Άλλαξέ το!

Ο Πάμπος Χριστοδούλου σε δυο μήνες παίρνει τίτλο κι έχει πολλά να αλλάξει στην ομάδα μας για να γίνει αυτό. Οι αλλαγές πρέπει να γίνουν… χθες, καθώς στο παιχνίδι του Σαββάτου η νίκη είναι μονόδρομος αν θέλουμε να συνεχίσουν σε σοβαρό επίπεδο οι περί τίτλου συζητήσεις.

Το υλικό είναι εκεί και γι αυτό δεν τίθεται θέμα. Δεν είναι μόνο στη θεωρία, αλλά φάνηκε στην πράξη, για περίπου είκοσι αγωνιστικές, όταν η ομάδα υπό την καθοδήγηση του Ρόνι Λεύι ήταν μόνη πρωτοπόρος και αήττητη. Αρχικά η επίθεση άρχισε να μην είναι τόσο παραγωγική όσο ήταν στις αρχές, ενώ η κατάρρευση ήρθε όταν ξεκίνησε κι η άμυνα να πελαγοδρομεί.

Οι άμυνες κερδίζουν τα πρωταθλήματα κι ο κ. Χριστοδούλου το γνωρίζει από πρώτο χέρι αυτό. Είναι ο πρώτος αγωνιστικός τομέας που καλείται να σουλουπώσει. Υπάρχει μια πλειάδα ποδοσφαιριστών μετά και τις τρεις μεταγραφές του χειμώνα, δεν έχει βρεθεί όμως η χημεία. Με λίγη τύχη, αν κρατηθεί το μηδέν παθητικό το Σάββατο, πιθανότατα να αρχίσουν και οι παίχτες της άμυνας να επανευρίσκουν την αυτοπεποίθησή τους.

Αν χρειάζεται κάτι συγκεκριμένο να προσεχθεί στην άμυνα, είναι τα στημένα. Αποτελούν βραχνά από την αρχή της περιόδου – από τα φιλικά ακόμα – μέχρι σήμερα. Δεν είναι μόνο θέμα ποδοσφαιριστών, αλλά κυρίως του τρόπου που δουλεύει η ομάδα αυτές τις φάσεις. Στις τρεις προπονήσεις που απομένουν μέχρι το Σάββατο, αμυντικά το βάρος πρέπει να ριχθεί εκεί.

Επιθετικά, παρά την αφλογιστία που μας διακρίνει, τα γκολ εύκολα ή δύσκολα έρχονται. Μόλις σε δυο παιχνίδια δε σκοράραμε σε όλο το πρωτάθλημα έως τώρα, με Απόλλωνα (με 10 παίχτες για ένα ημίχρονο) και ΑΠΟΕΛ. Εάν οι ακραίοι επιθετικοί γίνουν λίγο πιο ομαδικοί όταν πρέπει και οι προωθημένοι έχουν καθαρό μυαλό, θα έρθουν τα γκολ. Φαινόμενα κατά τα οποία κάθε παίχτης θέλει και μια μπάλα, δεν αρμόζουν σε ομάδες πρωταθλητισμού και ο Πάμπος Χριστοδούλου καλείται να βάλει μαχαίρι!

Στον πάγκο, υπάρχουν παίχτες που βρίσκονται σε κακή ψυχολογία, μιας και ο Ρόνι Λεύι έδειχνε να τους έχει ξεγράψει. Ταυτόχρονα, μέσα στο γήπεδο υπάρχουν παιδιά που τα έδωσαν όλα και χρειάζονται επειγόντως ανάσες. Μια ορθολογική διαχείριση του ρόστερ, θα επιτρέψει στο νέο προπονητή να χρησιμοποιήσει όσα περισσότερα όπλα έχει στη διάθεσή του, με το βέλτιστο δυνατό τρόπο.

Η πειθαρχία δεν είναι μια έννοια γενική και αόριστη. Πέραν της πιστής εφαρμογής της τακτικής, εκδηλώνεται και στις κάρτες με τις οποίες χρεώνεται η ομάδα. Φέτος, έχουμε σπάσει όλα τα ρεκόρ στον τομέα πειθαρχικός έλεγχος. Ναι μεν τύχαμε και άδικης αντιμετώπισης από ορισμένους διαιτητές, αλλά έχουμε μεγάλο μερίδιο ευθύνης για άτσαλα μαρκαρίσματα και ανόητους εκνευρισμούς. Χρειάζεται χαλιναγώγηση και εδώ.

Τελευταία αλλά όχι έσχατη, αφήνουμε την ψυχολογία. Ένας τομέας στον οποίο από σήμερα πρέπει να ξεκινήσει δουλειά. Πάντα, ή σχεδόν πάντα, οι αλλαγές προπονητών φέρνουν μια προσωρινή ανάταση. Αν συνδυαστεί και με νίκη στο ντεμπούτο του νέου προπονητή, μπορεί να κτίσει σε αυτό. Επειδή όμως τα “αν” δεν μας παίρνουν καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, θα πρέπει ο Χριστοδούλου να κάνει και τον ψυχολόγο. Να διορθώσει τα όποια στραβά υπάρχουν μέσα στα αποδυτήρια και να βγάλει στο Αντώνης Παπαδόπουλος ένα καλοκουρδισμένο σύνολο, πανέτοιμο να αντιμετωπίσει την πίεση και το άγχος του αγώνα.

Η δουλειά που αναμένει τον καινούριο τεχνικό είναι πολλή, διαθέτει ωστόσο αξιοζήλευτο υλικό και εγκαταστάσεις. Μπορεί η διαφορά να είναι στο -6, με δυο παιχνίδια όμως με τον συνδιεκδικητή να εκκρεμούν, η καθολική απαίτηση είναι ο τίτλος να έρθει στο Παπαδόπουλος!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ