Τι να προσέξει ο Λέβι και που πρέπει να χτυπήσει

Η Ανόρθωση δίνει το πρώτο της ντέρμπι για την φετινή χρονιά με τον Απόλλωνα στο Τσίρειο: Η πρώτη δύσκολη δοκιμασία για τους ποδοσφαιριστές μας αλλά και για τον προπονητή μας Ρόνι Λέβι. Την περσινή χρονιά ο κόουτς τα πήγαινε περίφημα στα πλείστα ντέρμπι (εξαίρεση μερικά) παρουσιάζοντας στον αγωνιστικό χώρο μία ομάδα που είχε σωστό πλάνο και σχέδιο κυρίως εξουδετέρωσης των ατού του αντιπάλου. Η τεχνική ηγεσία μελετούσε πολύ καλά τον αντίπαλο, έδινε συγκεκριμένες εντολές στους ποδοσφαιριστές και αυτοί έκαναν την δουλειά τους μέσα στο γήπεδο.

Σε αυτά τα παιχνίδια η Ανόρθωση και ο Ρόνι Λέβι έπαιρναν σχεδόν άριστα. Ο Ισραηλίτης κόουτς παρουσίαζε μία ομάδα που ήξερε να παίζει το ποδόσφαιρο αναμονής και να χτυπά στις αντεπιθέσεις τον αντίπαλο: Οι ομάδες που θέλουν να κάνουν πρωταθλητισμό θα πρέπει να ξέρουν να παίζουν και το ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας που αποτελεί επιτακτική ανάγκη κόντρα σε υποδεέστερους αντιπάλους (Σε αυτό το κομμάτι πέρσι δεν τα πήγαμε καθόλου καλά).  Η τεχνική ηγεσία έχω την εντύπωση ότι θα πρέπει να μην αλλάξει φιλοσοφία και να παίξει με τον ίδιο τρόπο τον Απόλλωνα, όπως έκανε στα περσινά ντέρμπι: Να δώσει χώρο στον αντίπαλο δίνοντας παράλληλα εντολές κυρίως στους μέσους μόλις κλέβουν την μπάλα να την δίνουν στους ακραίους επιθετικούς (Λαβόρδε και Κάλβο) για να μπορέσουμε να χτυπήσουμε στις αντεπιθέσεις:

Αυτό το παιχνίδι η Ανόρθωση ξέρει να το παίζει καλά επειδή έχει ακραίους επιθετικούς που ξέρουν μπάλα με το καντάρι: Είναι πολύ γρήγοροι με την μπάλα στα πόδια, εξαιρετικοί τεχνίτες, πατάνε περιοχή και όταν τους δοθεί η ευκαιρία μπορούν να στείλουν και την μπάλα στο πλεχτό.  Ο Απόλλωνας (τον παρακολούθησα κόντρα σε ΑΕΚ και ΑΠΟΕΛ) είναι μία πολύ καλή ομάδα που εάν δεν προσεχθεί θα μας κάνει την ζημιά. Η δύναμη των «γαλάζιων» προέρχεται από τα άκρα και όχι από την μεσαία γραμμή. Οι ακραίοι μπακ του αντιπάλου (Λόπεζ και Μιγκελίτο) είναι εξαιρετικοί τόσο στα ανασταλτικά όσο και στα επιθετικά τους καθήκοντα.

Το παιχνίδι του Απόλλωνα ξεκινάει από τους δύο συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές όταν η μπάλα βρίσκεται στην άμυνα τους. Οι δύο στόπερ την σπάνε αριστερά ή δεξιά (σπάνια την δίνουν στα αμυντικά χαφ) και όποιος πάρει την μπάλα προσπαθεί να την δώσει ή στον οργανωτή (ίσως να είναι ο Θεοδωρίδης) ή στους ακραίους επιθετικούς (Παπουλής και Σταύρου) με μακρινή μεταβίβαση. Εάν οι Λαβόρδε και Κάλβο κάνουν σωστά την δουλειά τους (κλείνοντας σωστά αυτούς τους δύο όταν η ομάδα μας αμύνεται) τότε ο Απόλλωνα θα αποδιοργανωθεί και θα έχουμε πολλές φορές την μπάλα στην κατοχή μας, βγάζοντας έτσι περισσότερες επιθέσεις.

Ιδιαίτερη προσοχή θέλει και ο επιθετικός των «γαλάζιων» Γκαρθία. Κάνει πολύ καλή υποδοχή της μπάλας και την σπάει αμέσως στους πολύ γρήγορους ακραίους επιθετικούς που μπορούν ανά πάσα στιγμή να σου κάνουν την ζημιά. Αρκετή δουλειά θα έχουν και οι ανασταλτικοί μας μέσοι (μάλλον θα είναι οι Αλέξα και Σκοπελίτης), κυρίως σε περίπτωση που προτιμηθεί από το Νικόδημο Παπαβασιλείου ο Θεοδωρίδης στην μεσαία γραμμή (με το ΑΠΟΕΛ έπαιξε στα άκρα και δεν του βγήκε τίποτα). Ο Ελλαδίτης είναι πολύ καλός με την μπάλα στα πόδια, δίνοντας μάλιστα και πολύ καλές κάθετες μπαλιές. Το πρώτο δύσκολο τεστ λοιπόν για την Ανόρθωση έρχεται και όλοι πλέον θα αρχίσουν να κρίνονται πιο αυστηρά.

Θα τα πούμε εκ νέου μετά το ντέρμπι με τον Απόλλωνα που το περιμένω με ανυπομονησία για πολλούς λόγους το ίδιο νομίζω και εσείς…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ