Βαλβέρδε: «Θέλω να πάω στην Αμμόχωστο»

Συνέντευξη στην αθλητική εφημερίδα «Goal» έδωσε ο τερματοφύλακας της ομάδας μας, Μάθιου Βαλβέρδε, στην οποία αναφέρθηκε εκτενώς για την κατάσταση στην ομάδα, για την απόφαση του να έρθει στην Κύπρο, αλλά και για την Αμμόχωστο την οποία όπως είπε θέλει να επισκεπτεί. Αναλυτικά η συνέντευξη όμως δημοσιεύθηκε στο «Goal».

Την περίοδο που υπέγραψες στην Ανόρθωση η ομάδα περνούσε μια δύσκολη φάση μετά και τον αποκλεισμό από την Ντίλα Γκόρι. Πώς το έζησες όλο αυτό;

«Ήμουν εδώ. Είχα φθάσει την Τρίτη και μιλούσαμε για το συμβόλαιό μου και η ομάδα έπαιξε απέναντι στην Ντίλα Γκόρι την Πέμπτη. Ήμουν στο γήπεδο και είδα τι έγινε. Ήμουν απογοητευμένος για όλους. Ακόμη και για τον τερματοφύλακα. Η Ευρώπη είναι καλή εμπειρία αλλά αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Κάποιες φορές τα κάνεις όλα καλά, αλλά δεν έχεις τα αποτελέσματα. Σε αυτό το παιχνίδι η ομάδα ξεκίνησε πολύ άσχημα το δεύτερο ημίχρονο και μετά όλα τελείωσαν. Καταλαβαίνω τους οπαδούς που ήταν πολύ απογοητευμένοι αλλά τώρα προσπαθούμε να κάνουμε κάτι καλό. Είναι μόνο η αρχή και θέλουμε να συνεχίσουμε έτσι».

Είναι η πρώτη φορά που αγωνίζεσαι σε ομάδα εκτός Γαλλίας. Ήταν δύσκολη απόφαση για σένα;

«Όχι, δεν ήταν δύσκολη γιατί ήταν κάτι που ήθελα. Ήθελα να βρω κάτι διαφορετικό, κάτι καινούργιο. Ήθελα να ζήσω σε μια νέα πόλη, να εξερευνήσω πράγματα, να συναντήσω νέους ανθρώπους και είναι πολύ ενδιαφέρον για μένα αυτό. Είναι πολύ ενδιαφέρον και ποδοσφαιρικά το να συνεργαστώ με διαφορετικούς ανθρώπους. Όπως με τον Αριάν Μπεκιάι. Είναι κάτι καινούργιο για μένα και είναι ωραίο το συναίσθημα».

Ήταν ρίσκο για σένα να έρθεις στην Κύπρο;

«Όχι. Η ζωή είναι μια περιπέτεια. Αν μείνεις σε κάποια πράγματα σταθερός, δεν μπορείς να πας πιο ψηλά. Είναι μια καλή περιπέτεια που μπορεί να με βοηθήσει να προχωρήσω, να προοδεύσω».

Η απόφασή σου να έρθεις στην Κύπρο συνδέεται με το παιχνίδι της Λιόν με τον ΑΠΟΕΛ; Δηλαδή, είδες σε αυτές τις αναμετρήσεις ότι το επίπεδο είναι καλό και πήρες πιο εύκολα την απόφαση;

«Δεν θα το έλεγα έτσι ακριβώς, αλλά στη Γαλλία μετά τα παιχνίδια με τον ΑΠΟΕΛ μιλούσαν για ντροπή. Έλεγαν ότι ήταν ντροπή που αποκλείστηκε η ομάδα από τον ΑΠΟΕΛ. Ήταν πολύ δύσκολο να προχωρήσει η ομάδα μετά από αυτά τα παιχνίδια.

Όλοι είδαν ότι υπάρχει καλό επίπεδο στην Κύπρο και το ήξερα. Δεν είναι το καλύτερο στον κόσμο αλλά υπάρχουν καλοί παίκτες».

Ο Λαμπάν σε βοήθησε να προσαρμοστείς πιο εύκολα;

«Φυσικά. Από την πρώτη στιγμή που ήρθα στην Κύπρο έχω αφιερώσει πολύ χρόνο μαζί του επειδή ήταν πιο εύκολο για μένα. Με βοήθησε πολύ να γνωρίσω την ομάδα, τους οπαδούς, να μάθω το σύλλογο, την πόλη και ήταν πιο εύκολο για μένα να νιώσω καλά. Όταν κάποιος σε βοηθά με αυτό τον τρόπο, του αξίζει ένα ευχαριστώ».

Η Ανόρθωση εδώ και τρία χρόνια ψάχνει να βρει σταθερότητα κάτω από τα δοκάρια. Πέρασαν πολλοί τερματοφύλακες αλλά όλοι απέτυχαν. Σε φορτώνει άγχος αυτό;

Το έχω ακούσει αυτό. Γνωρίζω ότι ο κόσμος περιμένει πολλά απ’ τον τερματοφύλακα εξαιτίας αυτού που αναφέρατε. Δεν έχω άγχος όμως, συγκεντρώνομαι στη δουλειά μου. Δουλεύω πολύ με τον Άριαν και κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ.

Αναπόφευκτα, κάποια στιγμή η κουβέντα μας πήγε και στο ντέρμπι αυτής της εβδομάδας, με την Ομόνοια…

«Έχω ακούσει γι’ αυτό το ντέρμπι. Άκουσα ότι θα είναι αρκετός κόσμος στο γήπεδο και η βοήθειά του θα είναι πολύ σημαντική. Πρέπει να δουλέψουμε πολύ σοβαρά για να έχουμε καλή προετοιμασία για το παιχνίδι και να προσπαθήσουμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό».

Η επόμενη ερώτηση αφορούσε το σερί των τριών αγώνων χωρίς να δεχθεί γκολ.

«Είναι κάτι που δουλεύουμε όλοι μαζί. Να έχουμε καλή άμυνα πρώτα. Αν δεν δεχόμαστε γκολ, είναι πιο εύκολο να κερδίσεις ένα παιχνίδι. Είναι καλό για την ομάδα αυτό, για μένα και θέλω να συνεχίσω έτσι».

Μπορεί η Ανόρθωση για την κατάκτηση του τίτλου μετά από τέσσερα χρόνια;

«Η ομάδα πέρασε κάποιες δύσκολες στιγμές τα τελευταία χρόνια. Έχουμε καλή ομάδα με καλούς ποδοσφαιριστές και αν είσαι πολύ σοβαρός, συγκεντρωμένος και παλεύεις κάθε εβδομάδα, όπως κάνουμε από την αρχή, πιστεύω κάτι καλό θα βγει στο τέλος. Τίποτα δεν είναι εύκολο στο ποδόσφαιρο. Κάναμε ένα καλό ξεκίνημα, αλλά δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ότι θα είμαστε εύκολα πρωταθλητές. Πρέπει να σκεφτούμε το επόμενο παιχνίδι με την Ομόνοια. Χρειαζόμαστε τον κόσμο στο ντέρμπι με την Ομόνοια. Θέλουμε να γεμίσει το γήπεδο και να μας υποστηρίξουν».

«Τα αποτελέσματα κρίνουν τον προπονητή»

Αφού δήλωσε ικανοποιημένος από τη συνεργασία του με το Ρόνι Λέβι, είπε: «Ο προπονητής κρίνεται από τα αποτελέσματα και τα αποτελέσματα είναι εδώ και τα βλέπουμε. Δουλεύουμε σκληρά και όλα είναι μια χαρά. Είμαι επίσης πολύ ικανοποιημένος που δουλεύω με τον Αριάν Μπεκιάι. Προσπαθεί να με κάνει καλύτερο καθημερινά και είναι αυτό που θέλω. Με βοηθά αρκετά και μου δίνει αυτοπεποίθηση».

«Νιώθω ξανά το πάθος»

Ο Βαλβέρντ στη μέχρι τώρα καριέρα του δεν αποτελούσε πρώτη επιλογή στις ομάδες που αγωνίστηκε, όμως αυτό του έδινε το ερέθισμα να δουλέψει ακόμη περισσότερο: «Όταν δεν αρχίζεις ένα παιχνίδι, είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να συνεχίσεις να δουλεύεις σκληρά και αυτό κάνω. Πιστεύω στη δουλειά και, πιστεύω, όταν δουλεύεις σωστά, είσαι συγκεντρωμένος και σοβαρός, μπορείς να πετύχεις πράγματα».

Στην Ανόρθωση έχει την ευκαιρία να απολαύσει περισσότερο το ποδόσφαιρο και αυτός είναι ένας από τους λόγους που ήρθε στην ομάδα: «Έχασα αυτό το συναίσθημα για κάποια χρόνια και έχω αρχίσει να το νιώθω και πάλι. Έχω αρχίσει να νιώθω το πάθος για το ποδόσφαιρο, έχω αρχίσει να αγαπώ περισσότερο τη δουλειά μου. Ήρθα εδώ για να παίξω ποδόσφαιρο και να νιώσω ξανά αυτό το συναίσθημα». Ένα άλλο του πάθος είναι η Ισπανία και η Βαρκελώνη: «Αγαπώ το ισπανικό ποδόσφαιρο και γενικά την Ισπανία. Έχω πάει πολλές φορές στη Βαρκελώνη, είναι πολύ ωραία πόλη», σχολιάζει σχετικά.

Κιθάρα, μουσική και Σφακιανάκης

Στην Κύπρο είναι μόνος αυτή την περίοδο και στον ελεύθερό του χρόνο η μουσική είναι ψηλά στις προτιμήσεις του, όπως και η παρέα σε μόνιμη βάση με τον Λαμπάν. «Λατρεύω τη μουσική. Προσπαθώ να παίξω κιθάρα. Ακολούθησα μαθήματα για πέντε χρόνια και μετά έπαιζα μόνος. Μου αρέσει επίσης η ελληνική μουσική. Ίσως μάθω κάποια τραγούδια. Μου αρέσει ο Σφακιανάκης (γέλια). Επίσης, μου αρέσει το γκολφ και το φραπέ (γέλια)». Το παρατσούκλι που είχε στην Μπορντό ήταν «Μπόντο» και μας εξηγεί το λόγο: «Όταν ήμουν στην Μπορντό συνήθιζα να έχω μακριά φουντωτά μαλλιά. Ένας ποδοσφαιριστής της Μπορντό, ο Μαρκ Πλανιούς, μου είπε ότι μοιάζω με τον Μπόντο Ίλνκερ, τον παλιό τερματοφύλακα της Ρεάλ Μαδρίτης και από τότε μου έμεινε».

Τρελαμένος με τους μεζέδες

Για την κυπριακή κουζίνα ο Γάλλος πορτιέρο μόνο καλά λόγια έχει να πει: «Πήγαμε με την ομάδα σε ταβέρνα στην Ορόκλινη. Ήταν πολύ ωραίο, ξετρελάθηκα. Πολύ φαγητό αλλά πρέπει να προσέχουμε. Μου αρέσει πάντως να μαθαίνω πράγματα για την πόλη, το φαγητό. Θέλω να δοκιμάσω το φαγητό, να ακούσω κυπριακή μουσική. Μπορεί να μην καταλαβαίνω, αλλά από τη στιγμή που είμαι εδώ, θέλω να ανακαλύψω τα πάντα».

«Θέλω να πάω στην Αμμόχωστο»

Όντας μια προσωπικότητα που του αρέσει να μαθαίνει και να εξερευνεί την ιστορία και την κουλτούρα του λαού που επισκέπτεται, η Αμμόχωστος δεν θα μπορούσε να απουσιάσει από την κουβέντα μας. «Έχω διαβάσει για την Αμμόχωστο και τον κόσμο που έφυγε από τον τόπο του μετά την εισβολή των Τούρκων. Ο πατέρας μου έχει πολύ ελεύθερο χρόνο και είναι στο διαδίκτυο όλη μέρα. Ξέρει πολλά πράγματα για την Κύπρο. Είναι απίστευτο. Μου είπε ότι η Αμμόχωστος ήταν πολύ όμορφη πόλη και θα θέλαμε να πάμε να την δούμε».

Η Μπορντό και ο τίτλος

«Η Μπορντό είναι ο σύλλογος από τον οποίο ξεκίνησα το ποδόσφαιρο. Είναι ο σύλλογος με τον οποίο κερδίσαμε το πρωτάθλημα. Όταν κερδίσαμε τον τίτλο, είχα παίξει σε 17 παιχνίδια και ήταν μια πολύ καλή χρονιά με τον Λοράν Μπλανκ. Όμως έπρεπε να φύγω από την Μπορντό για να συνεχίσω το δρόμο μου και να μπορώ να παίξω περισσότερο και να αναπτυχθώ. Δεν ήταν εύκολη απόφαση να φύγω από την Μπορντό, γιατί ήταν η ομάδα της καρδιάς μου, αλλά δεν μετανιώνω για τίποτα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ