Νίκος Φρούσος: Γίγαντας ετών 42! (βίντεο)

Το όνομα του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο, με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Ανόρθωσης στο δεύτερο μισό της περασμένης δεκαετίας. Λατρεύτηκε όσο λίγοι στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» και το όνομα του έγινε σύνθημα στα χείλη των χιλιάδων πιστών οπαδών του Φοίνικα.

Ο λόγος για τον Νίκο Φρούσο, που σήμερα κλείνει τα 42 χρόνια ζωής. Ένα ποδοσφαιριστή που με τα γκολ του, έμεινε ανεξίτηλα χαραγμένος στη μνήμη μας. Ποιος άλλωστε μπορεί να ξεχάσει το γκολ απέναντι στην Trabzonspor ή την πελατειακή σχέση που ανέπτυξε με Ομόνοια και ΑΠΟΕΛ;

Παρακάτω αναδημοσιεύουμε, ένα παλαιότερο κείμενο που γράψαμε για τον εμβληματικό επιθετικό.

Ήρθε στην ομάδα μας στο σημαδιακό εκείνο καλοκαίρι του 2004 με σκοπό να αποτελέσει τον επιθετικό φόβητρο για κάθε αντίπαλη εστία. Κατάφερε μέσα σε 5 και μισό χρόνια που αγωνίστηκε στην ομάδα μας να γίνει σημαία και σύμβολο για την ομάδα μας. Το απαράμιλλο πάθος του και η ψυχή που κατέθετε σε κάθε παιχνίδι μας έκανε να τον λατρέψουμε.

Εκάστοτε επιθυμία όλων μας όταν επιτίθετο η ομάδα μας, η μπάλα να πηγαίνει στο κεφάλι του Φρούσου γιατί η επιτυχία της επίθεσης μας θα ήταν εξασφαλισμένη, όχι πως με τα πόδια δεν ήταν καλός αντιθέτως τα διαγώνια σουτ του ήταν σίγουρα γκολ αλλά με την μπάλα στο κεφάλι ο Φρούσος ακουμπούσε την τελειότητα.

Το όνομα του είναι γραμμένο με έντονα γράμματα σε όλες τις επιτυχίες της ομάδας μας από το 2004. Η λατρεία μας προς το πρόσωπο του δεδομένη και οι αναμνήσεις που έχουμε να θυμόμαστε αμέτρητες.

Προ Ανόρθωσης Εποχή

Γεννημένος στην Κυπαρισσιά Μεσσηνίας στις 29/04/1974 . Άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο στην Εράνη Φιλιατρών. Το 1992 ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στον Ιωνικό, εκεί έμεινε για 7 χρόνια και εκτός του γεγονότος ότι σκόραρε 64 τέρματα σε 190 συμμετοχές πρόλαβε να γίνει και μήλο της έριδος για τις μεγάλες ομάδες καθώς το όνομα του έπαιξε σε αρκετά πρωτοσέλιδα, τελικά ο Π.Α.Ο.Κ ήταν αυτός που κατάφερε να αποκτήσει τα δικαιώματα του έτσι ανηφόρισε προς Θεσσαλονίκη μεριά όπου έκατσε για 4 χρόνια όπου παρά την ατυχία του και τον σοβαρό τραυματισμό που είχε, ευτύχησε να σκοράρει καθοριστικότατα τέρματα και το όνομα του να γίνει σύνθημα στα χείλη των οπαδών του Π.Α.Ο.Κ. . Το καλοκαίρι του 2003 επέστρεψε στον Ιωνικό όπου παρέμεινε μια χρονιά πριν έρθει στην ομάδα μας.

Η αρχή

Η πρώτη του χρονιά στην Ανόρθωση ήταν άκρως εντυπωσιακή τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Ιδανικό ξεκίνημα με 2 γκολ επί του Άρη και η αμέσως επόμενη αγωνιστική αποτέλεσαι την έναρξη της πελατειακής του σχέσης με την Ομόνοια καθώς με γκολ του σφράγισε την νίκη μας με 2-4 μέσα στο Γ.Σ.Π. Σημείωσε αρκετά καθοριστικά τέρματα όπως αυτά με την Α.Ε.Π στο Παφιακό, με την Ομόνοια στο «Παπ» και με την Σαλαμίνα την προτελευταία αγωνιστική είναι τα πρώτα που μας έρχονται στο μυαλό. Ως απόρροια αυτών των τερμάτων κατακτήσαμε το πρωτάθλημα και ο Φρούσος ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας μας με 17 τέρματα και ο δεύτερος του πρωταθλήματος.

Η αναγνώριση

Καλοκαίρι του 2005, η ομάδα μας λαμβάνει μέρος στα προκριματικά του Champions League, πρώτο παιχνίδι με την Δυναμό Μινσκ στην Λευκορωσία, ο Φρούσος σκοράρει αλλά τραυματίζεται οι πρώτες ενδείξεις τον έχουν αμφίβολο για το πιο ιστορικό παιχνίδι της ομάδας μας επί της Τούρκικης Trabzonspor. Οι προβλέψεις εν μέρει επαληθεύονται καθώς ο Φρούσος μένει εκτός 11άδας αλλά όντας σε θέση να βοηθήσει αν χρειαζότανε. Έτσι η πιο χρυσή σελίδα της ιστορίας μας έμελλε να έχει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Φρούσου, η σέντρα βγαίνει από τα δεξιά και ο Φρούσος με βολίδα-κεφαλιά από το σημείο του πέναλτι την στέλλει στο πλεκτό του τερματοφύλακα των Τούρκων, εμάς στους εφτά ουρανούς, και την ομάδα μας σε θέση οδηγού με 2-1.

Ο Φρούσος σε ακόμη ένα παιχνίδι από αυτά που καίει η μπάλα κατά ποδοσφαιρική ορολογία δηλώνει παρών. Ο κόσμος του το αναγνωρίζει και πλέον γίνεται ένα από τα αγαπημένα παιδιά της κερκίδας, το όνομα του γίνεται σύνθημα και μια σχέση λατρείας άρχισε να αναπτύσσεται.

Η δεύτερη χρονιά του στην ομάδα μας ήταν εξίσου παραγωγική με 16 τέρματα στο ενεργητικό του είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας μας και ο τρίτος του πρωταθλήματος. Σκοράρει και στα 2 ματς με την Ομόνοια, και από μια στα ντέρμπι με ΑΠΟΕΛ, Απόλλωνα, δυστυχώς όμως οι μαυροκόρακες δεν μας αφήνουν να ολοκληρώσουμε την αντεπίθεση που ξεκινήσαμε έτσι περιοριζόμαστε στην τέταρτη θέση.

Η εδραίωση

Με 33 γκολ σε δυο χρονιές, ο Φρούσος αποτελεί την πιο αξιόπιστη λύση για το σκοράρισμα. Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα μετά τον σοβαρό τραυματισμό του στις αρχές τις περιόδου 2006-07 που η απουσία του μας στοίχησε θέτοντας μας νωρίς εκτός διεκδίκησης πρωταθλήματος. Παρά ταύτα ο Φρούσος με δικά του τέρματα (χατ-τρικ στο Παραλίμνι και γκολ με το ΑΠΟΕΛ) μας οδηγεί στα ημιτελικά του Κυπέλλου. Στον μεγάλο τελικό με αντίπαλο την «αγαπημένη» του Ομόνοια δεν μπορούσε παρά να δηλώσει παρών, συνεπής στο ραντεβού με τα βαφτιστήρια του εκμεταλλεύεται το λάθος στην άμυνα της Ομόνοιας και ισοφαρίζει. Η Ανόρθωση κατακτά το κύπελλο, μια κατάκτηση που κατά ένα μεγάλο ποσοστό οφείλεται στην συνεισφορά του Φρούσου.

Η έπαλξη της σημαίας

Μετά την απόκτηση του Πολωνού Σόσιν, ο Φρούσος λογίζεται αναπληρωματικός, η φημολογία ότι ενδιαφέρονται για αυτόν άλλες κυπριακές ομάδες πιο έντονες από ποτέ, στο Αντώνης Παπαδόπουλος στο ματς με τον Ολυμπιακό αναρτάται το πανό “Φρούσο δεν πας πουθενά. Εδώ είναι το σπίτι σου, κι εμείς τα αδέλφια σου” . Ο Φρούσος δηλώνει ότι δεν πρόκειται να πάει πουθενά και γίνεται αναμφίβολα σημαία στο Αντώνης Παπαδόπουλος. Στην πορεία του πρωταθλήματος δίνει λύσεις και σκοράρει σημαντικά γκολ. Αλήστου μνήμης τα χατ-τρικ που σημείωσε επί του Απόλλωνα στο κύπελλο και έδωσε το εισιτήριο του τελικού στην ομάδα μας καθώς και αυτό επί της Α.Ε.Κ που διατήρησε το αήττητο της ομάδα μας κάνοντας την έτσι ως την μοναδική αήττητη πρωταθλήτρια σε σύνολο 32 αγωνιστικών.

Ο κυματισμός

Την χρονιά 2008-09 το όνομα Νίκος Φρούσος έμελλε να μπει και στους σκόρερ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης καθώς στο ματς με την Ιντερ στην Κύπρο χρίζεται σκόρερ. Στο πρωτάθλημα σημειώνει καθοριστικότατα γκολ με τον Απόλλωνα εντός και εκτός και μας διατηρούν σε τροχιά τίτλου παρά την διοικητική κρίση που επικρατεί στην ομάδα. Η χρονιά αυτή έμελλε να ήταν και η τελευταία του ολόκληρη ως ποδοσφαιριστής.

Παρά τις κοσμογονικές αλλαγές που έγιναν στο οικοδόμημα της Ανόρθωσης την περίοδο 2009-10 ο Νίκος Φρούσος ήταν εκεί, και με τα γκολ του επί της UN Kaerjeng 97 γίνεται ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών της Ανόρθωσης στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η υποστολή

Μεταγραφική περίοδος Ιανουαρίου 2010 και η ομάδα μας πραγματοποιεί τέσσερις μετεγγραφές, με τις θέσεις των κοινοτικών γεμάτες ο Σέρβος προπονητής Μουσλιμ εισηγείται την αποδέσμευση του Φρούσου, η τότε διοίκηση τα βρίσκει με τον Φρούσσο να συνεχίσει ως μέλος του τμήματος scouting και σύμβουλος τους προέδρου όπως και να του γίνει η τιμητική που του αρμόζει. Η ιστορία έγραψε ότι ο Φρούσος μακριά από εγωισμούς και ως πιστός στρατιώτης της Ανόρθωσης αποδέχθηκε την πρόταση για να επιβεβαιώσει για ακόμα μια φορά τον σεβασμό του και την αφοσίωση του προς την ομάδα μας.

 

Νίκος Φρούσος – Αφιέρωμα from Anorthosis Eikosi Tessera on Vimeo.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ