Τιμήθηκαν οι επέτειοι της 25ης Μαρτίου και 1ης Απριλίου

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Σωματείο της ομάδας μας στη Λάρνακα, τιμήθηκαν οι Εθνικές επέτειοι της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955.  Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Τάσος Μητσόπουλος. Στην εκδήλωση βρέθηκαν βουλευτές αλλά και αρκετοί φίλοι του Σωματείου της ομάδας μας. Με ολιγόλεπτη ομιλία ο πρόεδρος της ομάδας μας, Σάββας Κάκος, χαιρέτισε όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωσε και ανέφερε τη σημασία των δύο επετείων. Ο χαιρετισμός του προέδρου μας:

«Μαζευτήκαμε απόψε εδώ για να τιμήσουμε δύο μεγάλες επαναστάσεις του Ελληνισμού, αυτήν της 25ης Μαρτίου του 1821 και αυτήν της 1ης Απριλίου του 1955. Δύο ημέρες μνήμης και θύμησης για αυτούς που θυσιάστηκαν για τα ιδανικά και τις αξίες του Έθνους μας. Κάθε χρόνο γίνονται λαμπρές εκδηλώσεις για να τιμήσουμε τη μνήμη όλων αυτών που έδωσαν το αίμα τους για να μπορούμε να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι.

Και φέτος αυτό κάνουμε, όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι ώρες είναι δύσκολες για την Κύπρο μας. Τις τελευταίες εβδομάδες βιώνουμε ένα εφιάλτη, ένα ανελέητο πόλεμο. Η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη, κτύπησε για τα καλά και τη δική μας χώρα. Καλούμαστε τώρα να δώσουμε άλλη μια σκληρή μάχη επιβίωσης και να βγούμε και από αυτή νικητές.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ δυσχερή κατάσταση, κινδυνεύει το παρόν μας αλλά και το μέλλον των παιδιών μας. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να παλέψουμε για να καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε και να κτίσουμε ξανά την Κύπρο μας ακόμα και από την αρχή αν χρειαστεί. Να δημιουργήσουμε την Κύπρο που όλοι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Είναι δύσκολο, όμως είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε, έστω κι αν χρειαστεί να βάλουμε λιθαράκι-λιθαράκι, θα τα καταφέρουμε. Θα δημιουργήσουμε ξανά μια δυνατή Κύπρο, όπως το πράξαμε πολλάκις και στο παρελθόν. Οι κακουχίες και οι δυσκολίες δεν γονάτισαν ποτέ τον τόπο μας, έτσι δεν θα τον γονατίσουν ούτε και τώρα. Φτάνει να μείνουμε όλοι ενωμένοι και μονιασμένοι. Εμείς οι πρόσφυγες γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα τι εστί να ξαναρχίσεις από την αρχή. Το κάναμε μετά τον ξεριζωμό του 1974 θα το κάνουμε και τώρα.

Φυσικά δεν μπορούμε να παραλείψουμε και το Εθνικό μας πρόβλημα. Αυτός ο τόπος πέρασε πολλά από κατακτητές και βαρβάρους ανά τους αιώνες. Καταφέραμε να απαλλαγούμε από όλους. Όμως από το 1974 βιώνουμε την κατοχή, τον ξεριζωμό, τον εξαναγκασμό να εγκαταλείψουμε τις πατρογονικές μας εστίες. Με ασπίδα όμως τους αγώνες που έδωσαν οι πρόγονοι μας, με φάρο τις θυσίες των ηρώων μας είμαστε βέβαιοι πως κάποτε, όσα χρόνια κι αν περάσουν εμείς θα επιστρέψουμε πίσω στα σπίτια μας, πίσω στις αγαπημένες μας πόλεις.  

Όπως το 1821 οι Έλληνες με τα λιγοστά πολεμοφόδια κατάφεραν να κοιτάξουν τον Τούρκο κατακτητή στα μάτια και να απαλλαχτούν από αυτόν, κτίζοντας ξανά το Ελληνικό κράτος μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς… Όπως το 1955 οι Έλληνες της Κύπρου, κατάφεραν να αντισταθούν στον Αγγλικό ζυγό και να τον αποτινάξουν… Έτσι και τώρα η Κύπρος θα αντισταθεί στις δυσκολίες και θα καταφέρει να βγει πιο δυνατή όσο ποτέ άλλοτε.

Γιατί έτσι μάθαμε, να βγαίνουμε πάντα νικητές. Αυτά διδαχθήκαμε από τους παππούδες και τους γονείς μας και αυτό πρέπει κι εμείς με τη σειρά μας να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας.

Η Ανόρθωσις Αμμοχώστου ξέρει τι πάει να πει προσφυγιά, ξέρει τι πάει να πει αγώνας. Το 1955 έθεσε στη διάθεση της πατρίδας τα παιδιά της. Αθλητές και μέλη του Σωματείου μυήθηκαν στον αγώνα. Κάποιοι εξ’ αυτών οι Γρηγόρης Αυξεντίου, Κυριάκος Μάτσης, Αντώνης Παπαδόπουλος, Παναγιώτης Τουμάζος. Το Σωματείο μας πέρασε από την πρώτη μέρα στην πρώτη γραμμή, το οίκημα μας μετατράπηκε σε «κρυφό Σχολειό», έγινε χώρος συνάθροισης όπου οι νέοι κοινώνησαν τα ιδανικά και το μεγαλείο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα.

Στις 8 Ιουλίου του 1958 το οίκημα της Ανόρθωσης  ανατινάχθηκε από τους Άγγλους με την πρόφαση ότι βρέθηκαν βόμβες και περίστροφα της ΕΟΚΑ. Ο σκοπός τον Βρετανών όμως ήταν να απαλλαγούν από την ενοχλητική παρουσία της Ανόρθωσης.

«Πλανάσθε» είπε στον επικεφαλής αξιωματικό της ομάδας που διενήργησε την έκρηξη, ο τότε πρόεδρος του Σωματείου, Αναστάσιος Οικονομίδης. «Το πνεύμα της Ανορθώσεως δεν πτοάται, δεν καταστρέφεται και η ωραία μας Ανόρθωσις ως ο Φοίνιξ, αενάως αναγεννάται. Δια να συνεχίσει την ιστορικήν και μεγάλην πορεία της». Έτσι κι έγινε και έτσι θα γίνει και τώρα.

Η Ανόρθωσις Αμμοχώστου είναι για άλλη μια φορά έτοιμη να μπει στην πρώτη γραμμή και να προσφέρει ότι μπορεί για το καλό της πατρίδος.

Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα των δύο επετείων που γιορτάζουμε απόψε; Ότι ο Ελληνισμός ξέρει να αντιστέκεται στις κακουχίες και ξέρει να βγαίνει ακόμη πιο δυνατός μέσα από τις όποιες δυσκολίες. Γιατί είμαστε Έλληνες και δεν μάθαμε ποτέ να τα παρατάμε. Έχουμε στο αίμα μας το πείσμα και τη θέληση, δύο στοιχεία τα οποία μας βοηθάνε και ως ο Φοίνιξ να είστε σίγουροι ότι θα αναγεννηθούμε από τις στάχτες μας.»

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Τάσος Μητσόπουλος ο οποίος αρχικά ευχαρίστησε το Σωματείο μας για την πρόσκληση ενώ έπειτα αναφέρθηκε και αυτός με τη σειρά του στη μεγάλη σημασία των δύο αυτών επετείων. Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο οικονομικό πρόβλημα που παρουσιάζει το νησί μας το τελευταίο διάστημα παρουσιάζοντας την αισιοδοξία του ότι τελικά ο Κυπριακός λαός αντεπεξέλθει και θα βγει νικητής.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα του πολιτιστικού ομίλου της ομάδας μας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ