Αν ζούσε σήμερα ο Έντουαρντ Μέρφυ, σίγουρα θα έβλεπε στην Κύπρο τους περίφημους νόμους του στην πλήρη εφαρμογή τους. «Αν ο,τιδήποτε μπορεί να πάει στραβά, θα πάει…», είπε ο κύριος αυτός το 1949, και 64 χρόνια μετά, η πορεία της Ανόρθωσης έρχεται να επιβεβαιώσει πανηγυρικά τους νόμους αυτούς.
Μία αναδρομή στο παρελθόν πρώτα
Οι νόμοι του Μέρφυ, που συνοψίζονται στη φράση «Αν ο,τιδήποτε μπορεί να πάει στραβά, θα πάει…», γεννήθηκαν στην αεροπορική βάση Edwards των Η.Π.Α. το 1949. Ο μηχανικός αεροσκαφών Έντουαρντ Μέρφυ δούλευε ένα project και επιδίωκε να διαπιστώσει πόσο ισχυρή απότομη επιβράδυνση μπορεί να δεχτεί το άτομο σε μία σύγκρουση. Όμως, τα πράγματα δεν πήγαιναν πολύ καλά και δεν οδηγούνταν σε αποτέλεσμα, ώσπου μια μέρα ανακάλυψε πως ένα καλώδιο δεν είχε συνδεθεί σωστά και δημιουργούσε το πρόβλημα. Εκείνη την ημέρα ο ανώτερός του, του είπε την εξής φράση: «Αν υπάρχει τρόπος να κάνεις κάτι λάθος, τότε σίγουρα εσύ μπορείς να τον ανακαλύψεις…». Έκτοτε μάλιστα, δημιούργησε και μία λίστα με τα λάθη του… Με αυτό τον απίστευτο και κάπως άκομψο τρόπο γεννήθηκαν οι νόμοι του Μέρφυ που σήμερα εξηγούν πολύ πειστικά την καθημερινότητά μας. Όσο για τον καημένο κύριο Μέρφυ… λέγεται πως σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό ατύχημα. Όχι, όμως τόσο συνηθισμένο… Είχε μείνει από βενζίνη στη μέση της διαδρομής του και άρχισε να περπατάει προς το πλησιέστερο βενζινάδικο, όταν χτυπήθηκε από έναν άγγλο τουρίστα που οδηγούσε στη λάθος μεριά του δρόμου… Είναι αυτό που λένε, αν έχεις τύχη, διάβαινε…
Μερικοί από τους νόμους του Μέρφυ:
1. Ο Νόμος του Μέρφυ: Αν κάτι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει.
α. Αν από διάφορα πράγματα, ένα έχει την πιθανότητα να πάει στραβά, θα είναι αυτό που θα προκαλέσει την μεγαλύτερη ζημιά.
β. Αν ξέρεις ότι υπάρχουν μόνο 4 δυνατοί τρόποι για να πάει κάτι στραβά και φροντίσεις να τους προλάβεις, τότε αμέσως θα εμφανιστεί και ένας πέμπτος.
γ. Αν αφήσεις τα πράγματα στην τύχη τους, πάντα έχουν την τάση να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.
δ. Κάθε λύση, γεννάει ένα καινούριο πρόβλημα.
ε. Είναι αδύνατον να προφυλάξεις κάτι από τη βλακεία, διότι οι βλάκες είναι ικανότατοι.
2. Όταν τα πράγματα πάνε καλά… Κάτι θα πάει στραβά.
α. Όταν τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα, θα γίνουν.
β. Κάθε φορά που τα πράγματα δείχνουν να πηγαίνουν καλύτερα, κάπου έχεις κάνει λάθος.
Η Ανόρθωση του… Μέρφυ
Φεύγοντας από το μακρινό 1949 και επανερχόμενοι στην Ανόρθωση του σήμερα, καταφέραμε σε μερικές εβδομάδες να… στραβώσουμε ακόμη περισσότερο ότι μπορούσε να πάει στραβά. Από πού να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε. Ας αναλωθούμε μόνο στο χθεσινό παιγνίδι με την ΑΕΚ.
Στραβό νούμερο 1.
Η παρατεταμένη δυστοκία μπροστά από το τέρμα. Έχουμε καταντήσει η χαρά του αντίπαλου τερματοφύλακα. Ότι δεν θα αποκρούσει, ξέρει ότι με κάποιο μαγικό τρόπο, η μπάλα δεν θα καταλήξει στο πλεκτό του. Και εκεί που λες, δεν γίνεται αυτό, ένα τέρμα θα μπει, έρχεται ο νόμος 2α. Καταφέρνουμε να πετύχουμε ένα τέρμα, μόνο που αυτό είναι στη δική μας εστία.
Στραβό νούμερο 2.
Παρά το ότι προηγήθηκε, κερδίζουμε πέναλτι. Έχουμε την τεράστια ευκαιρία να ισοφαρίσουμε το παιγνίδι και να διεκδικήσουμε τη νίκη ακόμη και με 10 ποδοσφαιριστές. Και εκεί τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος 2 του Μέρφυ. Όταν τα πράγματα πάνε καλά… Κάτι θα πάει στραβά. Εκτέλεση λοιπόν και… άουτ.
Στραβό νούμερο 3.
Για ακόμη ένα παιγνίδι, τα κοράκια έρχονται στο γήπεδό μας και μας κάνουν ότι θέλουν. Νόμος 1ε. Είναι αδύνατον να προφυλάξεις κάτι από τη βλακεία, διότι οι βλάκες είναι ικανότατοι. Δυστυχώς, ναι, είναι ικανότατοι. Αλλά ποια μέτρα πάρθηκαν από αυτούς που προφυλάσσουν τα συμφέροντα του σωματείου, για να μην μας δείξουν ακόμα μία φορά την… ικανότητά τους; Εδώ μπαίνει σε εφαρμογή και ο νόμος 1γ. Αν αφήσεις τα πράγματα στην τύχη τους, πάντα έχουν την τάση να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Δυστυχώς, αφήσαμε την κατάσταση αυτή στην τύχη…