Σαν σήμερα: Η κατάκτηση του κυπέλλου του 2002 (φώτο + βίντεο)

Δεκατέσσερα χρόνια πίσω για τη μηχανή του χρόνου και συγκεκριμένα στις 11 Μαΐου 2002, όταν η Ανόρθωση αντιμετώπιζε στον τελικό του κυπέλου  τον Εθνικό Άχνας.

Με προπονητή τον Νικολάι Κοστώφ που είχε αναλάβει τον Ιανουάριο, αντικαθιστώντας τον Μαντζουράκη και με τριάδα ξένων τους Πολωνούς Κόβαλτσικ, Μάγια και Μίχαλσκι, αποτελούμενη από ένα αξιόλογο κορμό Κύπριων ποδοσφαιριστών όπως οι Νικολάου, Παναγώτου, Πούνας, Κονναφής, Νεοφύτου και Βελής, συνέθεταν μια ομάδα ισχυρή  σε κύπελλο και πρωτάθλημα.

Όπως γίνεται αντιληπτό, στο παιχνίδι υπήρχε ξεκάθαρο φαβορί και ξεκάθαρο αουτσάιντερ. Φαβορί η Ανόρθωση και αουτσάιντερ ο Εθνικός.

Στην πορεία της για τον τελικό, η Ανόρθωση απέκλεισε την  ΑΠΕΠ στη φάση των 32, τον Ολυμπιακό στη φάση των 16, την ΑΕΛ στη φάση των 8 και την Ομόνοια στην ημιτελική φάση.

Οι δύο κερκίδες που δόθηκαν για τον κόσμο της Ανόρθωσης, το νότιο πέταλο και η ανατολική εξέδρα του ΓΣΠ, αποδείχθηκαν πολύ μικρά για να χωρέσουν τον κόσμο της Ανόρθωσης, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να ανοιχθεί και μέρος του βόρειου πετάλου.

Στα του παιχνιδιού, η Ανόρθωση ήταν το αφεντικό της αναμέτρησης, στο πρώτο ημίχρονο μπήκε δυνατά στο παιχνίδι, παίζοντας σαν η γάτα το ποντίκι τον Εθνικό. Στο 15’ τέρμα του Κόβαλτσικ θα ακυρωθεί ως offside, ενώ στο 34’ ο Πολωνός θα χάσει πέναλτι. Με την ομάδα μας να συνεχίζει σφυρηλατεί την εστία της Άχνας και το γκολ να μην έρχεται, τότε όλα τα σενάρια είναι πιθανά. Ωστόσο, η πρώτη και τελευταία λέξη στον αγώνα, άνηκε στον Κυριάκο Χαΐλη, τη χρυσή αλλαγή του Νικολαΐ Κοστώφ, που μπήκε στο παιχνίδι στο 74’ αντί του Ξιούρουππα και 10 λεπτά αργότερα, με κεφαλιά σημείωσε το χρυσό γκολ της αναμέτρησης εν μέσω πραγματικής αποθέωσης από τις 10 και πέρα χιλιάδες που βρέθηκαν στο πλευρό της ομάδας.

Στον τελικό για την ομάδα μας αγωνίστηκαν οι

Παναγιώτου, Φουκαρής,  Nικολάου,  Kονναφής, Kοτσώνης, Πούνας, (Xαϊλής 74’), Bελής, ( Kουρσάρος 90+),  Mίχαλσκι, Mάγιακ,  Kόβαλτσικ,  Ξιούρουππας, (Nεοφύτου 55’)

https://www.youtube.com/watch?v=AjNdDjNmEIc

https://www.youtube.com/watch?v=Ln7sDbkmHlI

[envira-gallery id=”92201″]

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ