επανέλθει στις αγωνιστικές υποχρεώσεις την πέμπτη αγωνιστική, αφήνοντας την ομάδα με μία λύση μείον για το κέντρο της άμυνας μέχρι τον Οκτώβρη. Ο Ρουμάνος είναι πολύ καλός στο ψηλό παιγνίδι, ξέρει να παίρνει καλές θέσεις, αλλά είναι πολύ αργός και αυτό στοιχίζει. Δεν έδειξε ότι είναι ο ποδοσφαιριστής που θα δώσει το κάτι παραπάνω, και από τη στιγμή που βρίσκεται στο ρόστερ θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να είναι στα αρχικά πλάνα του Ζόρζε Κόστα.

Δημήτρης Οικονόμου / 10-11-1992 (20) / Κύπριος

OIKONOMOU ANALISI

Ο Κύπριος αμυντικός ήρθε από το Παραλίμνι με πολλές υποσχέσεις, άλλωστε δώσαμε 150 χιλιάδες Ευρώ για την απόκτησή του. Μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει πολλές ευκαιρίες, πέραν των φιλικών αγώνων, και από ότι είδαμε από αυτόν χρειάζεται αρκετή δουλειά για να διεκδικήσει μία θέση στην ομάδα. Φυσικά, από την στιγμή που αντιμετωπίζουμε τόσα πολλά προβλήματα στην άμυνα, πρέπει να είναι και ο ίδιος έτοιμος γιατί είναι αρκετές οι πιθανότητες να κληθεί να αγωνιστεί στα επόμενα παιγνίδια. Από ότι είδαμε από τον ίδιο στα φιλικά, το μεγαλύτερο του πρόβλημα είναι η ατολμία του. Είναι αρκετή η πίεση του να αγωνίζεσαι σε μία ομάδα όπως η Ανόρθωση, όπως και ο ίδιος πρέπει να δουλέψει ακόμη περισσότερο ώστε να είναι έτοιμος να βοηθήσει όποτε του χρειαστεί.

Μάρκο Άντιτς / 14-12-1983 (29) / Σέρβος

ANDIC ANALISI

Πρόκειται για ένα από τους ποδοσφαιριστές που παίζουν πάντα με τη ψυχή τους, και για αυτό το λόγο είναι αγαπητός στον κόσμο της ομάδας. Στην καλή του ημέρα, ο Σέρβος αμυντικός μπορεί να είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της ομάδας, αλλά στο επόμενο μπορεί να βρεθεί στην αφάνεια. Αυτό που χρειάζεται ο Άντιτς είναι να έχει συνέχεια στις καλές εμφανίσεις, και αν το κάνει αυτό τότε σίγουρα θα είναι από τους πιο σημαντικούς ποδοσφαιριστές της ομάδας. Στο αγωνιστικό τώρα, είναι ένας ποδοσφαιριστής που παίζει με αρκετό πάθος και είναι αρκετά καλός στα αμυντικά του καθήκοντα καθώς δύσκολα μπορεί να τον κερδίσει ο αντίπαλος επιθετικός. Από τον πρώτο του χρόνο στο Αντώνης Παπαδόπουλος μέχρι σήμερα, έχουμε δει βελτίωση και στα επιθετικά του καθήκοντα, ενώ έχει τα πνευμόνια να ανεβοκατεβαίνει συνεχώς τη γραμμή του. Αν και το καλό του πόδι είναι το δεξί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης και στο αριστερό άκρο της άμυνας, ενώ μπορούμε κάλλιστα να πούμε ότι τα καλύτερα του παιγνίδια τα έκανε από τα αριστερά. Αυτό που πρέπει να προσέξει, είναι τα νεύρα του μέσα στο γήπεδο καθώς δέχεται εύκολα τις κάρτες.

Βαλεντίνος Σιέλης / 01-03-1990 (23) / Κύπριος

SIELIS ANALISI

Ο μεγάλος άτυχος της περσινής χρονιάς. Τραυματίστηκε στο παιγνίδι με την Αγία Νάπα στο Αντώνης Παπαδόπουλος, έχασε όλο το υπόλοιπο της χρονιάς και τραυματίστηκε και πάλι στην προετοιμασία στην Ολλανδία και ακόμη να επανέλθει στις προπονήσεις. Ο Κύπριος είναι ένα πολυεργαλείο για την ομάδα, καθώς μπορεί να δώσει λύσεις σε πολλές θέσεις. Και σαν αριστερό μπακ, και σαν κεντρικός αμυντικός αλλά και σαν αμυντικό χαφ. Διακρίνεται για το πάθος του στο παιγνίδια αλλά και για τα γερά πνευμόνια του. Όπως και στην περίπτωση του Άντιτς, θα πρέπει να ελέγξει λίγο το παιγνίδι του καθώς δέχεται και αυτός εύκολα τις κάρτες. Ένας καλός Βαλεντίνος Σιέλης μπορεί να αποτελέσει μία σημαντικότητη μονάδα για την ομάδα. Είναι από τους Κύπριους που μπορούν και έχουν το ταλέντο να αποτελέσουν βασικό γρανάζι της νέας Ανόρθωσης που χτίζεται, αλλά πρέπει πρώτα να επανέλθει από τον τραυματισμό του που τον ταλαιπωρεί τους τελευταίους μήνες.

Τζέισον Δημητρίου / 18-11-1987 (25) / Αγγλοκύπριος

JASON ANALISI

Μία από τις πολύ καλές μεταγραφές που πραγματοποιήσαμε το καλοκαίρι. Ο Αγγλοκύπριος αμυντικός ήταν τα τελευταία χρόνια ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στο πρωτάθλημα μας, και η μεταγραφή του στην Ανόρθωση ενθουσίασε τον κόσμο της ομάδας. Πέρσι, αντιμετώπισε ένα πολύ σοβαρό τραυματισμό που τον άφησε αρκετούς μήνες έξω και μόλις την περασμένη εβδομάδα, στο φιλικό με τον Χαλκάνορα, πήρε κάποια αγωνιστικά λεπτά. Ο Τζέισον Δημητρίου, μπορεί να αποτελέσει τον καλύτερο δεξιό ακραίο αμυντικό στο πρωτάθλημα και είναι ένας ποδοσφαιριστής που ταιριάζει απόλυτα στα πλάνα του Ζόρζε Κόστα. Το σημαντικό όμως, είναι να ξεπεράσει πλήρως τον τραυματισμό του και να επανέλθει στα γνωστά του επίπεδα. Αγωνιστικά, είναι εξίσου καλός και στα αμυντικά αλλά και στα επιθετικά του καθήκοντα και ανεβοκατεβαίνει συνεχώς τη γραμμή. Δεν είναι τυχαίο πως είναι ένας από τους λίγους αμυντικούς που ο Ρικάρντο Λαβόρδε τα βρήκε σκούρα μαζί τους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ