Α. Χατζηλουκάς: «Νιώσαμε την ανομολόγητη επίβλεψη του κατακτητή»

Το Anorthosis24, επικοινώνησε με τον Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Νέων του Σωματείου μας, Αντρέα Χατζηλουκά, ζητώντας να μας μεταφέρει την εμπειρία του από την χθεσινή επίσκεψη στην εγκλωβισμένη νεολαία μας, στους μαθητές του Ριζοκαρπάσου.

Ανόρθωσις24: Αντρέα, χτες πήρατε μια θαυμάσια πρωτοβουλία σαν Συμβούλιο Νέων. Μπορείς να μας μιλήσεις για τον σκοπό της επίσκεψης στο Ριζοκάρπασο;

Αντρέας Χατζηλουκάς: Χθες αντιπροσωπεία του Συμβουλίου Νέων της Ανόρθωσης, αποτελούμενη από τους Κωνσταντίνο Πιερίδη, Γιώργο Οικονομίδη, Γιώργο Λυσανδρή, Στέλιο Κναή και τον υποφαινόμενο, επισκέφτηκε τα σχολεία του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου, όπου συνάντησε τους εγκλωβισμένους μαθητές του εξατάξιου γυμνασίου, του δημοτικού και νηπιαγωγείου. Συνολικά, οι μαθητές δεν ξεπερνούν πλέον τους 40. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να δηλωθεί έμπρακτα ότι η Ανόρθωση είναι κοντά σε αυτά τα παιδιά που μέσα στην γεωγραφική, εθνική και πολιτιστική απομόνωση επιμένουν να είναι εκεί, τελευταίοι θεματοφύλακες τους Ελληνισμού.

Ανόρθωσις24: Πώς νιώσατε στη διαδρομή μέχρι να φτάσετε εκεί και ποιά συναισθήματα σας προκάλεσαν τα παιδιά, όταν τα είδατε;

Αντρέας Χατζηλουκάς: Διασχίζοντας την κατεχόμενη Κύπρο από τη Λευκωσία μέχρι την Καρπασία, ήρθαμε αντιμέτωποι με την κατοχή και την πολιτισμική αλλοίωση της ελληνικότατης αυτής περιοχής και αισθήματα λύπης και αγανάκτησης μας πλημμύρισαν όλους.

Μόλις φτάσαμε στο Ριζοκάρπασο και μπήκαμε στο Γυμνάσιο, αναθαρρήσαμε αμέσως ακούγοντας την ελληνική γλώσσα. Η αντιμετώπισή των μαθητών προς εμάς αρχικά ήταν συνεσταλμένη, πράγμα απόλυτα φυσικό, καθώς δεν έχουν συνηθίσει να τους επισκέπτονται συχνά άτομα από τις ελεύθερες περιοχές. Μόλις αρχίσαμε να συζητούμε για το πώς περνούν τον ελεύθερό τους χρόνο, για τα προβλήματα, τις αγωνίες και το πώς αντικρίζουν το μέλλον τους, αμέσως αναπτύχθηκε μια ζεστασιά μεταξύ μας. Νιώσαμε τον παλμό τους. Δεν είναι εύκολο να μένεις στο Ριζοκάρπασο και στην Αγία Τριάδα, ειδικά αν είσαι νέος. Ειλικρινά, ότι και να πω, ότι και να περιγράψω δεν θα μπορέσει να αποτυπώσει ούτε τα συναισθήματα των μαθητών ούτε και τα δικά μας. Η εμπειρία αυτή βιώνεται. Οι μαθητές πήραν τα δώρα τους και μας ευχαρίστησαν που δεν τους ξεχνούμε. Φωτογραφηθήκαμε όλοι μαζί και πριν αποχαιρετιστούμε τους υποσχεθήκαμε ότι θα ξανάρθουμε σύντομα και θα τους βοηθούμε με όποιο τρόπο μπορούμε.

Ανόρθωσις24: Δημοτικό και νηπιαγωγείο είναι χωριστά από το Γυμνάσιο/Λύκειο σωστά;

Αντρέας Χατζηλουκάς: Ναι, ακολούθησε η επίσκεψη στο Δημοτικό-Νηπιαγωγείο. Πραγματικά μια μοναδική εμπειρία. Τα παιδάκια με το που αντιλήφθηκαν την παρουσία μας έτρεξαν στην αυλή για να μας υποδεχθούν. Γεμάτα με τη χαρά και την ανεμελιά της παιδικότητας μας τραγούδησαν και όταν άνοιξαν τα δώρα τους, φόρεσαν όλα τις φανέλες της Ανόρθωσης και φωνάξαμε όλοι μαζί ρυθμικά το όνομα της αγαπημένης μας ομάδας.  Οι δροσερές φωνές προς στιγμή διέλυσαν την αίσθηση της κατοχής και τη μελαγχολία που γεννά αυτή η αίσθηση. Φωτογραφηθήκαμε, παίξαμε για λίγο μπάλα και πήραμε λουλούδια που τα ίδια τα παιδιά έκοψαν  από το χώμα του χωριού τους για να μας τα προσφέρουν.

 Ανόρθωσις24: Διαβάσαμε και για μια προσφορά διαρκείας από την Ανόρθωση;

Αντρέας Χατζηλουκάς: Όλοι ανεξερέτως οι μαθητές θα λάβουν από την Ανόρθωση κάρτες διαρκείας για να παρακολουθούν, όποτε μπορούν τα εντός έδρας παιχνίδια της ομάδας. Θα γίνει επίσης προσπάθεια ώστε να παρακολουθούν και διαδικτυακά τα παιχνίδια.

Ανόρθωσις24: Τι μήνυμα σας άφησε η επίσκεψη;

Αντρέας Χατζηλουκάς: Είδαμε και αφουγκραστήκαμε τις δυσκολίες των παιδιών αυτών, τις επιδιώξεις και τα όνειρά τους. Νιώσαμε την ανομολόγητη επίβλεψη του κατακτητή από παντού. Μοιραστήκαμε στιγμές και αντλήσαμε ελπίδα εμείς οι ίδιοι από αυτά και σιγουρευτήκαμε ότι αργά ή γρήγορα θα δοθεί ένα τέλος στην τραγωδία της πατρίδας μας.

Νιώσαμε περήφανοι για τον Σύλλογό μας. Πέρα από τα όποια αγωνιστικά, κατά περιόδους, σκαμπανεβάσματα, η Ανόρθωση σημαίνει πολλά. Προτάσσει ιδανικά και αξίες και δείχνει την κατεχόμενη γη μας. Εκεί που θα επιστρέψουμε. Δεν μας ταιριάζει η φυγή και η λησμονιά. Η Ανόρθωση είναι οδοδείχτης.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το προσωπικό της Ανόρθωσης και ιδιαίτερα τη Μαρίνα Αργυρού και τον Φίλιππο Λεωνίδου που μας συνόδευσαν και βοήθησαν ώστε αυτή η επίσκεψη να παρουσιαστεί σε όλους τους Ανορθωσιάτες και όχι μόνο. Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε το Διοικητικό Συμβούλιο που μας παρείχε κάθε δυνατή διευκόλυνση. Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσουμε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και ιδιαίτερα τον αρμόδιο για θέματα εγκλωβισμένων κύριο Νίκο Πιερή που μας συνόδευσε. Ευχαριστίες επίσης και στους εκπαιδευτικούς και των δύο σχολείων που μας υποδέχτηκαν με ανοικτές αγκάλες και τον σύνδεσμο γονέων των μαθητών Ριζοκαρπάσου.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ