Ο Σάββας Κάκος για διαιτησία, κόσμο και χρέη

Στα τρία ζητήματα που απασχόλησαν την Ανορθωσιάτικη επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Σωματείου Σάββας Κάκος, στη σημερινή διάσκεψη τύπου. Αυτά δεν είναι άλλα από την ανεπαρκή διαιτησία, την προσέλευση του κόσμου και τα χρέη του Σωματείου.

Πίστωση χρόνου στους νέους διαιτητές και ήπιες γραπτές διαμαρτυρίες είναι η συνταγή που προτείνει για την αντιμετώπιση της χαμηλού επιπέδου κυπριακής διαιτησίας ο Πρόεδρος, ο οποίος θεωρεί ότι οι περσινές μας διαμαρτυρίες προβλημάτισαν την Ομοσπονδία και έπιασαν τόπο. Εμείς, θα σημειώσουμε τα σφοδρά παράπονα του κόσμου που δεν εντοπίζονται μόνο στο τελευταίο παιχνίδι – όπου ο μεν διαιτητής ήταν νέος, όχι όμως και ο τέταρτος ή ο εκ των βοηθών – αλλά και στο παιχνίδι κόντρα στην ΕΝΠ όπου πρώτο… βιολί ήταν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών! Είμαστε υποχρεωμένοι να περιμένουμε τα αποτελέσματα της τακτικής του ΔΣ, οφείλουμε όμως να τους προειδοποιήσουμε ότι αν η ίδια (κακο)μεταχείριση συνεχιστεί, η οργή του κόσμου θα ξεσπάσει πάνω τους! Αυτοί θα κατηγορηθούν για ατολμία και ανικανότητα…

Σε ερώτηση για την προσέλευση του κόσμου στο γήπεδο, ο κ. Κάκος εμμέσως πλην σαφώς εξέφρασε τα παράπονά του, λέγοντας όμως ότι… δεν φταίει ο κόσμος. Εκπλαγήκαμε απ’ αυτή την τοποθέτηση για να είμαστε ειλικρινείς. Ο κόσμος της Ανόρθωσης στην αρχή της περιόδου κατέκλυσε το “Αντώνης Παπαδόπουλος”, ήπιε όμως ακόμα ένα πικρό ποτήριο. Στη συνέχεια, η ομάδα μέσα από τις εμφανίσεις της κλήθηκε να φέρει τον κόσμο πίσω στο γήπεδο, κάτι που σημείωσε και ο αρχηγός Γιάννης Οκκάς, μετά το παιχνίδι με τη Δόξα. Και ο κόσμος ήρθε στο γήπεδο, στο δύσκολο παιχνίδι με τον Απόλλωνα. Ήταν μάλιστα, θα τολμούσαμε να πούμε, ένας καταλυτικός παράγοντας στο να αντέξει την πίεση η ομάδα και να πάρει το τρίποντο. Δεν γνωρίζουμε κιόλας, μέχρι που θα το… τραβούσε η διαιτησία, αν δεν έβραζε η Ανατολική κερκίδα του Τσιρείου από τα αλλεπάλληλα αλλοπρόσαλλα σφυρίγματα.

Ο Ανορθωσιάτης, κάθε βδομάδα ξεσηκώνεται από τις 4 γωνιές της Κύπρου για να πάει εκεί όπου αγωνίζεται η ομάδα του. Ακόμα και εντός έδρας όταν διεξάγονται τα παιχνίδια, για πάρα πολλούς είναι μια και πλέον ώρα στο δρόμο. Με την οικονομική κρίση στο αποκορύφωμά της, τις τιμές των καυσίμων στα ύψη, τις οικογενειακές υποχρεώσεις να τρέχουν και να διογκώνονται.  Ήδη, για πάρα πολύ κόσμο, οι τιμές των διαρκείας είναι απαγορευτικές – πλην της Νότιας κερκίδας, για να λέμε τις πραγματικότητες – ενώ και ο ορισμός της τιμή των εισιτηρίων στα €20, δεν είναι ενθαρρυντικός για την προσέλευση.

Ίσως να ήταν προτιμότερο ένα γήπεδο γεμάτο, με φτηνότερη είσοδο, παρά ένα μισοάδειο γήπεδο με ακριβό εισιτήριο. Ο κόσμος στις κερκίδες, θα περάσει και από τις καντίνες, θα πάρει προϊόντα από το κατάστημα αναμνηστικών, θα στηρίξει την ομάδα στο τέλος της ημέρας. Ακόμα κι όταν το κέρδος δεν είναι άμεσο (καντίνες), τα οφέλη για το Σωματείο είναι πολλαπλά.

Η πρόταση που παρουσιάστηκε με το πρόγραμμα “Είμαι Ανόρθωση, υπογράφω και γράφω Ιστορία”, μοιάζει με ξαναζεσταμένη την παλιότερη ιδέα με τα τούβλα στον τοίχο της επιστροφής. Ανήκει στη σφαίρα των ιδεών εκείνων, που ζητούν από τον κόσμο να δώσει τον οβολό του, δίχως να πάρει κάτι ουσιαστικό. Θα πρέπει κάποτε να ξεφύγουμε από τη λογική αυτή και να περάσουμε στην λογική που θέλει τον κόσμο να πληρώνει, λαμβάνοντας όμως το ανάλογο αντάλλαγμα σε υπηρεσίες ή προϊόντα. Τότε θα μεγαλώσει και το σύνολο εκείνων που προσφέρουν σε τακτική βάση στο Σύλλογο.

Η δεύτερη πρόταση, με τις “μπλε σελίδες” για επαγγελματίες και όχι μόνο, είναι πράγματι μια πρωτότυπη ιδέα. Αποτελεί μια προσπάθεια αλληλοϋποστήριξης των Ανορθωσιατών και αν γίνει σωστά, θα αποφέρει καρπούς. Απαραίτητη προϋπόθεση, να υλοποιηθεί ηλεκτρονικά, να είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο και για κινητά και να τυγχάνει διαρκούς υποστήριξης και αναβάθμισης. Εδώ, οφείλουμε να απονείμουμε εύσημα.

Τέλος, κάνοντας ένα γενικότερο σχόλιο για τις αναφορές στο θέμα των χρεών, πρέπει να σημειώσουμε την απουσία αριθμών. Δεν είναι δυνατόν να αναγγέλλεται – από τον ίδιο τον πρόεδρο – ότι θα μιλήσει για το χρέος, αλλά να μην αναφέρεται το ύψος του! Η απουσία του Οικονομικού Συμβούλου δεν είναι δικαιολογία, αντίθετα, φανερώνει έλλειψη προετοιμασίας.

Γενικότερα, ο λόγος του Προέδρου της Ανόρθωσης θα πρέπει να είναι πιο συγκεκριμένος. Ενδεχομένως και πιο σύντομος. Ακριβώς επί του θέματος, δίχως γενικότητες όπως για τη διαιτησία, πάντοτε με προτάσεις και εισηγήσεις όπως ακριβώς έγινε στο θέμα του οικονομικού. Οφείλει να είναι πιο αιχμηρός και επιθετικός, ιδιαίτερα με δημοσιογράφους που έντεχνα προσπαθούν να υποβάλουν μομφές, όπως για την προσέλευση του κόσμου στο γήπεδο.

αλιγάτορας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ