Οι Έλληνες της Μασσαλίας

Την περασμένη Πέμπτη, 22 του μηνός, η τουρκική Φενέρμπαξε ταξίδευε στη Γαλλία και συγκεκριμένα στη Μασσαλία, όπου θα αντιμετώπιζε την τοπική Olympique de Marseille στα πλαίσια των ομίλων του Europa League. Έκπληκτοι, οι περίπου 1700 Τούρκοι αντίκρισαν απέναντί τους Ελληνικές σημαίες και σημαίες του PKK και – μη μπορώντας να αντέξουν το θέαμα – ξέσπασαν σε επεισόδια επιβεβαιώνοντας τον… πολιτισμό και την καταγωγή τους.

Η Μασσαλία, είναι μια πόλη 800 περίπου χιλιάδων κατοίκων, χτισμένη δίπλα στο πιο σημαντικό γαλλικό λιμάνι κι ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου. Παρά την οικονομική ανάπτυξη και την ευμάρεια που επικρατεί, οι Μασσαλοί ουδέποτε ξέχασαν την καταγωγή τους. Η πόλη, ιδρύθηκε κοντά στα 600π.Χ., όταν Έλληνες Φωκαείς έφτασαν στον κόλπο της Λυών, προκειμένου να ιδρύσουν ένα νέο εμπορικό κόμβο. Οι αυτόχθονες κάτοικοι, υποδέχτηκαν τους Έλληνες φιλικά και φρόντισαν να αφομοιώσουν στοιχεία του πολιτισμού τους, αναπτύσσοντας παράλληλα σημαντική εμπορική δραστηριότητα.

Δείτε το βίντεο από την τεράστια ελληνική σημαία που σχημάτισαν οι Μασσαλοί στον αμέσως επόμενο αγώνα, κόντρα στη Lille, με ένα πανό που γράφει: “Εμείς δεν αρνούμαστε την καταγωγή μας”. Κάποιοι άλλοι όμως…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ