Ανόρθωσις – Σλόβαν: Όταν το αεροδρόμιο βάφτηκε μπλε…(φώτο)

Τον χρόνο πίσω στο 1999 θα γυρίσουμε σήμερα όπου το διήμερο 4 και 5 Αυγούστου κυλούσε σε ρυθμούς Ανόρθωσης. Τι κι αν αγωνιζόταν για σχεδόν 70’ με παίχτη λιγότερο, η Ανόρθωση πήρε μια πανάξια πρόκριση μέσα στην Μπρατισλάβα κάνοντας τον κόσμο της να παραμιλά. Το δύσμοιρο κυπριακό ποδόσφαιρο μέσω της Ανόρθωσης έδειχνε σε όλη την Ευρώπη τα βήματα προόδου που είχε κάνει.

Ο Μάικ Ομπίκου ο οποίος λίγες μέρες νωρίτερα είχε επιστρέψει στο νησί μετά από 7 χρόνια πήρε από το χέρι την ομάδα μας και την οδήγησε σε μια επική πρόκριση. Ο Νιγηριανός σημείωσε και τα τρία γκολ της ομάδας στις διπλές αναμετρήσεις με την Σλόβαν.

slovan ano

Η πρόκριση επί της Σλόβαν σκόρπισε ντελίριο ενθουσιασμού στο κόσμο της Ανόρθωσης και έδινε την ευκαιρία στην ομάδα μας να διεκδικήσει για 3η σερί χρονιά την είσοδο στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Το βράδυ της 5ης Αυγούστου το αεροδρόμιο Λάρνακας κατακλύστηκε από σχεδόν δύο χιλιάδες Ανορθωσιάτες που έσπευσαν από κάθε γωνιά της Κύπρου για να υποδεχθούν τους θριαμβευτές της Μπρατισλάβας.

000038

Τα ρεπορτάζ των δύο αγώνων από το βιβλο του Γιώργου Στεφανίδη “40 Χρόνια Κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη 1963-2003”.

Ανόρθωση – Σλόβαν 2-1

Η Ανόρθωση ξεκίνησε από τον δεύτερο προκριματικό γύρο, τη νέα προσπάθεια της για πρόκριση στους ομίλους του Τσιάμπιονς Ληγκ. Αντίπαλός της η Σλόβαν Μπρατισλάβας, μια μεγάλη παραδοσιακή ομάδα της Σλοβακίας. Μ’ έναν Μάικ Ομπίκου ο οποίος επέστρεψε στην Κυρία μετά από 7 χρόνια σε μεγάλα κέφια, η Ανόρθωση έφθασε στην επιτυχία. Ο κόσμος της Ανόρθωσης αποθέωσε τον σκόρερ και των δύο τερμάτων της Ανόρθωσης και η ομάδα της Αμμοχώστου έκανε το πρώτο βήμα πρόκρισης στον τρίτο προκριματικό.

Στο πρώτο ημίχρονο οι δύο ομάδες έπαιξαν αναγνωριστικά και χαρακτηριστικά οι πρώτες ευκαιρίες σημειώθηκαν στο 22’ με τον Οκκά και στο 24΄ με τον Χόνκαρ. Η Ανόρθωση στην αντεπίθεση, που ακολούθησε τη χαμένη ευκαιρία της Σλόβαν, κατάφερε να ανοίξει το σκορ όταν έγινε σέντρα του Οκκά από τα δεξιά και ο Ομπίκου με κεφαλιά σημείωσε το 1-0 μέσα σε αποθέωση. Στη συνέχεια και μέχρι το τέλος του ημιχρόνου οι δύο ομάδες πρόσεχαν πιο πολύ την άμυνα τους.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Σλόβαν βγήκε μπροστά και στο 50’ ο Γιάντσουλα βρέθηκε μόνος στην περιοχή και το σουτ του απέκρουσε προσωρινά ο Χαραλάμπους  αλλά ο Χόνκαρ με νέο σουτ πέτυχε το 1-1. Η Ανόρθωση συνέχισε την προσπαθεια για να φθάσει στη νίκη χάνοντας μερικές ευκαιρίες, στο 90 ήρθε η λύτρωση για την Ανόρθωση όταν ο Οκκάς ανατράπηκε από τον Τίμκο και το πέναλτι εκτέλεσε εύστοχα ο Ομπίκου, δίνοντας την νίκη στην Ανόρθωση και τη μεγάλη ελπίδα για πρόκριση.

Αγωνίστηκαν οι Παναγιώτου, Μελαναρκίτης Χαραλάμπους (Τσίριτς) Λουκά Φουκαρής,  Μιλίνκοβιτς, Εγκωμίτης,  Γιοβάνοβιτς (Κοτσώνης) Ομπίκου Νεοφύτου (Ιωσηφίδης), Οκκάς

slovan ano obiku

Σλόβαν – Ανόρθωση 1-1

Η μεγαλύτερη σε αξία πρόκριση της Ανόρθωση στην Ευρώπη. Παίζοντας με 10 παίκτες, η μεγάλη κυρία απέσπασε ισοπαλία 1-1 μέσα στην Μπρατισλάβα και πήρε ιστορική πρόκριση για τον τρίτο προκριματικό γύρο. Και αυτό γιατί πέρα από τους άλλους δύο αγώνες που θα είχε εξασφάλισε παράλληλα και τη συμμετοχή της στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ σε περίπτωση αποκλεισμού της. Έτσι αποδείχθηκε μια χρυσοφόρα πρόκριση για 3η  συνεχόμενη χρονιά.

Η Ανόρθωση ξεκίνησε εντυπωσιακά το παιχνίδι σε μια προσπάθεια της να αιφνιδιάσει τους Σλοβάκους αφού το 2-1 ήταν ένα ρευστό αποτέλεσμα. Μόλις στο 5’ ο Ομπίκου μόνος με τον Κόνιγκ δεν μπόρεσε να τον νικήσει. Η Ανόρθωση  συνέχισε να κρατά γερά αλλά στο 26’ αποβλήθηκε ο Μιλίνκοβιτς και συνέχισε έτσι με 10’ παίκτες. Στο 28’ η Σλόβαν βρήκε δοκάρι. Το ημίχρονο τελείωσε 0-0.

xaralampous xarhs

Στην επανάληψη η Σλόβαν μπήκε αποφασιστικά όμως η άμυνα της Ανόρθωσης δεν επέτρεπε επικίνδυνες καταστάσεις και η ομάδα της Αμμοχώστου έφτιαχνε αντεπιθέσεις και σε μια από αυτές ο Ομπίκου στο 48’ παρ’ ολίγον να χριστεί σκόρερ.. Στο 57’ ο Ομπίκου με απευθείας εκτέλεση φάουλ κάρφωσε την μπάλα στα δίχτυα. Δύο λεπτά αργότερα η Σλόβαν ισοφάρισε με τον Τίμκο και το παιχνίδι πήρε δραματική μορφή. Στο 60’, ο Φάμπουλα έχασε ευκαιρία για τη Σλόβαν. Στο 69, ο Οκκάς έχασε άλλη μια ευκαιρία για την Ανόρθωση αλλά από αυτό το σημείο και μετά η Ανόθρωση έκλεισε όλους τους διαδρόμους και κράτησε με παλικαριά το πολύτιμο 1-1 που της χάρισε την πρόκριση. Οι παίκτες της Ανόρθωσης πανηγύτισαν με την ψυχή τους και ήταν σαν είχαν κερδίσει το πρωτάθλημα

Αγωνίστηκαν οι: Παναγιώτου, Εγκωμίτης, Χαραλάμπους (Κοτσώνης), Φουκαρής, Λουκά, Μελαναρκίτης, Πούνας, Μιλίνκοβιτς, Οκκάς (Ιωσηφίδης), Γιοβάνοβιτς, Ομπίκου (Α. Μελαναρκίτης)

[nggallery id=78]

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ