Ανασκόπηση των τίτλων στην Γυναικεία Πετόσφαιρα

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Πετόσφαιρας ιδρύθηκε το 1978. Από τότε και για δύο περίπου δεκαετίες (μέχρι και το 2001), στην Γυναικεία πετόσφαιρα μονοπωλούσε τους τίτλους η ΑΕΛ, και συγκεκριμένα είχε κατακτήσει 19 φορές το double!

Το 1987, επαναδραστηριοποιήθηκε το τμήμα γυναικείου βόλεϊ της Ανόρθωσης στη Λευκωσία, από πρωτοβουλία Ανορθωσιατών που διαμένουν στην πρωτεύουσα.

Tο 2002, η Ανόρθωσις μπήκε στον πίνακα των τροπαίων κατακτώντας το πρώτο της Πρωτάθλημα. Έκτοτε, άρχισε να πρωταγωνιστεί και να διεκδικεί ισότιμα κάθε τίτλο. Οι κατακτήσεις πρωταθλημάτων από τότε, έχουν ως εξής:

2003: Η ΑΕΛ το double.

2004: Η Ανόρθωσις κατακτά το πρώτο της double!

2005: H ΑΕΛ κατακτά το double (στον τελικό η Ανόρθωσις)

2006: Η Ανόρθωσις στέφεται ξανά Πρωταθλήτρια. Περνά επίσης στον τελικό κυπέλλου, όπου χάνει από την ΑΕΛ.

2007: Η ΑΕΚ Λάρνακας κατακτά το double.

2008: Πρωταθλήτρια η ΑΕΛ, με 4-2 στις νίκες έναντι της Ανόρθωσης (στους τελικούς των Playoff-παλιό σύστημα). Κυπελλούχος η Ανόρθωσις (3-0 το Grammar School)

2009: Πρωταθλήτρια η ΑΕΛ, με 4-3 στις νίκες έναντι της Ανόρθωσης (στους τελικούς των Playoff-παλιό σύστημα). Κυπελλούχος η Ανόρθωσις (3-1 την ΑΕΛ)

2010: Η Ανόρθωσις κατακτά το double για δεύτερη φορά!

2011: Πρωταθλητής ο Απόλλωνας με ίδια βαθμολογία, αλλά καλύτερη διαφορά στα σετ από την Ανόρθωση. Η Ανόρθωσις είχε τερματίσει πρώτη στην κανονική διάρκεια, αλλά 2 ήττες από τον Απόλλωνα στα τελευταία παιχνίδια, την άφησαν στην δεύτερη θέση.

2012: Μια απίστευτη χρονιά, που η Ανόρθωσις έχασε το πρωτάθλημα λόγω κάποιων συγκυριών. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε το πρωτάθλημα χωρίς ξένες παίχτριες, αντίθετα με τις αντιπάλους της. Μέχρι την 10η αγωνιστική, μετρούσε 4 ήττες έναντι καμίας του Απόλλωνα και 2 της ΑΕΛ. Ακολούθησε ένα σερί με 9 νίκες, οι 5 στα παιχνίδια του Ομίλου της τετράδας. Στο ενδιάμεσο, προέκυψε ο σοβαρός τραυματισμός της Λαβρούκ και η ομάδα αναγκάστηκε να παλέψει μόνο με 2 ξένες. Παρόλα αυτά κατάφερνε να παίρνει έστω και δύσκολα τις νίκες, φτάνοντας να διεκδικεί το Πρωτάθλημα στον τελευταίο αγώνα στην έδρα της ΑΕΛ στην Λεμεσό. Στον αγώνα αυτό αγωνίστηκε και η Λαβρούκ με δεμένα τα δάχτυλα του “καλού” της χεριού, αλλά έχασε τελικά στο tie-break με 3-2, και τερμάτισε τρίτη. Η Ανόρθωσις αγωνίστηκε λίγο αργότερα με τον Απόλλωνα στο Κύπελλο, και κέρδισε με 3-0.

http://youtu.be/Ql9OtqHWrvw

2013: Σχεδόν με την ίδια περσινή σύνθεση, η Ανόρθωσις ξεκινά από την αρχή δυνατά και δεν αφήνει σε κανέναν αντίπαλο το περιθώριο να την αμφισβητήσει. Ο τίτλος έρχεται μαθηματικά, 4 αγωνιστικές πριν το τέλος, αφού καταφέρνει να πάρει προβάδισμα 5 βαθμών από τις δύο κύριες αντιπάλους της, ΑΕΛ και Απόλλωνα. Είναι η πρώτη φορά που κάποια ομάδα παίρνει τέτοια διαφορά, η οποία ενδέχεται να μεγαλώσει και άλλο μέχρι το τέλος. Σε ότι αφορά στον θεσμό του κυπέλλου, φαίνεται ότι η ομάδα μας έχει και την εύνοια της τύχης, αφού εκτός απροόπτου θα βρεθεί στον τελικό για να διεκδικήσει την υπεράσπιση του περσινού τίτλου. Ειδικά στον θεσμό αυτό, η Ανόρθωσις δείχνει να έχει μια έφεση, αφού από το 2008 και μετά, μετρά 4 κατακτήσεις σε 5 διοργανώσεις! (2008, 2009, 2010, 2012)

Στην τροπαιοθήκη της, η Ομάδα Γυναικών της ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ αριθμεί 5 Πρωταθλήματα (με το φετινό), 5 Κύπελλα και 6 Σούπερ Καπ.

Τα ρόστερ της Ομάδας Γυναικών τα τελευταία χρόνια

2008-2009
Προπονητής: Βλάντισλαβ Τοντόροφ
Ομάδα: Στέλλα Ιωάννου, Λίζα Ριαλά, Γιούλη Τριφυλλή, Πέτρα Αλεξάνδρου, Μαρία Ορφανίδου, Κάλια Βασιλείου, Ιρίνα Κουδουνά, Αφροδίτη Φαούτα, Φωτεινή Ιωάννου, Τσεζάρα Ρουξαντόγιου, Εβελίνα Τσβετάνοβα, Πέτια Γιαντσούλοβα.

2009-2010
Προπονήτρια: Ιουλία Σάλτσεβιτς, Βοηθός: Μιχάλης Φωτίου
Ομάδα: Στέλλα Ιωάννου, Λίζα Ριαλά, Κάλια Βασιλείου, Γιούλη Τριφυλλή, Πέτρα Αλεξάνδρου, Μαρία Ορφανίδου, Νάστια Νοβίκοβα, Ναταλία Ντούμτσιεβα, Τσεζάρα Ρουξαντόγιου, Γιούλια Στογιάνοβα, Ματίνα Αχμέτοβα, Παναγιώτα Κούτα, Στεφάνα Ζάρκοβιτς,

2010-2011
Προπονήτρια: Ιουλία Σάλτσεβιτς, Βοηθός: Μιχάλης Φωτίου
Ομάδα: Στέλλα Ιωάννου, Λίζα Ριαλά, Κάλια Βασιλείου, Νάστια Νοβίκοβα, Ναταλία Ντούμτσιεβα, Γιούλια Στογιάνοβα, Παναγιώτα Κούτα, Στεφάνα Ζάρκοβιτς, Άρτεμις Σταύρου, Μαριώτα Αγγελοπούλου

2011-2012
Προπονητής: Μιχαήλ Ομελτσένκο
Ομάδα: Τατιάνα Μουτρίσκαγια, Παναγιώτα Κούτα, Αναστασία Γκόρινα, Χριστιάνα Δαϋίδ, Μαριώτα Αγγελοπούλου, Κάλια Βασιλείου, Φωτεινή Ιωάννου, Κωνσταντία Στυλιανού, Ραφαέλα Οικονομίδου, Στέλλα Ιωάννου, Μαρίνα Λαβρούκ, Χριστίνα Χριστοφορίδου

2012-2013
Προπονητής: Μιχαήλ Ομελτσένκο
Ομάδα: Τατιάνα Μουτρίσκαγια, Παναγιώτα Κούτα, Αναστασία Γκόρινα, Χριστιάνα Δαϋίδ, Σάντρα Παύλου. Μαριώτα Αγγελοπούλου, Κάλια Βασιλείου, Κωνσταντία Στυλιανού, Έρικα Ζεμπύλα, Μάγια Καραγιάννη, Ραφαέλα Οικονομίδου, Στέλλα Ιωάννου, Μαρίνα Λαβρούκ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ