Η ομιλία του Σάββα Κάκου

ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

«Αξιότιμοι Πρόεδροι και Μέλη παλαιών συμβουλίων, αγαπητά μέλη, σας καλησπερίζω και σας ευχαριστώ για την εδώ παρουσία σας.

Έχω προβεί σε ένα εκτενή απολογισμό στην πρόσφατη Έκτακτη Γενική Συνέλευση, προ δεκαπενθημέρου, όπου και μου δόθηκαν 2 σαφέστατες και ξεκάθαρες εντολές από τις δικές σας ομόφωνες αποφάσεις. Η πρώτη εντολή ήταν να προχωρήσω σε ένα ευέλικτο τρόπο λειτουργίας του Σωματείου και η δεύτερη ήταν να προχωρήσω άμεσα σε κινήσεις που αφορούν στην οικονομική εξυγίανση του Σωματείου. Από την πλευρά μου δεσμεύτηκα όπως προχωρήσω στην κωδικοποίηση των δικών σας ιδεών και εισηγήσεων που κατατέθηκαν και να σας παρουσιάσω τους τρόπους μέσα από τους οποίους θα προχωρήσουμε στην άμεση υλοποίηση της οικονομικής εξυγίανσης.

Σε αυτό λοιπόν το τρίπτυχο θα κινηθεί η σημερινή μου ομιλία.

Καταρχήν θα σας παρουσιάσω το νέο δεκαπενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο της Ανόρθωσης. Θέλω να τονίσω ότι  10 μέλη του περσινού Συμβουλίου συνεχίζουν κανονικά και φέτος στο Συμβούλιο ενώ έχουν προστεθεί και πέντε νέα πρόσωπα. Όπως σας είχα ενημερώσει, η αριθμητική μείωση του Συμβουλίου είμαι πεπεισμένος ότι θα το καταστήσει πιο ευέλικτο. Πριν προχωρήσω στην παρουσίαση, θέλω ξανά δημόσια να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου στο περσινό Συμβούλιο.

Το Δ.Σ. για τη νέα περίοδο, με μονοετή θητεία, αφού του χρόνου έτσι καιρό λήγει η διετής θητεία του Συμβουλίου που άρχισε πέρσι, θα απαρτίζεται από τους:

Πρόεδρος:                              Σάββας Κάκος

Αναπληρωτής Πρόεδρος:   Χρίστος Γεράνης

Εκτελεστικός Σύμβουλος:   Φραντζέσκος Χ’ Μιχαήλ

Αντιπρόεδροι:                          Αδάμος Μοντάνιος

Μάκης Κοντός

Παύλος Ιωάννου

Αντρέας Πουλλαΐδης

Οικονομικός Σύμβουλος:        Παναγιώτης Χ’Παντελής

Οι ομάδα αυτή των 8 ατόμων θα αποτελούν και την Εκτελεστική Επιτροπή του Σωματείου ενώ  τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου είναι: Παναγιώτης Κάκκουρας, Αντρέας Κωνσταντίνου, Πανίκκος Κυριάκου, Λουκάς Κούσιος, Πανίκκος Ππούννας (που όπως γνωρίζεται αναλαμβάνει και έφορος ποδοσφαίρου) και Αχιλλέας Νικολάου (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής) και Κωνσταντίνος Πιερίδης (Πρόεδρος Συμβουλίου Νέων).

Το νέο Συμβούλιο θα λειτουργεί σε μία πολύ διαφορετική βάση και φιλοσοφία. Για όλους τους σημαντικούς τομείς τους σωματείου θα δημιουργηθούν υποεπιτροπές οι οποίες θα απαρτίζονται από μέλη του Συμβουλίου και υπεύθυνο πάντοτε ένα μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Θα μπορούν θεωρώ να λειτουργούν ευέλικτα και αυτόνομα και θα έρχονται τα θέματα ενώπιον του Δ.Σ. έπειτα από μελέτη και εισήγηση για να οριστικοποιούνται οι αποφάσεις και να επιστρέφουν στις υποεπιτροπές για εκτέλεση.

Αυτό φυσικά θα βασιστεί και στην εύρυθμη λειτουργία του έμμισθου διοικητικού προσωπικού, κάτι για το οποίο έχουμε φροντίσει εδώ και καιρό μέσα από τις διαδικασίες για πιστοποίηση της λειτουργίας μας με το πρόγραμμα ISO (όντας η 1η Κυπριακή ομάδα που το εφαρμόζει) όπως είχαμε προγραμματίσει στα πλαίσια του οράματος του Σωματείου, υπό την επωνυμία VISION 2020.

Αναφερόμενος στο VISION 2020, θα ήθελα να είμαι κατηγορηματικός δηλώνοντας ότι όσα διακηρύξαμε εκείνη τη λαμπρή βραδιά στα γενέθλια του Σωματείου μας, έχουμε κάθε πρόθεση να τηρήσουμε. Το γεγονός ότι η χώρα μας υπέπεσε σε δεινή οικονομική κατάσταση με όλα τα γνωστά συνεπακόλουθα, έχει καταστήσει όντως το έργο και το όραμα μας πολύ πιο δύσκολο. ΟΜΩΣ, θέλω να τονίσω ότι αρκετά στοιχεία του οράματος εξακολουθούν ακέραια να ισχύουν και στόχος μας είναι να τα υλοποιήσουμε.

Να σας θυμίζω ότι είχαμε μιλήσει ξεκάθαρα για οικονομική εξυγίανση, κάτι που είναι σε εφαρμογή. Είχαμε μιλήσει για αξιοποίηση ακαδημιών και μελλοντική «Κυπριοποίηση» του ρόστερ μας, κάτι που είναι σε εφαρμογή. Είχαμε μιλήσει για επαγγελματισμό και διαφάνεια και νέο τρόπο λειτουργίας στα πρότυπα του ISO, κάτι που είναι σε εφαρμογή. Είχαμε μιλήσει για προγράμματα διαφώτισης και προγράμματα κοινωνικής ευθύνης, που σας διαβεβαιώνω ότι ήδη έχουν εκπονηθεί.

Είχαμε μιλήσει για βελτίωση της διοικητικής λειτουργίας και ανάπτυξη συνεργιών στα πλαίσια του εθελοντισμού, κάτι το οποίο ήδη αρχίσαμε να προωθούμε… ΝΑΙ, συμφωνώ ότι με τα νέα οικονομικά δεδομένα ίσως να πρέπει να αναπροσαρμόσουμε κύριοι τους στόχους μας αναφορικά με τις κατακτήσεις τίτλων και τις Ευρωπαικές πορείες.

Αυτό όμως είναι το βασικό στοιχείο του κάθε προγραμματισμού και του κάθε οράματος. Υπολογίζεις και μετά αναλόγως των περιστάσεων επαναπρογραμματίζεις. Αυτό θα κάνουμε, αυτό στοχεύουμε και το λέω ξανά παραμένουμε πιστοί στο VISION 2020 και είμαστε πραγματικά αισιόδοξοι για το μέλλον του Σωματείου βασιζόμενοι σε αυτό το πρόγραμμα, φτάνει όλοι μαζί να πορευτούμε με σύνεση και με κοινούς στόχους, μακριά από πάθη και λάθη, μακριά από οικονομικές και άλλες παγίδες.

Πηγαίνοντας πίσω στην οικονομική εξυγίανση, θέλω να τονίσω ότι οφείλει να αρχίσει από την ποδοσφαιρική ομάδα καθώς οι αμοιβές του προπονητικού-τιμ και των ποδοσφαιριστών αποτελούσαν διαχρονικά το μεγαλύτερο με διαφορά μέρος του συνολικού προϋπολογισμού του Σωματείου.

Εφόσον διαβουλευτήκαμε με τον Παμπο Χριστοδούλου αποφασίσαμε όπως δεν προχωρήσουμε σε περαιτέρω συνεργασία μαζί του, καθώς φάνηκε καθαρά ότι υπάρχει διαφορετική φιλοσοφία στην προσέγγιση βασικών θεμάτων της λειτουργίας της ποδοσφαιρικής ομάδας, υπό τα νέα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν στο Σωματείο μας και βάση της ξεκάθαρης εντολής που πήρα από την γενική συνέλευση.

Γνωρίζω ότι θα ερωτηθώ να αναλύσω τους λόγους που δεν προχωρήσαμε σε συνεργασία με τον κ. Χριστοδούλου αλλά θα σας παρακαλέσω να το αφήσουμε ως εδώ, δεν θέλω να επεκταθώ επί του θέματος γιατί όλα αυτά αποτελούν παρελθόν και οφείλουμε να δούμε το μέλλον και τον προγραμματισμό της νέας ποδοσφαιρικής περιόδου καθώς ο χρόνος άρχισε ήδη να πιέζει και δεν χρειάζεται να αναλωνόμαστε σε άλλα θέματα.

Μετά την απόφαση μας προχωρήσαμε άμεσα στην πρόσληψη του Χρίστου Κασσιανού. Εδώ θέλω να τονίσω κάτι. Οι διαπραγματεύσεις με τον κ. Χριστοδούλου ήταν ειλικρινείς αλλά όφειλα να έχω έτοιμη και μία εναλλακτική λύση σε περίπτωση που δεν καταλήγαμε σε συμφωνία και αυτό έπραξα. Η επιλογή του κ. Κασσιανού δεν ήταν λύση απελπισίας, δεν ήταν καν λύσης ανάγκης.. Ήταν συνειδητή επιλογή ενός προπονητή που στις δύο προηγούμενες τους θητείες στο προπονητικό-τιμ της ομάδας ήταν πετυχημένος, ενός προπονητή που έχει όραμα για την Ανόρθωση και την πονά όσο και ο καθένας από εμάς.

Ο κ. Κασσιανός δεν αποδέχθηκε να έχει εισοδήματα από το Σωματείο και αυτό από μόνο του λέει πολλά για την αγάπη του για το Σωματείο.  Στο προπονητικό-τιμ τον κ. Κασσιανό θα πλαισιώνουν οι Νίκος Νικολάου ως βοηθός προπονητής, Αριάν Μπεκιάι ως προπονητής τερματοφυλάκων και Γιώργος Γεωργίου ως γυμναστής. Γνωστή η αξία και των τριών και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία. Να μου επιτρέψετε να πω κάτι που το ανέφερα και χθες στην παρουσίαση των προπονητών. Όταν ολοκληρώσαμε την συζήτηση με το προπονητικό-τιμ και την Επιτροπή Προγραμματισμού για όλα τα θέματα που άπτονται τις ομάδας ζήτησα από τον Νίκο να μείνει λίγο ακόμα για να συζητήσουμε το θέμα του μισθού και του συμβολαίου του. Η απάντηση που πήρα ήταν… «πρόεδρε δεν είναι ώρα για συμβόλαια, είναι ώρα να πιάσουμε δουλειά…». Αυτές οι ενέργειες και τα λόγια καταδεικνύουν πολλά και μας δίνουν δύναμη εμάς να συνεχίσουμε για την σωτηρία του Σωματείου μας. Συγκινητική ήταν και η στάση του Πανίκου Ππούννα που επίσης ευχαριστώ.

Κάτι άλλο που θέλω να τονίσω και στο οποίο επίσης αναφέρθηκα χθες είναι οι στόχοι της ομάδας μας. Η ομάδα μας πρέπει πάση θυσία να μπει σε τροχιά εξυγίανσης και αναδιοργάνωσης, πρέπει να θέσει γερά θεμέλια για το μέλλον και για μεγάλες επιτυχίες εφάμιλλες της ιστορίας της. Αυτό δεν θα μας εμποδίσει όμως από το να σχεδιάσουμε μια διεκδικητική και ανταγωνιστική ομάδα για το άμεσο μέλλον, αντάξια των προσδοκιών όλων μας. Δεν θέλω να αρχίσω τη χρονιά με λόγια αλλά με πράξεις. Δεν θα αναφέρω λέξεις που συνήθως καταλήγουν ως πηχαίοι τίτλοι στα ΜΜΕ. Θα δουλέψουμε συνετά, μεθοδικά, με πάθος και αποφασιστικότητα, με όραμα για αυτό το πολύ μεγάλο Σωματείο.

Κάνοντας μια αναφορά στα συμβόλαια των παικτών, είναι γεγονός ότι αρκετοί παίκτες του περσινού ρόστερ έχουν αποδεχθεί μεγάλες μειώσεις που αγγίζουν το 40%. Υπάρχουν κάποιοι παίκτες που θέλουν χρόνο για να αποφασίσουν, κάποιοι που θέλουν χρόνο να ψάξουν εναλλακτικές λύσεις και κάποιοι που πολύ πιθανό δεν θα είναι μαζί μας του χρόνου. Σίγουρα το Σωματείο θέλει να αξιοποιήσει και κάποια σημαντικά «περιουσιακά» στοιχεία που έχει σε ανθρώπινο δυναμικό και ανεξάρτητα οποιασδήποτε αλλαγής στο ρόστερ, αυτή η Διοίκηση θα μείνει πιστή στα όσα η Γενική Συνέλευση όρισε και θα ορίσει.

Όσον αφορά στην Μπουτίκ του σταδίου, σε συνέχεια όσων είχα αναφέρει στις 15 Μαΐου, θέλω να σας ενημερώσω εκ νέου ότι ήδη πήραμε τα πρώτα χρήματα για την αποπεράτωση της ανακαίνισης της μπουτίκ ενώ, το εμπόρευμα του καταστήματος βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες στη διάθεση μας. Άρα όπως αντιλαμβάνεστε θα κάνουμε αγώνα δρόμου έτσι ώστε σύντομα να ανοίξει η νέα μας μπουτίκ και είμαι σίγουρος ότι θα σας ικανοποιήσει το αποτέλεσμα. Επαναλαμβάνω ότι πρόκειται για μία πολύ καλή συμφωνία για το σωματείο ειδικά αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Επιπλέον, θα ήθελα να αναφερθώ σε κάποιες ενέργειες που έγιναν το τελευταίο καιρό στο Σωματείο και αφορούν την εν γένει λειτουργία του Κυπριακού πρωταθλήματος. Ξεκινήσαμε με το να στείλουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη δημιουργία πιο ανταγωνιστικού πρωταθλήματος με άμεση μείωση των ομάδων και αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής. Συνεχίσαμε με είκοσι συγκεκριμένες προτάσεις για οικονομική αναζωογόνηση των ποδοσφαιρικών Σωματείων μέσω ενεργειών της ΚΟΠ και του κράτους. Στείλαμε έγγραφο που συμπεριλαμβάνει 37 συγκεκριμένες προτάσεις για αλλαγή της Προκήρυξης του Πρωταθλήματος και των Πειθαρχικών Κανονισμών. Επιπλέον, έχουμε συγκαλέσει άτυπη σύσκεψη των προέδρων των Σωματείων Α’ κατηγορίας με σκοπό τη δραστική αντιμετώπιση των οικονομικών δυσχερειών που μαστίζουν όλα τα Σωματεία.

Έχουμε ιστορική αλλά και κυριολεκτική ευθύνη να ηγηθούμε των προσπαθειών εξυγίανσης του ποδοσφαίρου και της ομοσπονδίας που εμείς ουσιαστικά πρωτοστατήσαμε να ιδρύσουμε.

Διεκδικούμε χαλαρώσεις από το κράτος και ευκαιρίες να ανταποκριθούμε μέσα από μακροχρόνιες διευθετήσεις, ζητούμε πίσω παλιές κρατικές χορηγίες που έχουμε απολέσει, αναμένουμε διαφημιστικά έσοδα από τόσες και τόσες εταιρίες, ειδικά εταιρίες σαν τον ΟΠΑΠ, που με το δικό μας όνομα και τους δικούς μας κόπους έχουν πετύχει χωρίς όμως να μας έχουν αποδώσει στο ελάχιστο τα αναμενόμενα.

Περαιτέρω, επιθυμώ να αναφερθώ σε ένα άλλο μεγάλο στόχο της επόμενης χρονιάς ίσως χρονικά και λίγο παραπάνω. Από το 1986 όταν λειτούργησε το ένδοξο «Αντώνης Παπαδόπουλος» όσο και αργότερα κατά τη λειτουργία του προπονητικού μας κέντρου «Αντώνης Καράς», είμαστε τώρα επιτέλους στη θέση να πούμε ότι φτάσαμε στην τελική ευθεία διεκδίκησης (γιατί περί διεκδίκησης πρόκειται) όλων των έννομων αδειών ύπαρξης και λειτουργίας αυτών των δύο μεγάλων έργων.  Όπως σας είχα αναφέρει στην Έκτακτη Συνέλευση αντιμετωπίσαμε μεγάλο πρόβλημα με το προπονητικό μας κέντρο και τώρα με τους νέους νόμους κατά της βίας έχει τεθεί θέμα και για το «Αντώνης Παπαδόπουλος» λόγω της έλλειψης πολεοδομικής άδειας. Είναι και αυτός ένας σημαντικός στόχος για εμάς, το θεωρούμε μια μικρή παρακαταθήκη για το Σωματείο μας που ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε και να αφήσουμε πίσω μας πριν το τέλος της θητείας μας.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να συγκεντρωθώ πάνω σε κάποια οικονομικά δεδομένα και να παρουσιάσω κάποιες ενέργειες (τρέχουσες και προγραμματιζόμενες) για να αναζωογονήσουμε οικονομικά το Σωματείο.

Το πρώτο και πιο κύριο είναι να ξοδεύουμε (ανά σεζόν) στο μέτρο των ικανοτήτων μας και στο μέτρο των εσόδων μας. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό. Όσο όλοι μας και εννοώ ΟΛΟΙ ΜΑΣ βοηθήσουμε άμεσα ή έμμεσα στην αύξηση των εσόδων μας, τόσο θα μπορεί μελλοντικά να αυξάνεται το διαθέσιμο κεφάλαιο λειτουργίας της ποδοσφαιρικής ομάδας. Τέρμα τα ρίσκα, τέρμα οι αλόγιστες σπατάλες, εναρμονιζόμαστε πλήρως στα νέα δεδομένα των εποχών και ξοδεύουμε όσα μας παίρνει.

Συγκεκριμένα… αναφορικά με τη μείωση των εξόδων της λειτουργίας της ποδοσφαιρικής ομάδας μας σας αναφέρω ότι:

Ήδη ξεκίνησε δραστική μείωση του κεφαλαίου που απαιτείται για τη λειτουργία της ποδοσφαιρικής ομάδας, όπως σας ανέφερα και ενωρίτερα.

Έγινε δραστική μείωση στο μισθολόγιο του τεχνικού επιτελείου

Έγινε σημαντική μείωση σε συμβόλαια ποδοσφαιριστών και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη έτσι ώστε όσοι παίκτες δεσμεύονται με συμβόλαια να μειώσουμε τις απολαβές τους κατά 30-40% ενώ όσοι δεν δέχονται τη μείωση είτε θα παραχωρηθούν σε άλλες ομάδες ή απλά θα μείνουν ελεύθεροι και αυτό πάλι θα βοηθήσει οικονομικά την ομάδα. Υπολογίζουμε σε σημαντική εξοικονόμηση, που πέραν των άλλων απορρέει και από τις μειώσεις των υποχρεώσεων μας στο κράτος για τους φόρους εισοδήματος και κοινωνικές ασφαλίσεις των ποδοσφαιριστών.

Θα γίνει μείωση στις απολαβές όλου του προσωπικού, ενώ θα υπάρχει αλλαγή στο τρόπο λειτουργίας και στο οργανόγραμμα με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού. Όπου θεωρηθεί αναγκαίο θα υπάρξουν και αποχωρήσεις.  Πολύ σύντομα θα υπάρξει πιστοποίηση της διοικητικής μας λειτουργίας από το πρότυπο ISO το οποίο θα βοηθήσει περαιτέρω τη λειτουργία του Σωματείου και με τους κανόνες που υπάρχουν θα βοηθήσει σε περαιτέρω έμμεση εξοικονόμηση χρημάτων.

Μειώσαμε τα έξοδα προετοιμασίας της ομάδας στο εξωτερικό. Η επιλογή της Ολλανδίας μας καλύπτει πλήρως από αγωνιστικής πλευράς αφού και δοκιμασμένη λύση είναι και αρκούντως ικανοποιητική. Οικονομικά το Σωματείο μας θα εξοικονομήσει περίπου 25,000 Ευρώ σε σχέση με πέρσι. Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι η μετάβαση είναι αναγκαία έτσι ώστε η ομάδα να προετοιμαστεί σε κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες, να δουλέψει απερίσπαστα και απομονωμένα και το πλέον σημαντικό να μπορέσει να δώσει αξιόλογα φιλικά παιχνίδια που στην Κύπρο θα ήταν αδύνατο να προγραμματίσουμε.

Έχουμε μειώσει δραστικά τα ιατρικά έξοδα της ομάδας, αφού πλέον ο Δ. Κουντουριώτης (όπως ανακοίνωσα και στην έκτακτη Συνέλευση) αναλαμβάνει να προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες και επίσης αναλαμβάνει τα έξοδα που αφορούν την παρουσία 2ου φυσιοθεραπευτή στην ομάδα. Επιπλέον, αναλαμβάνει και παρακολούθηση όλων των άλλων αθλητών μας με την εξοικονόμηση να ξεπερνά τις 60,000 ετησίως. Εδώ σημειώνω ότι η ιατρική παρακολούθηση της ομάδας μας γίνεται από 3 αξιόλογους επιστήμονες οι οποίοι προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους και τους ευχαριστώ όλους.

Έχουμε συμφωνήσει στην παραλαβή δωρεάν αθλητικού υλικού από την PUMA για ακόμα μια χρονιά, με τη διαφορά όμως ότι φέτος δεν θα χρειαστεί να κάνουμε καθόλου ανταποδοτικές αγορές που σχετίζονται με την μπουτίκ μας, αντίθετα μόνο σε έσοδα έχουμε να προσβλέπουμε από εκεί όπως σας έχω ήδη αναφέρει.

Έχουμε κοινοποιήσει σε όλους τους παραμένοντες στο ρόστερ και υποψήφιους προς ένταξη στην ομάδα μας ότι δεν υπάρχει πρόθεση κάλυψης εξόδων σε σχέση με σπίτια και αυτοκίνητα των παικτών, ούτε θα αναλάβουμε έξοδα για τις προσωπικές μετακινήσεις τους.

Έχουμε συντάξει εσωτερική διαδικασία χειρισμού του τρόπου διεξαγωγής των μεταγραφών, στην οποία αναφέρεται ρητά ότι οι εκπρόσωποι των ποδοσφαιριστών δεν δύναται να λαμβάνουν περισσότερο από 5% του κόστους της μεταγραφής, σε σχέση με το 10% που ίσχυε πέρσι και εξακολουθεί να ισχύει σε πολλές άλλες χώρες.

Έχουμε ετοιμάσει εσωτερικό κανονισμό για τη λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος ο οποίος είναι μεν δίκαιος αλλά πολύ αυστηρός και θα ρυθμίζει αυτόματα πολλά προβλήματα και θα επισύρει πρόστιμα όπου και όπως χρειάζεται.

Τα πριμ της ομάδας για τη φετινή χρονιά θα είναι αυστηρά μόνο τρία και θα αφορούν την κατάκτηση του πρωταθλήματος, την κατάκτηση του κυπέλλου, και την είσοδο στους ομίλους του Γιουρόπα Λίγκ.

Περαιτέρω, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τις προσπάθειες προσέλκυσης εσόδων στο Σωματείο, που όπως σας έχω πει θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το κεφάλαιο λειτουργίας της ομάδας μας, καθώς και τη δυνατότητα να είμαστε συνεπείς στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων μας με το κράτος.

Πρώτο μας μέλημα, το έχω πει και στην έκτακτη συνέλευση και παλαιότερα είναι να λειτουργήσουμε σε πνεύμα διαφάνειας και επαγγελματισμού έτσι ώστε και ο απλός ο κόσμος να εμπιστεύεται το Σωματείο με τις εισφορές του και οι οποιοιδήποτε επαγγελματίες να επενδύουν λεφτά υπό τη μορφή χορηγίας, διαφήμισης, αγοράς δικαιωμάτων για συνεργασία και ούτω καθ’ εξής.

Το νέο συμβούλιο σε μια πρώτη άτυπη συνεδρία ήδη εξέφρασε θερμή επιθυμία να εκπονήσει μεσοπρόθεσμο επιχειρηματικό πλάνο προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα συνηθισμένα μέτρα προσέλκυσης εσόδων του Σωματείου, που συμπεριλαμβάνουν τα εισιτήρια διαρκείας, τα θεωρεία, τα εισιτήρια αγώνων, τα χορηγικά και διαφημιστικά πακέτα θα λειτουργήσουν φέτος υπό το πρίσμα της πλήρους κατανόησης της νέας τάξης πραγμάτων. Προσιτές τιμές, ευκολίες πληρωμής, κατανόηση και εξυπηρέτηση προς όλους εσάς και όλους τους συνεργάτες μας είναι στην πρώτη γραμμή των επιδιώξεων μας. Προσδοκούμε σε αύξηση των αριθμών πωλήσεων και προσέλκυση ίσων εσόδων με πέρσι αν όχι και αυξημένων εσόδων έτσι ώστε σε συνδυασμό με τη μείωση των δαπανών για τη λειτουργία της ομάδας, το Σωματείο μας να μπει σε τροχιά οικονομικής αναζωογόνησης.

Η μεγάλη μας χορηγία από τη Cytamobile Vodafone έχει συμφωνηθεί να ανανεωθεί για 3 χρόνια με πιο μικρή μείωση από ότι αρχικά αναμέναμε, και θεωρούμε ότι και αυτό θα ενεργήσει πολύ θετικά για το Σωματείο που αν μη τι άλλο θα έχει σημαντικά εγγυημένα έσοδα.

Βάσιμα προσδοκούμε σύντομα σε ανανέωση της συμφωνίας με την LTV για τα τηλεοπτικά μας δικαιώματα, η οποία θα έχει και σημαντική αύξηση εσόδων όπως προνοείται από τα υφιστάμενα συμβόλαια.

Έχουμε θέσει στόχο την πλήρη αναβάθμιση της εμπορικής λειτουργίας του Σωματείου που σε συνδυασμό με τη λειτουργία της μπουτίκ θα μας αποφέρει σίγουρα μεγαλύτερα εισοδήματα από ότι πέρσι.

Είμαστε στο ψάξιμο για συμφωνίες αξιοποίησης οποιουδήποτε εμπορεύσιμου στοιχείου στην κατοχή μας, είτε αυτό ονομάζεται ενοικίαση εγκαταστάσεων, παραχώρηση δικαιώματος μετονομασίας χώρων, ή παραχώρηση δικαιωμάτων λειτουργίας (όπως κάναμε με τις καντίνες) έτσι ώστε να αυξήσουμε τα έσοδα μας.

Κάνουμε φέτος συνειδητή στροφή στον εθελοντισμό, έχοντας ήδη εξαγγείλει το κίνημα εθελοντών και έχοντας ήδη σε πλήρη λειτουργία το Συμβούλιο Νέων, την πολιτιστική επιτροπή και τις Αρσινόες. Επιθυμούμε να φτάσουμε στο σημείο να μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον εθελοντισμό για να μειώσουμε τα έξοδα μας είτε σε αγορά υπηρεσιών ή σε αγορά αγαθών. Η κάθε συνεισφορά των εθελοντών σε εργασία, σε προσέλκυση εσόδων, σε παροχή υπηρεσιών μπορεί να αποβεί καταλυτική στην προσπάθεια μας για εξυγίανση.

Πρόσφατα έχουμε εξαγγείλει τη δημιουργία ταμείου εισφορών, με το άνοιγμα 3 νέων λογαριασμών που αφορούν αποπληρωμές στο κράτος (παλιές και νέες οφειλές), καθώς και το κεφάλαιο λειτουργίας της ομάδας μαζί με οποιαδήποτε δικαστικά έξοδα από παλιούς ποδοσφαιριστές που μπορεί αιφνιδίως να παρουσιαστούν.

ΝΑΙ, είναι γεγονός ότι η Ανόρθωσις (ανεξάρτητα ατόμων που την αποτελούν και την αντιπροσωπεύουν) χρειάζεται τη στήριξη του κόσμου της. ΝΑΙ είναι γεγονός ότι χωρίς τον κόσμο της η Ανόρθωσις δύσκολα θα μπορέσει να ορθοποδήσει. Ναι είναι γεγονός ότι η Ανόρθωσις είναι στην ουσία ο κόσμος της και σας καλώ να αγκαλιάσετε το Σωματείο και την προσπάθεια της Ανόρθωσης για ένα καλύτερο αύριο».

Α) Ακολούθησε η παρουσίαση των εξελεγμένων λογαριασμών της περιόδου 1/1/12 – 31/12/12 και εγκρίθηκαν από τη Γενική Συνέλευση.

Β) Παρουσιάστηκαν τα προβλεπόμενα έσοδα για τη σεζόν 2013-2014. Υπήρξε δέσμευση από το Διοικητικό Συμβούλιο ότι ο προϋπολογισμός για την ίδια σεζόν, δεν θα ξεπεράσει το προβλεπόμενο ποσό για τα έσοδα. Η μόνο προϋπόθεση αύξησης του νέου προϋπολογισμού να ξεπερνά το προβλεπόμενο ποσό είναι να μην υπάρξουν τα ποθητά αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις με τους ποδοσφαιριστές για μείωση των συμβολαίων τους.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση από τα μέλη προς τον Πρόεδρο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ