Παιχταράδες! (ανάλυση)

Σήμερα μάθαμε πως η ομάδα μας θα αντιμετωπίσει σε φιλικό παιχνίδι στην Ολλανδία την Φέγενορντ, στις 2 Αυγούστου. Απέναντι μας θα βρούμε μία ομάδα με εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές, με την Ολλανδική ομάδα να έχει επενδύσει αρκετά στις ακαδημίες της τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι παράξενο λοιπόν που η Φέγενορντ αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από Ολλανδούς ποδοσφαιριστές! Το τι εστί Φέγενορντ θα το αναλύσουμε μέσα σε αυτό το κείμενο που ακολουθεί:

Ιστορία

Η Φέγενορντ ιδρύθηκε στην πόλη του Ρότερνταμ στις 19 Ιουλίου του 1908. Την τροπαιοθήκη της κοσμούν 14 πρωταθλήματα Ολλανδίας και 11 κύπελλα σε εγχώριο επίπεδο, καθώς και 2 κύπελλα ΟΥΕΦΑ, 1 Κυπελλούχων και 1 Διηπειρωτικό σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Έδρα της το στάδιο «De Kuip» χωρητικότητας 51137 θεατών. Τα τελευταία χρόνια η Φέγενορντ επένδυσε πάρα πολλά στις ακαδημίες της και ως, εκ τούτου, πολλοί νεαροί παίκτες προωθήθηκαν στη πρώτη ομάδα. Παρ’ όλα αυτά η ομάδα δεν έχασε σχεδόν καθόλου από τη δυναμικότητα της και κάθε χρόνο γίνεται όλο και καλύτερη. Αποκορύφωμα η περσινή δεύτερη θέση πίσω από τον Αγιαξ και η συμμετοχή της στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ με πρώτη αντίπαλο την Τουρκική Μπεσίκτας. Στο ρόστερ της διαθέτει ένα κράμα από ταλαντούχους νεαρούς, αλλά και έμπειρους ποδοσφαιριστές. Πολλοί από τους παίκτες της εξαργύρωσαν τις πολύ καλές τους εμφανίσεις, τόσο στο εγχώριο πρωτάθλημα, όσο και στο Παγκόσμιο Κύπελλο με αποτέλεσμα να πάρουν μεταγραφή σε μεγαλύτερους συλλόγους του εξωτερικού. Πιο κάτω, θα αναφερθούμε σε μερικά αστέρια από το σημερινό ρόστερ, αλλά και σε κάποιους που έφυγαν:

Τζόρντι Κλάσι (27/06/1991)

clasie

Ο ιθύνων νους της μεσαίας γραμμής και μεταγραφικός στόχος ακόμα και της τεράστιας Μάντσεστερ Γιουναιτεντ μεταξύ άλλων. Αγωνίζεται κυρίως ως αμυντικό χαφ, αλλά μπορεί να αγωνιστεί με την ίδια ευχέρεια και ως δημιουργικό χαφ. Παίκτης με πολύ καλά χτυπήματα στα στημένα και με πολύ καλή πάσα. Επίσης, πλήρως διεθνής με όλες τις μικρές εθνικές ομάδες της Ολλανδίας. Το ντεμπούτο του στην εθνική Ανδρών το πραγματοποίησε στις 7 Σεπτεμβρίου 2012, ενώ ήταν στην αποστολή της εθνικής Ολλανδίας στο πρόσφατο Μουντιάλ, με 2 συμμετοχές (μία ως βασικός και μία ως αλλαγή). Θεωρείται θέμα χρόνου να παίξει σε μεγαλύτερο σύλλογο.

Ζαν Πολ Μποέτιους (22/03/1994)

boetius

Ταχύτατος παίκτης με πολύ καλή ντρίμπλα. Αγωνίζεται στα άκρα της επίθεσης, τόσο δεξιά όσο και αριστερά. Έχει ύψος 1.78. Στο ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα της Φέγενορντ σκόραρε κατά του Άγιαξ. Θεωρείται από πολλούς ως το μεγαλύτερο ταλέντο που έβγαλε η ομάδα από της ακαδημίες της. Το στιλ παιχνιδιού του μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε πολλούς μπακ, οι οποίοι δεν μπορούν να τον σταματήσουν. Ακόμα, η κίνηση του χωρίς την μπάλα, αλλά και το κράτημα αυτής, τον έκανε πιο ώριμο και έμπειρο, σε σημείο που να θεωρείται ο καλύτερος εξτρέμ στην Ολλανδία αυτή την στιγμή. Πλήρως διεθνής με την Ολλανδία σε όλα τα επίπεδα.

Γιόρις Ματάισεν (05/04/1980)

mataisen

Ο πιο έμπειρος παίκτης στο ρόστερ. Με μεγάλη καριέρα στη Γερμανία με τα χρώματα του Αμβούργου και στη χώρα του με Βίλεμ και Αλκμάαρ. Δυναμικός αμυντικός, έξυπνος και με ικανότητα στο ψηλό παιχνίδι. Πολύ πιθανό να ολοκληρώσει την πλούσια καριέρα του στην Φέγενορντ. Αγωνίζεται κυρίως ως κεντρικός αμυντικός, αλλά και ως αριστερό μπακ. Αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, ενώ συνολικά με την εθνική έχει 84 συμμετοχές και 3 γκολ.

Τέρενς Κονγκόλο (14/02/1994)

kongolo

Ακόμα ένας παίκτης από τα τμήματα υποδομής της ολλανδικής ομάδας. Αγωνίζεται ως κεντρικός αμυντικός, αλλά και ως αριστερός μπακ. Έχει ύψος 1.83 και κατάγεται από την δημοκρατία του Κονγκό. Κύριο στοιχείο του Κονγκόλο θεωρείται η δύναμη και η πολύ καλή κοντινή και μακρινή πάσα. Έχει αδυναμία, όμως από την άλλη, στο ψηλό παιχνίδι. Πλήρως διεθνής με την Ολλανδία σε όλα τα επίπεδα και με μια συμμετοχή ως αλλαγή στο Μουντιάλ του 2014. Μεταγραφικός στόχος κυρίως αγγλικών ομάδων και θεωρείται εξαιρετικά πιθανό, σύντομα, να κάνει το μεγάλο άλμα στην καριέρα του.

Ρουντ Φόρμερ (11/05/1988)

vormer

Ολλανδός μέσος με προϋπηρεσία σε Ρόντα και Άλκμααρ. Αγωνίζεται στην Φέγενορντ από το καλοκαίρι του 2012. Κύριο στοιχείο του οι πολύ καλές εκτελέσεις φάουλ, τα σουτ από απόσταση και οι κάθετες πάσες. Μειονέκτημα του η συγκέντρωση. Διεθνής με τις U20 και U21 της Ολλανδίας.

Ρούμπεν Σάκεν (03/04/1982)

saken

Δεξιός εξτρέμ, ο οποίος αποκτήθηκε έναντι 650 χιλιάδων από την Φένλο το 2010. Κύριο στοιχείο του η ταχύτητα, το κράτημα της μπάλας, η πολύ καλή σέντρα και ντρίμπλα που διαθέτει. Από την άλλη, δεν βοηθά σχεδόν καθόλου τους συμπαίκτες του στην άμυνα. Διεθνής με την εθνική Ολλανδίας με 7 συμμετοχές και 2 γκολ.

Και οι άλλοι

Άλλοι παίκτες που αξίζει να αναφέρουμε είναι ο Λεξ Ίμμερς (κεντρικός μέσος με πολύ καλή πάσα και μακρινό σουτ), ο Τόνι Βιλένα (κεντρικός μέσος με οργανωτικά καθήκοντα), ο δεξιός εξτρέμ Ουέσλι Φέρχοεκ και ο αριστερός μπακ Μικέλ Νελόμ, μοντέρνο μπακ με πολύ καλή σέντρα. Τέλος, αξίζει να πούμε πως στην Φέγενορντ αγωνίζεται και ο νεαρός Ελληνας τερματοφύλακας Κωνσταντίνος Λάμπρου.

Ηχηρές αποχωρήσεις

Από την άλλη, αυτό το καλοκαίρι, σημαδεύτηκε από τις αρκετές και ηχηρές αποχωρήσεις για την ολλανδική ομάδα. Η σημαντικότερη από αυτές είναι αυτή του αρχισκόρερ της ομάδας, Ιταλού Γκρατσιάνο Πελλέ, ο οποίος μεταγράφηκε για 10 εκατομμύρια ευρώ στην αγγλική Σαουθάμπτον. Επίσης, ο Στέφαν Ντε Φράι μεταγράφηκε στην Λάτσιο για 8,5 εκατομμύρια ευρώ. Οι πωλήσεις δεν σταμάτησαν εδώ, καθώς ο Μπρούνο Μάρτινς Ίντι (στην Πόρτο με 8 εκατομμύρια) και ο Ντάριλ Γιάνμαατ (Νιούκασλ με 6 εκατομμύρια), αποχαιρέτησαν τον περίφημο ολλανδικό σύλλογο. Βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα πως η Φέγενορντ αγοράζει φθηνά και πουλά πολύ ακριβά…. Το σίγουρο είναι πως στις 2 Αυγούστου θα έχουμε να κοντραριστούμε με ένα μεγαθήριο του Ευρωπαϊκού, και όχι μόνο, ποδοσφαίρου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ