Η νέα τάξη πραγμάτων και η Ανόρθωση

Αναπόφευκτα αλλάζει ο ποδοσφαιρικός χάρτης της Κύπρου. Η νέα τάξη πραγμάτων δεν αφήνει άλλη επιλογή. Είτε απαντήσει θετικά η Ρωσία στην έκκληση της κυβέρνησης για οικονομική βοήθεια, είτε περάσει το κούρεμα των καταθέσεων ως αυτοδανεισμός, είτε τεθούμε για τα καλά υπό την Τρόικα και των μνημονίων η ζημιά έχει γίνει σε όλους τους τομείς της οικονομίας, του βιοτικού επιπέδου και θα αγγίξει και τον χώρο του ποδοσφαίρου.

Πλέον όλες οι ομάδες θα αναγκαστούν να «κουρέψουν» το μπάτζετ τους κατά πολύ και οι όποιες προσθήκες αν και εφόσον προκύψουν θα είναι ποδοσφαιριστές με χαμηλό μηνιαίο μισθό, αφού ούτε κατά διάνοια θα γίνεται λόγος για σπατάλες ή αγοράς ποδοσφαιριστή από άλλες ομάδες.

Τώρα στα του οίκου μας. Δυστυχώς, ασχέτως και αν πέρασε μια 7αδα προέδρων με ανακυκλωμένα συμβούλια κατά τα τελευταία 10 έτη, εντούτοις ουδείς κατόρθωσε να γιατρέψει τον οικονομικό βραχνά. Το χρέος παραμένει σε ένα ποσό κοντά στα €7.5εκ. απόρροια των 7 πρωταθλημάτων και του πλασαρίσματος της ομάδας στις ελίτ του Κυπριακού ποδοσφαίρου την τελευταία 20ετία. Σε σχέση με τα όσα έγιναν την τελευταία 4ετία στην  Ομόνοια που λίγο πολύ ένα πρωτάθλημα στοίχισε περίπου €25εκ, μπορούμε να πούμε ότι το μοντέλο που ακολούθησε η Ανόρθωση δεν ήταν καταστροφικό αφού μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και ένα δυνατό χαρτί. Το ιδιόκτητο στάδιο Αντώνης Παπαδόπουλος που ένεκα και της περιοχής που είναι κτισμένο, η αξία του αγγίζει τα €12εκ.

Η οικονομική αβεβαιότητα όμως και αστάθεια που περιήλθαμε, περιορίζουν τους επιφανείς Ανορθωσιάτες στην οικονομική ενίσχυση της ομάδας την ώρα που και ο απλός φίλαθλος το σκέφτεται διπλά και τριπλά να πληρώσει έστω και για το εισιτήριο του αγώνα, ενώ παράλληλα τα χρέη και οι οφειλές τρέχουν.

Η επόμενη μέρα δεν ξημερώνει και με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Ανεξάρτητα με την έκβαση της προσπάθειας για την κατάκτηση του φετινού τίτλου, η άμεση ανάγκη είναι η παρουσία της ομάδας σε ομίλους Ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ούτως ώστε να εισρεύσει χρήμα στα ταλαιπωρημένα ταμεία και να καλυφτούν οι ανάγκες της περιόδου 2013-2014 μιας και τα μέτρα από την Ουέφα θα είναι ακόμη πιο αυστηρά.

Την ίδια ώρα η διοίκηση πρέπει να αναπροσαρμόσει τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών με σημαντική μείωση, ενώ οι όποιες μεταγραφές θα πρέπει να είναι χαμηλότερου κόστους για να εξοικονομηθούν χρήματα. Δυστυχώς, δύσκολα θα κρατήσουμε ποδοσφαιριστές όπως οι Λαμπάν, Λαβόρδε, Ρέζεκ, Κάλβο και Ιντζχάκι. Αυτή είναι η νέα τάξη πραγμάτων και το κατανοούμε. Πάνω απ όλα είναι η επιβίωση του σωματείου. Όλα αυτά θα χαμηλώσουν και το επίπεδο του ποδοσφαίρου και επιτέλους θα πρέπει να δουν και από την διοίκηση αλλά και από την ΚΟΠ ότι ο Κύπριος φίλαθλος αδυνατεί να πληρώνει €20 τον αγώνα ή €380 για κάρτα διαρκείας.

Δεν κινδυνολογούμε αλλά ούτε και επαναπαυόμαστε. Το κυπριακό ποδόσφαιρο βρίσκεται σε οριακό σημείο που θέτει ακόμη και την εύρυθμη λειτουργία του. Καλούμε όλους τους φορείς να πάρουν δραστικά μέτρα για να συνεχίσουν οι ομάδες την λειτουργία τους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ