Μωυσής Μάντζαλος

Ο Άνθρωπος, ο Αθλητής, ο Ποδοσφαιριστής, ο Αγωνιστής.
Μωυσής Μάντζαλος, με καταγωγή από τον Άγιο Σέργιο Αμμοχώστου.

Όταν ξεκινήσεις να γράφεις την ιστορία του Συλλόγου το όνομα του θα βρίσκεται ανάμεσα στα πρώτα.
Ποδοσφαιριστής της ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ, αθλητής του ΓΣΕ, ηγετικό στέλεχος της ΕΟΚΑ στην Αμμόχωστο.

Σαν ποδοσφαιριστής ευτύχησε να είναι στην ομάδα που κατέκτησε τα πρώτα μας τρόπαια. Το 1949 το κύπελλο, και το 1950 το πρωτάθλημα. Ψηλός και επιβλητικός κεντρικός αμυντικός, διεθνής με τη Μικτή Κύπρου, όπως λεγόταν τότε η Εθνική ομάδα. Για την ποδοσφαιρική του αξία αρκούν μόνο τα λόγια του φίλου και συναγωνιστή του Γρ. Αυξεντίου. Όταν ο Γληόρης συζητούσε για ποδοσφαιρικά με φίλους άλλων ομάδων έλεγε: ” Έχετε εσείς Μάντζαλο; Έχετε (Αντώνη) Παπαδόπουλο;”

Πρόσφερε ακόμα στο Σύλλογο από διάφορες θέσεις σε διάφορα Διοικητικά Συμβούλια μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας.

Αγωνιστής και ηγετικό στέλεχος της ΕΟΚΑ στην Αμμόχωστο. Στενός φίλος των Γρηγόρη Αυξεντίου, Αντώνη Παπαδόπουλου και Παύλου Παυλάκη. Οι τέσσερις τους κατέστρωσαν τα σχέδια δράσης παραμονές του αγώνα της ΕΟΚΑ μέσα στα αποδυτήρια της ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ στο ΓΣΕ.

Για τη δράση του συνελήφθη από τους Άγγλους στις 06/12/1956, όπως επίσης αμέσως και μετά την ανατίναξη του οικήματος στις 08/07/1958 , μαζί με τον αείμνηστο πρόεδρο Αναστάσιο Οικονομίδη.

Άνθρωπος και προσωπικότητα που έχαιρε μεγάλης εκτίμησης πέραν των ορίων της Πόλης μας. Δίκαια συμπεριλήφθηκε στις 100 μορφές του Συλλόγου.

Στη φωτογραφία ο Μάντζαλος πριν από παιχνίδι της ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ στο θρυλικό ΓΣΕ γύρω στο 1950.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ