Αφιέρωμα για το Ρικάρντο Λαβόρδε

Μετά από τρία χρόνια παρουσίας και διαφόρων… περιπετειών, ο Ρικάρδο Λαβόρε αποχαιρέτησε το «Αντώνης Παπαδόπουλος». Πλέον, μετακομίζει στο Ρώσικο πρωτάθλημα όπου από τη νέα σεζόν, θα φορεί τη φανέλα της Κράσνονταρ. Ωστόσο, όπως είπε και ο ίδιος, φεύγει με την ελπίδα πως κάποια μέρα θα ξαναφορέσει τη φανέλα με το φοίνικα στο στήθος…

Ο «RL21», ήρθε στην ομάδα μας λόγω Γκιγέρμο Όγιος, το καλοκαίρι του 2010, ως δανεικός από την Ατλέτικο Ουίλα. Στους πρώτους μήνες της παρουσίας του στο «Αντώνης Παπαδόπουλος», δεν κατάφερε να δείξει την πραγματική του αξία. Οι συνεχείς του τραυματισμοί, είχαν φέρει μουρμούρα στο κυανόλευκο στρατόπεδο, με αποτέλεσμα σε μια φάση μάλιστα να βρεθεί ακόμη και κοντά στην έξοδο! Από τη μια είχε αναγνωριστεί το μεγάλο του ταλέντο, από την άλλη όμως, λόγω του λεπτού του σωματότυπου και τους συνεχείς του τραυματισμούς, κανείς δεν φαινόταν διατεθειμένος να επενδύσει πάνω του.

Ο Μπόμπαν Κρισμάρεβιτς, ωστόσο, του έδωσε την ευκαιρία και πήρε κάποια παιχνίδια. Το μέλλον του ουσιαστικά παιζόταν στα ματς της πρώτης φάσης του Κυπέλλου. Ο Λαβόρδε, στον επαναληπτικό αγώνα με τον Ακρίτα Χλώρακας σημείωσε χατ-τρικ και κέρδισε ουσιαστικά την παραμονή του στο σύλλογο της Αμμοχώστου.

Επί εποχής Στάνιμιρ Στόιλοφ, ο Βούλγαρος τεχνικός είχε αναγνωρίσει αμέσως το ταλέντο του και είχε δουλέψει πάνω του. Το πανέμορφο γκολ που πέτυχε απέναντι στον ΑΠΟΕΛ έδειξε την πραγματική του αξία και άφησε πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.

Το πρόπερασμενο καλοκαίρι, η τεχνική ηγεσία δούλεψε πάνω του, δίνοντάς του ειδικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης. Ο Λαβόρδε δούλεψε πάρα πολύ σκληρά και τα πρώτα αποτελέσματα δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους! Από το πρώτο του κιόλας ματς ο Λαβόρδε έδειξε μια σαφώς πιο βελτιωμένη εικόνα. Ο Λατινοαμερικάνος μεσοεπιθετικός, πλέον, εκτός από τις μαγικές του ντρίμπλες, δεν φοβόταν να βάλει το πόδι του σε αρκετά σκληρά μαρκαρίσματα και πολλές φορές έβγαινε, προς… έκπληξη όλων, χωρίς την παραμικρή γρατζουνιά!

Φοβερή ντρίμπλα, απίστευτη ταχύτητα και γκολ από τις πιο περίεργες γωνίες ήταν κάποια από τα στοιχεία που απόλαυσαν οι φίλοι της Ανόρθωσης. Ταλέντο ίσως που αγγίζει άλλα αστέρια που άφησαν εποχή στο «Αντώνης Παπαδόπουλος», όπως των Τιμούρ Κετσπάγια, Γκεόργκι Κινκλάντζε και Σάβιο.

Το μοναδικό του μειονέκτημα ίσως το γεγονός ότι μερικές φορές δεν μπορεί να συγκρατεί τα νεύρα του. Πολλές φορές αντίκρισε την κίτρινη κάρτα για απρεπή συμπεριφορά, ενώ σε μια-δυο περιπτώσεις πήρε και την κόκκινη, αντιδρώντας κυρίως στα σκληρά μαρκαρίσματα των αντίπαλών του.

Το περασμένο καλοκαίρι, η Ανόρθωση κατάφερε να εξασφαλίσει το 100% των δικαιωμάτων του και είχε θέσει τη ρήτρα του στα τρία εκατομμύρια. Μάλιστα, λέγεται πως ο ΑΠΟΕΛ προσπάθησε να τον αποκτήσει από εμάς με δόλιο τρόπο, αφού μίλησε με την Ουίλα για να τον αποκτήσει, με τους Κολομβιανούς ωστόσο να στέλνουν τους γαλαζοκίτρινους από εκεί που ήρθαν, αφού τους είχαν πει –προς τιμή τους- πως τον πρώτο λόγο έχει η Ανόρθωσις.

Η περσινή του πορεία τράβηξε τα βλέμματα αρκετών συλλόγων από το εξωτερικό. Το περασμένο καλοκαίρι, βρέθηκε μια ανάσα από το να παίξει στο Ρώσικο πρωτάθλημα και την Αλάνια.

Ωστόσο η μεταγραφή του είχε χαλάσει στις ιατρικές του εξετάσεις που υποβλήθηκε στην Γερμανία, οι οποίες είχαν δείξει πρόβλημα στον σπόνδυλό του. Πολλά ερωτηματικά δημιουργήθηκαν από εκείνο το «ναυάγιο», με πρώτο και κύριο το γιατί δεν συνόδευσε κανείς από την ομάδα μας τον ποδοσφαιριστή στην Γερμανία, αφήνοντάς τον μόνο του.

Ο ίδιος δεν είδε με αρνητικό φακό την παραμονή του στο «Αντώνης Παπαδόπουλος». Και φέτος είχε πολύ καλές παρουσίες, καταφέρνοντας να πετύχει έξι γκολ. Τελικά, η Κράσνονταρ κατάφερε να εκμεταλλευτεί και την οικονομική κατάσταση της Κύπρου αλλά και της ομάδας μας και με 1,200,000 ευρώ, τον έκανε δικό της. Από του χρόνου, ο Λαβόρδε θα… μαγεύει τους Ρώσους, αλλά κι εμάς θα μας κάνει περήφανους που είχαμε την τιμή να έχουμε ένα τέτοιο παίκτη στην ομάδα μας. Ένα παίκτη, που οι αντίπαλοι μας στην Κύπρο τον ζήλευαν και τον ποθούσαν…

Η παρουσία του Λαβόρδε στην Ανόρθωση

ΣΕΖΟΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΤΕΡΜΑΤΑ ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ
2010-11 7 (5) 2 4 0
2011-12 20 (2) 5 8 2
2012-13 23 (2) 6 9 0

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ