102 χρόνια Τιμής και Ιστορίας! Ανόρθωσις χρόνια πολλά!

Μεγάλη μέρα η 30η του Γενάρη για τους απανταχού Ανορθωσιάτες. Μία από τις σημαντικότερες μέρες του χρόνου, αφού αναπόφευκτα η σκέψη γυρνά 102 χρόνια πίσω, στη Βασιλεύουσα Αμμόχωστο, όπου «συνεστήθη εν Βαρωσίοις και υφίσταται από 30 Ιανουαρίου 1911, αναγνωστήριον υπό την επωνυμίαν Ανόρθωσις, επί της ηθικής αναπλάσεως, της ελληνικής μορφώσεως και της ψυχαγωγίας των μελών αυτού». Λίγα χρόνια αργότερα (στις 13/01/1929), με την μετονομασία του Αναγνωστηρίου «Η Ανόρθωσις» σε «Μουσικοφιλολογικός και Φιλαθλητικός Σύλλογος η Ανόρθωσις», καθιερώνεται ως επίσημο έμβλημα του Σωματείου το μυθολογικό πουλί ο Φοίνικας «δια να συμβολίζει…(ότι) αενάως αναγεννάται και εξ’ αυτής ακόμα της τέφρας της…» 

Η ωραία μας Ανόρθωσις λοιπόν, κλείνει σήμερα 102 χρόνια ζωής.

102 χρόνια Ιστορίας

102 χρόνια Δόξας

102 χρόνια Τιμής

102 χρόνια Πολιτισμού

102 χρόνια Ήθους

102 χρόνια Αρετής

 

102 χρόνια πρωταγωνιστικής πορείας στα αθλητικά δρώμενα του τόπου

102 χρόνια ανιδιοτελούς κοινωνικής προσφοράς

102 χρόνια επιτυχιών σε όλους τους τομείς

102 χρόνια εθνικής και κοινωνικής δράσης

102 χρόνια συμμετοχής στα κοινά της Αμμοχώστου και της Κύπρου

102 χρόνια ανάπτυξης και προόδου

102 χρόνια γαλούχησης και διαπαιδαγώγησης άξιων τέκνων της στα ιδανικά της

102 χρόνια ένδοξης και Ιερής παρακαταθήκης στις νεότερες γενιές

102 χρόνια ΦΩΤΟΣ

 

Από το μαύρο καλοκαίρι του 1974, η Ανόρθωσις πήρε ακόμα ένα, βαθύτερο νόημα. Συμβολίζει τον άσβεστο πόθο της επιστροφής, κρατά αναμμένη τη φλόγα όλων των προσφυγών για Επιστροφή στην αλύτρωτη, πατρώα γη. Είναι Ιερό το έργο που επιτελεί και δεν περιορίζεται κατ’ ουδένα λόγο σε στενά αθλητικά πλαίσια. Είναι, όπως είπε ο κ. Στέλιος Φρεναρίτης, «το μόνο που φέραμε μαζί μας από την Αμμόχωστο»…

Όλα τα πιο πάνω, αποτυπώνονται μέσα στα ιστορικά λόγια που είπε ο, τότε πρόεδρος, Ανάστασης Οικονομίδης την 8η Ιουλίου του 1958 μετά την ανατίναξη του οικήματος της Ανόρθωσης: «Πλανάσθε, το πνεύμα της Ανορθώσεως δεν πτοάται, δεν καταστρέφεται και η ωραία μας Ανόρθωσις ως ο Φοίνιξ, αενάως αναγεννάται. Δια να συνεχίσει την ιστορικήν και μεγάλην πορεία της». Έπρακτη απόδειξη αυτού, η ανέγερση του υπερσύγχρονου καλλιμάρμαρου ιδιόκτητου οικήματος στην Λεωφόρο Ευαγόρου, αριθμός 95, λίγα χρόνια αργότερα, μετά από υπεράνθρωπες και ανιδιοτελείς προσπάθειες των άξιων τέκνων της, διοικούντων και απλών μελών της, για συλλογή των χρημάτων που απαιτούνταν.

oikima varosi

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΝΥΝ ΚΑΙ ΑΕΙ

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΟΡΘΩΣΙΑΤΕΣ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΑΡΩΣΙΩΤΕΣ!

Ο Γαλαζοαίματος

Υ.Γ. Το πιο πάνω κείμενο είναι μία προσπάθεια να εκφραστεί το νόημα της Ανόρθωσης σε συντομία, αφού για να αποτυπώσει κανείς το νόημα της Ανόρθωσης όπως του αρμόζει, θα χρειαζόταν ολόκληρους τόμους βιβλίων.

Υ.Γ.2. Σ’ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΘΕΕ ΜΟΥ, ΠΟΥ Μ’ ΕΚΑΝΕΣ ΑΝΟΡΘΩΣΗ!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ