Το δίλημμα του Λέβι

Κατά την διάρκεια μιας ποδοσφαιρικής περιόδου ο προπονητής της ομάδας πέραν από το γνωστό πλέον «ροτέισιον» στους ποδοσφαιριστές, επιβάλλεται να κάνει κάτι ανάλογο όσο αφορά το σύστημα που ακολουθεί στα παιχνίδια.

Η αρχή της σεζόν βρήκε την ομάδα μας να αγωνίζεται με σύστημα 4-2-3-1 μιας και οι αλλεπάλληλες απουσίες κυρίως των Λαβόρδε και Ιτζάκι δυσκόλευαν την κατάρτιση πλάνου 2 επιθετικών από τον κ. Λέβι. Δεδομένο που κράτησε για 12 αγωνιστικές στο πρωτάθλημα με την ομάδα μας να σημειώνει 10 νίκες και 2 ισοπαλίες σκοράροντας 29 γκολ ενώ δέχτηκε 7.

Έκπληξη αποτέλεσε το σύστημα με το οποίο παρατάχθηκε η ομάδα μας στο ντέρμπυ με το ΑΠΟΕΛ. Και ενώ άπαντες ανέμεναν ένα ακόμη πιο συντηρητικό σύστημα από την ομάδα εντούτοις ο προπονητής τους ξάφνιασε όλους παρατάσσοντας την Κυρία με επιθετικότατο πλάνο, αφού η μετατόπιση του Σπαντάτσιο ως κεντρικού μέσου έδωσε στην ομάδα την ευχέρεια να επιτίθεται με πέντε ποδοσφαιριστές και να παίρνει ένα εύκολο τρίποντο.

Έτσι, αφού το 4-4-2 βγήκε γάντι στον προπονητή, ο ίδιος επέλεξε να το εφαρμόσει και στα επόμενα παιχνίδια μιας και η πληρότητα στο ρόστερ με τις επιστροφές και το φορμάρισμα την δεδομένη στιγμή των ποδοσφαιριστών του το επέτρεπε. Όπερ και εγένετο, με την Ανόρθωση να πραγματοποιεί για εφτά αγωνιστικές (συμπεριλαμβανομένου του αγώνα με το ΑΠΟΕΛ),  έξι εξαιρετικές εμφανίσεις σκοράροντας 14 γκολ υπέρ και μόλις 2 κατά. Μελανό σημείο η ισοπαλία εντός έδρας με τον Απόλλωνα.

Ο αντίπαλος προπονητής Νικόδημος Παπαβασιλείου έσπασε το πλάνο του προπονητή μας αφού παρέταξε τον Απόλλωνα με γρήγορους επιθετικούς που πίεζαν την άμυνα μας πολύ ψηλά, πράγμα που παγίδευσε την ομάδα στο ίδιο της το πλάνο μιας και το μοναδικό αμυντικό χαφ ήταν εξουδετερωμένο και η ομάδα δεν αναπτυσσόταν σωστά.

Κάπου εδώ εντοπίζεται και το πρώτο ψεγάδι στην παρουσία του Λέβι από την έναρξη του φετινού πρωταθλήματος. Αφού είδε ότι η ομάδα πλέον παγιδεύεται όταν ο αντίπαλος αμύνεται από την άμυνα μας, θα μπορούσε να ενεργήσει αμεσότερα για την αντιμετώπιση αυτής της τακτικής. Τακτική την οποία άφησε και την ακολούθησαν με μεγάλη επιτυχία οι Ρένος Δημητριάδης – Μίρζατ Γιόνουζ στους αγώνες με Ολυμπιακό και Σαλαμίνα αντίστοιχα αλλά και ο Τόνυ Σαβέφσκι στον αγώνα κυπέλλου με την Ομόνοια. Αποτέλεσμα αυτού ήταν σε τρείς αγώνες η ομάδα μας να πετύχει μόλις μια νίκη, με τον τρόπο που επιτεύχθηκε και να ηττηθεί δύο φορές μετρώντας 5 μόλις γκολ υπέρ ενώ δέχτηκε 9.

Πλέον, ενόψει της τελικής καμπής στο πρωτάθλημα ο κ. Λέβι καλείται να βρει τις λύσεις. Είτε με αλλαγή του συστήματος και επιστροφή στο 4-2-3-1 που δίνει το δικαίωμα στην ομάδα να αγωνίζεται πιο συντηρητικά προς απογοήτευση μερίδας φιλάθλων, είτε να κρατήσει το 4-4-2  προς τέρψη της μάζας του κόσμου, φτάνει όμως να βελτιώσει σοβαρά την αμυντική λειτουργία και εν γένει την ανασταλτική παρουσία της ομάδας, αρχής γενομένης του αγώνα της προσεχούς Τετάρτης με την Αγία Νάπα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ