Η μέχρι τώρα πορεία της Ανόρθωσης

Τελείωσε ο πρώτος γύρος του πρωταθλήματος και η Ανόρθωση στέφθηκε με τον άτυπο τίτλο της πρωταθλήτριας χειμώνα. Σε αυτά τα 13 ματς πέτυχε 11 νίκες 2 ισοπαλίες και 0 ήττες, πετυχαίνοντας 30 γκολ υπέρ και 7 κατά ,έχοντας την καλύτερη επίθεση και 4 βαθμούς περισσότερους από τον δεύτερο ΑΠΟΕΛ. Στοιχεία που αν μη τι άλλο δείχνουν στοιχεία επίδοξης πρωταθλήτριας.

Η σεζόν άρχισε ιδανικά, με ηχηρές προσθήκες, αλλά λόγω των έξυπνων χειρισμών της Διοίκησης επιτεύχθηκαν με πολύ ευνοϊκούς όρους για την ομάδα κυρίως οικονομικά. Για παράδειγμα ήρθε ο ηγέτης Πάουλο Ζόρζε με 80,000 πιο κάτω από τον ανύπαρκτο Τόμασιτς, ο άρχοντας Ιλιτς με 90,000 πιο κάτω από τον Σπρόκελ. Στα αμυντικά χαφ ήρθε να προσδώσει ποιότητα ο Αλέξα που δικαιολόγησε στο έπακρο τις φήμες που τον συνόδευαν ως «καρτάκια», αλλά τα ηγετικά του χαρίσματα, η ηρεμία του στον χώρο του κέντρου και οι μακρινές μπαλιές διαβήτης, έσβησαν το προσωνύμιο αυτό χαρίζοντας του το παρατσούκλι «χειρούργος» δηλαδή, κόψε-ράψε-κλείσε.

Επίσης, η αναμονή ενός μηνός μέχρι να τα καταφέρει ο Σπαντάτσιο να αποδεσμευθεί από την Άστρα Πλοέστι άξιζε και με το παραπάνω. Πόσα χρόνια έχει να σκοράρει στην Κύπρο 10 γκολ ο επιτελικός μέσος της ομάδας στον πρώτο γύρο; Σίγουρα στην Ανόρθωση πάνε πολλά. Κόλλημα της μπάλας στο αριστερό πόδι, παίκτης που αγαπά την μπάλα και την χαϊδεύει όταν θα πασάρει, παίζει με πολύ μυαλό και όταν η ομάδα είναι στην επίθεση αυτός μπαίνει στην αντίπαλη περιοχή, σαν να μπαίνει στο σαλόνι του σπιτιού του όπως ανέφερε ο αθλητικογράφος Μάριος Αβραμίδης.

Ακολουθεί η γραμμή που βγάζει φωτιές. Η επιθετική γραμμή, η καλύτερη μέχρι τώρα στον 1ο γύρο. Με συντονισμένες ενέργειες αγοράστηκε από πέρσι το 100% των δικαιωμάτων του Λαβορδε, (ευχαριστούμε Όγιος), η αγορά από την Βικτώρια Πιλζεν του διάβολου με το αγγελικό πρόσωπο Γιάν Ρέζεκ ( 13συμμετοχές – 10 γκολ) ενώ αποκτήθηκε ο Ισπανός βιρτουόζος ακραίος επιθετικός Τόνι Κάλβο και την υστάτη ήρθε με την μορφή δανεισμού από την Μακάμπι του Κρόιφ ο Ισραηλίτης επιθετικός Μπάρακ Ιντζχάκι, που προσωπικά πιστεύω ότι στον δεύτερο γύρο θα ξεδιπλώσει περαιτέρω τις αρετές του. Ανάμεσα σε αυτούς ήρθε και ο Ζούλα που δεν έπεισε ότι αξίζει να φορά την φανέλα της Ανόρθωσης, τουλάχιστον.

Ανάμεσα στους προαναφερθέντες και οι υπόλοιποι καινούργιοι επί το πλείστον πιο χαμηλά αμειβόμενοι. Ο ικανότατος Βαλβέρδε, ο πολλά υποσχόμενος Μάστρου, ο άτυχος Μπόα, οι  Οικονόμου, Σκοπελίτης, Οχαγιόν και Γιώργος Σιέλης συμπληρώνουν το κράμα της φετινής ομάδας που έχει χαμηλότερο μπάτζετ από την περσινή που τερμάτισε καταϊδρωμένη στην 4η θέση της βαθμολογία.

Για το τέλος άφησα την νευραλγική θέση του τερματοφύλακα. Μια σειρά από λάθη της διοίκησης – τεχνικής ηγεσίας – προπονητή τερματοφυλάκων έφεραν τον Βόσνιο Μπλάζιτς στην Ανόρθωση. Ενώ οι πληροφορίες που παίρναμε από την Ελλάδα μιλούσαν για ένα πολύ καλό τερματοφύλακα, εντούτοις ο άνθρωπος φρόντισε να γράψει το όνομα του στην χειρότερη σελίδα από τις 365 του 2012, όπου η ομάδα αποκλείστηκε κυρίως εξ υπαιτιότητας του από την Ντίλα Γκόρι Γεωργίας. Ο προπονητής το είχε εντοπίσει και για τον λόγο αυτό είχε φέρει στην Κύπρο παραμονή του επαναληπτικού με τους Γεωργιανούς τον αντικαταστάτη του Μπλάζιτς, τον Γάλλο Μάθιου Βαλβέρδε, αλλά δεν πρόλαβε το κάζο. Δυστυχώς, η ομάδα με αγνώριστη για τις δυνατότητές της εμφάνιση κατάφερε και ανέτρεψε από μόνη της το 0-1 του πρώτου αγώνα σε 0-3 στο Παπαδόπουλος εξοργίζοντας τις 9000 κόσμου που βρέθηκαν στον γήπεδο και με επεισόδια διέκοψαν τον αγώνα. Με αυτά και μ΄αυτά η ομάδα υπέστη αποκλεισμό σοκ και βαρύ οικονομικό πλήγμα, συνολικού ύψους περίπου 2 εκ. ευρώ.

Κάπου εδώ, δηλαδή μετά τον αποκλεισμό από την Ντίλα Γκόρι, κτύπησε τα ρέστα της η διοίκηση και δει ο πρόεδρος Σάββας Κάκος. Αναλογιζόμενος ορθά αντί να αποδεσμεύσει τον Ρόνι Λέβι και να φέρει κάποιον άλλο προπονητή που θα έδιωχνε αρκετούς παίκτες που έφερε ο Ισραηλίτης για να φέρει δικούς του, πράγμα που θα επιβάρυνε σημαντικά το ήδη προβληματικό ταμείο της ομάδας, στήριξε τον προπονητή αναλαμβάνοντας την πλήρη ευθύνη. Και ναι, με το πέρας του πρώτου γύρου η απόφαση αυτή κρίνεται ως απόλυτα ορθή και ο Λέβι φιγουράρει στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα και στη λίστα των προπονητών της Ανόρθωσης που κέρδισαν 6 συνεχόμενες φορές τα παιδιά της Λευκωσίας. ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια.

Εν συντομία αναφορά στα παιχνίδια του πρωταθλήματος

* Στην 1η αγωνιστική καλωσόρισε τον κόσμο ρίχνοντας 5 γκολάκια στην νεοφώτιστη ομάδα της Πάφου. Ωραίο ποδόσφαιρο, απλό, επιθετικό και επίδειξη ικανοτήτων από τους Κάλβο – Σπαντάτσιο. Τελικό σκορ 5-1.

* Στην 2η αγωνιστική η ομάδα φιλοξενούσε την ΕΝΠ. Σε ένα παιχνίδι που ενώ έδειχνε ότι εύκολα ή δύσκολα θα το κερδίζαμε εντούτοις ήρθε το πρώτο χαστούκι με την βοήθεια του διαιτητή Τράττου που απέβαλε άδικα με υπερβολική απ’ ευθείας κόκκινη τον Ιντζχάκι. Κι όμως ευχαριστούμε κύριε Τράττο. Το χαστούκι αφύπνισε την ομάδα και πήρε την άνω βόλτα αν και απώλεσε 2 βαθμούς με την ισοπαλία 1-1.

* Την 3η αγωνιστική μετά από το χαστούκι με την ΕΝΠ η ομάδα αντιμετώπισε την Δόξα. Η είσοδος του αρχηγού Οκκά στα άκρα και η μετατόπιση του Σπαντάτσιο από αριστερό εξτρέμ σε επιτελικό μέσο αποφόρτισε τον δεύτερο και σε ελάχιστο χρόνο το 0-0 έγινε 0-2 που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.

* Η Αλκή ήταν ο τέταρτος αντίπαλος. Σε έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα λόγω του συμβάντος με τον Μποαβεντούρα, η Ανόρθωσις, παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο κέρδισε 3-0. Ενδεικτικό του κλίματος ήταν ότι όλα τα τέρματα πανηγυρίστηκαν μπροστά στην γιγαντοαφίσα του Μποα, στη Νότια κερκίδα.

* Η πρώτη προσπάθεια ανακοπής της πορείας έγινε στην 5η αγωνιστική όπου το διαιτητικό τρίο και ο 4ος που τους υποδείκνυε το χρώμα της κάρτας (μέχρι κίτρινη ήταν οι οδηγίες) άφησαν τον Απόλλωνα μέσα στο παιχνίδι αν και είχε 4 καθαρές περιπτώσεις κόκκινης κάρτας. Με έξυπνη τακτική η Ανόρθωση πέρασε από μια καυτή έδρα και με ιδιάζουσες συνθήκες με 0-2.

* Στην 6η αγωνιστική ήταν το πρώτο μεγάλο ντέρμπι εντός έδρας. Με την Ομόνοια που, κακά τα ψέματα, είχε μια καλή προϊστορία. Το τελικό σκορ τα αντικατοπτρίζει όλα. 2-0 νικήτρια η Ανόρθωση σε ένα παιχνίδι που μπορούσε να διακοπεί όταν οπαδοί της Ομόνοιας πέταξαν κροτίδα στο πρόσωπο του Λαβόρδε και ενώ ο παίκτης τύχαινε πρώτων βοηθειών από αντικείμενα που δέχθηκε από αυτούς, προηγουμένως.

* Η επικίνδυνη έξοδος στην 7η αγωνιστική σημαδεύτηκε με το Gangnam Style του Ρονκατο. Με θεαματικές αποκρούσεις του Βαλβερδε που κράτησε την ομάδα σε θέση οδηγού, η Ανόρθωση απόδρασε με 1-3 στο ΓΣΠ.

* Στην 8η αγωνιστική και ενώ φαινομενικά ακολουθούσε ένα πιο εύκολο ματς από τα προηγούμενα η ομάδα μας τα βρήκε μπαστούνια απέναντι στην Σαλαμίνα. Το παιχνίδι κρίθηκε από τα 11 βήματα σε μια καθαρή ανατροπή του Λαβόρδε εντός περιοχής. Μέτρια εμφάνιση αλλά 1-0 και 3 βαθμοί.

* Το ίδιο έργο σε επανάληψη με την Αγία Νάπα για την 9η αγωνιστική. Και ενώ φαινόταν ότι θα ερχόταν το 2ο χαστούκι, εντούτοις βρέθηκε και πάλι ο αρχηγός να ξελασπώσει την ομάδα. Με δύσκολη κεφαλιά έγραψε το 0-1 στο 83’ που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα. Σίγουρα τα 2 παιχνίδια, αυτό και αυτό με την Σαλαμίνα, οι οπαδοί ήθελαν οι παίκτες να το ξεχάσουν οπωσδήποτε για να προχωρήσουν.

* Όπερ και εγένετο στην 10η αγωνιστική, όπου είδαμε την πιο όμορφη κυρία της περιόδου. Και αυτό συνέβηκε όταν την πείραξε ο Εθνικός αφού προηγήθηκε στο 30΄ μέσα στο Παπαδόπουλος και στο 45΄ βρέθηκε να χάνει και με δύο τέρματα διαφορά αφού Οκκάς – Ρέζεκ – Σπαντάτσιο πήραν τα όπλα τους. Τελικό σκορ 5-1 προς τέρψιν των φιλάθλων της Ανόρθωσης, αφήνοντας υποσχέσεις ενόψει των τριών ντέρμπι που ακολουθούσαν.

* Έτσι την 11η αγωνιστική αντιμετώπισε την ομάδα που εδρεύει στην πόλη που φιλοξενείται προσωρινά η Ανόρθωση και που προερχόταν από σπουδαίο διπλό κόντρα στο ΑΠΟΕΛ.  Σε ένα επικό παιχνίδι με ανατροπή στην ανατροπή η ομάδα μας πήρε την σπουδαίας σημασίας νίκη με 2-3 λόγω της ποιότητας των παικτών της. Η Ανόρθωση είχε το κάτι παραπάνω από την ΑΕΚ και δίκαια κέρδισε ένα πολύ όμορφο αγώνα.

* Ντέρμπι και στην 12η αγωνιστική. Η Ανόρθωση προερχόταν από 9 συνεχόμενες νίκες. Τρένο που λέμε. Κάπου έπρεπε να σταματήσει όμως. Δεν θα τέλειωνε το πρωτάθλημα πριν το Christmas Cake. Και γι αυτό φρόντισε να το καταφέρει ο διαιτητής που άφησε και τις δυο ομάδες με δικαιολογημένα παράπονα. Πάλι καλά που δεν σκοτώθηκε ο κόσμος. Για την ιστορία 1-1. Απλά το μόνο που άξιζε σχολιασμού για το παιχνίδι ήταν το γεγονός ότι σταμάτησε το σερί στις 9 συνεχόμενες νίκες.

* Φτάσαμε αισίως στην 13η αγωνιστική. Για όλους μας είναι πολύ φρέσκες οι καλές αναμνήσεις από το ματς. Είχαμε και την Μεγάλη Βδομάδα των Παθών ( αντί Απρίλη, τον Δεκέμβρη) με τους αδύναμους να επιστρατεύουν ποσοστά για να μειώσουν την δύναμη του Φοίνικα. Όλα αυτά, ο φανατισμός, οι δηλώσεις τύπου με το έτσι και με το θέλω πείσμωσαν τους παίκτες τις ομάδας αλλά και τον προπονητή που παρέταξε την ομάδα μας με πέντε ποιοτικούς παίκτες με επιθετικούς προσανατολισμούς. Και όταν έχεις αυτούς μέσα, απλά ο αντίπαλος περιμένει να μάθει πόσες φορές θα στήσει την μπάλα στην σέντρα. Με κατοχή μπάλας που έφτασε στο 42-58 υπέρ της Ανόρθωσης, με πλάνο αλληλοκάλυψης στην άμυνα και συνεχόμενες αντεπιθέσεις η αρμάδα του Λέβι πέρασε εύκολα από το ΓΣΠ και το δεύτερο ΑΠΟΕΛ. Το 0-1 και λίγο ήταν.  Όμορφα και απλά η Ανόρθωση τερμάτισε τον πρώτο γύρο 1η και με 4 βαθμούς διαφορά…

Με 35 βαθμούς στον πρώτο γύρο οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι με το τέλος της κανονικής περιόδου αν συνεχίσουμε το ίδιο σοβαρά όπως μέχρι τώρα,  θα τερματίσουμε στην χειρότερη περίπτωση στους 60 βαθμούς αν και είναι πολύ εφικτός ο στόχος των 69 βαθμών. Σημειώστε ότι πέρσι η ΑΕΛ κατέκτησε το πρωτάθλημα με 68 βαθμούς με το τέλος και των αγώνων των play off!

Την περίοδο 2010-2011 το ΑΠΟΕΛ και την περίοδο 2009-2010 η Ομόνοια κατέκτησαν αμφότερες τον τίτλο με 62 βαθμούς στην κανονική του διάρκεια και με 74 βαθμούς  με το τέλος και των αγώνων των play off! Για αυτό είναι πολύ σημαντικοί οι 35 μέχρι τώρα βαθμοί.

ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ – ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Υ.Γ Η εξαιρετική αυτή ανάλυση για την πορεία της ομάδας μας στον πρώτο γύρο, μας την έστειλε ο φίλος του Anorthosis24 Δώρος Παπαηλία. Λόγω της εξαιρετικής δουλειάς που έκανε, κρίναμε ότι θα ήταν καλύτερα να δημοσιευθεί σαν κανονικό άρθρο, και όχι στην στήλη που βάζουμε άρθρα των αναγνωστών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ