Ξεγυμνώνει τον Κουτσοκούμνη η Ανόρθωση

Με καυστική ανακοίνωση επανέρχεται σήμερα η επίσημη Ανόρθωση, με σκοπό την αποκατάσταση της αλήθειας στα όσα λέχτηκαν από τον «δίκαιο αλλά και ανθρωπιστή» πρόεδρο της ΚΟΠ, Κωστάκη Κουτσοκούμνη.

Αναλυτικά:

Η Ανόρθωσις Αμμοχώστου επιθυμεί να τοποθετηθεί αναφορικά με τις ραδιοφωνικές δηλώσεις του Προέδρου της ΚΟΠ στις 22 Οκτωβρίου 2014. Σε συνέχεια της χθεσινής μας ανακοίνωσης αναφορικά με την άδικη και αναίτια αποκοπή χρημάτων από χορηγία της Ακαδημίας μας, θεωρούμε ότι πρέπει να τοποθετηθούμε στο σύνολο των δηλώσεων και να δώσουμε στην κοινή γνώμη και στο φίλαθλο κοινό της Ανόρθωσης την πραγματική διάσταση των γεγονότων που σχετίζονται με την διαχείριση θεμάτων, που αφορούν την Ανόρθωση, εκ μέρους της ΚΟΠ, καθώς και της μεταχείρισης της οποίας τυγχάνουμε.

Χαιρετίζουμε την χθεσινή ανακοίνωση της ΚΟΠ δια της οποίας παραδέχεται ότι δεν ήταν «κλάματα από αέρος» και «ανοησίες» τα όσα καταγγείλαμε για αποκοπή χρημάτων από την χορηγία των Ακαδημιών μας για προσωπικά έξοδα και πρόστιμο πρώην αξιωματούχου της Ομοσπονδίας και αναμένουμε την επιστροφή των χρημάτων, όπως άλλωστε δεσμεύεται η ΚΟΠ στην ανακοίνωσή της. Μας λυπεί βέβαια που χρειάστηκε να βγει στα ΜΜΕ το θέμα για να δικαιωθούμε.

Σημειώνουμε ότι από το Μάιο του 2014 έγιναν πάμπολλες προσπάθειες για συνάντηση επίσημου χαρακτήρα με τον Πρόεδρο της ΚΟΠ, οι οποίες έπεσαν στο κενό εξ αιτίας ενδεχομένως της αλαζονικής προσέγγισης του Προέδρου της ΚΟΠ και της σαφέστατης έλλειψης σεβασμού προς το Σωματείο μας, στοιχεία που έκδηλα φανερώνονται και από τον τρόπο που τοποθετήθηκε στο ραδιόφωνο.

Πιο κάτω σημειώνουμε αποσπάσματα από τις δηλώσεις του Προέδρου της ΚΟΠ και τοποθετούμαστε συγκεκριμένα για το κάθε θέμα. Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι οι δηλώσεις διακατέχονται από υπέρμετρη αλαζονεία και έλλειψη σεβασμού προς την Ανόρθωση Αμμοχώστου, αλλά και το άθλημα γενικότερα. Εμείς παραμένουμε πιστοί στους πυλώνες λειτουργίας μας και απαντούμε μόνο με διαφάνεια και επαγγελματισμό παραθέτοντας αποκλειστικά γεγονότα και στοιχεία.

1) Πρόεδρος ΚΟΠ: «Δεν συνηθίζω να απαντώ σε Σωματεία. Ήταν λάθος της Ανόρθωσης να δημοσιοποιήσει το θέμα πριν γίνει συζήτηση εσωτεικά στην ΚΟΠ»

1.1) Για το θέμα του κ. Σάντη και την άδικη και αναίτια χρέωση προς την Ανόρθωση των εξόδων του κ Σάντη έχουμε ενημερώσει την ΚΟΠ με επιστολή και μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στις 04/08/2014. Επαναλάβαμε την ενημέρωση στις 03/10/2014 και 17/10/2014, όταν και τέθηκε το θέμα αποκοπής χρημάτων από τη χορηγία των Ακαδημιών.

1.2) Για το θέμα Ιτζχάκι ενημερώσαμε την ΚΟΠ στις 07/10/2014 με επιστολή και επαναλάβαμε στις 17/10/2014. Επίσης είχαμε ηλεκτρονική αλληλογραφία για το θέμα στις 07/10/2014, 09/10/2014, 17/10/2014 και 20/10/2014. Συζήτηση για το θέμα έγινε και τηλεφωνικώς με διάφορα στελέχη της ΚΟΠ κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαπέντε ημερών.

1.3) Από τα πιο πάνω προκύπτει ότι η Ανόρθωσις έκανε πολλές προσπάθειες για επικοινωνία και συζήτηση και επαρκή ενημέρωση προς την ΚΟΠ. Δεν λάβαμε καμία απάντηση από την ΚΟΠ στα πιο πάνω, εκτός από ενημέρωση στις 22/10/2014 ότι μας έχουν επιστραφεί τα χρήματα για τον Ιτζχάκι, από τα οποία μάλιστα έγινε αποκοπή ύψους €650, ποσό που αφορούσε προστίματα της Δικαστικής κατά του Σωματείου μας.

2) Πρόεδρος ΚΟΠ: «Πρωτοφανής σύγχυση για το θέμα Σάντη. Η αποκοπή χρημάτων αφοράμόνο τα έξοδα διαιτησίας για Ακαδημίες U21 (U21 πρωτάθλημα & Κύπελλο)»

Για το θέμα τοποθετηθήκαμε χθες εμπεριστατωμένα και με αδιάσειστα στοιχεία. Οφείλουμε όμως να επαναλάβουμε ότι:

2.1) Με επιστολή της ΚΟΠ στις 03/10/2014, μας στάληκε ένας πίνακας ανάλυσης της χορηγίας της ΚΟΠ για τις Ακαδημίες και των αποκοπών των οποίων έτυχε η χορηγία μας.

2.2) Στον πίνακα εμφανίζεται η χορηγία προς τις ακαδημίες ύψους €23.649,08. Από αυτό το ποσό αποκόπηκαν €4.000 για έξοδα διαιτησίας Ακαδημιών και €7.848,33 που αφορούσαν οφειλές της Ανόρθωσης προς την ΚΟΠ. Μας κατατέθηκε, όπως αναφέρεται και στον πίνακα, επιταγή ύψους €11.800,75 και η επιταγή έφερε αριθμό 51854799.

2.3) Από άλλο έγγραφο της ΚΟΠ, ημερομηνίας 07/08/2014 η ΚΟΠ εμφανίζει χρέωση προς την Ανόρθωση ύψους €6.845,10, για οφειλή του κ. Αντρέα Σάντη προς την ΚΟΠ. Η οφειλή συμπεριλαμβάνει προσωπικά έξοδα του κ. Σάντη καθώς και πρόστιμο το οποίο επιβλήθηκε στον κ. Σάντη από τη Δικαστική της ΚΟΠ στις 04/04/2013.

2.4) Απορίας άξιο γιατί το καλοκαίρι του 2013 ή και του 2014 δεν μας ζητήθηκε να καταβάλουμε αυτό το ποσό προς την ΚΟΠ, παρά μόνο εμφανίστηκε ως χρέωση τον Αύγουστο 2014. Υπενθυμίζουμε ότι κοινή πρακτική ήταν τα Σωματεία να εξοφλούν πλήρως τις υποχρεώσεις τους προς την ΚΟΠ για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο Πρωτάθλημα. Εύλογο συμπέρασμα είναι το γεγονός ότι εφόσον η ΚΟΠ για δύο συναπτά καλοκαίρια δεν απαίτησε από εμάς πληρωμή του ποσού αυτού, τότε δεν θεωρούσε ότι τα χρήματα αυτά ήταν δική μας οφειλή. Διερωτόμαστε τι άλλαξε ή και τι μεσολάβησε και οδηγηθήκαμε σε αυτή τη χρέωση και αποκοπή.

2.5) Η αποκοπή δεν ήταν μόνο αναίτια και αδικαιολόγητη, αλλά ήταν και σημειολογικά λανθασμένη αφού τιμωρούσε τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της ομάδας μας, τιμωρούσε αθώα παιδιά και ως αποτέλεσμα, μέχρι και σήμερα, ο αναπτυξιακός μας σχεδιασμός έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα το οποίο έχει ανατρέψει τα όσα σχεδιάζαμε για το τελευταίο τετράμηνο του 2014.

2.6) Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ στις δηλώσεις του, προφανώς ήταν ανενημέρωτος ή πιθανό να εξέφρασε μόνο μέρος της πραγματικής διάστασης του θέματος, για λόγους τους οποίους δεν γνωρίζουμε.

3) Πρόεδρος ΚΟΠ: «Η Ανόρθωσις «κλαίει» στα ράδια»

3.1) Η Ανόρθωσις είναι η πιο ιστορική ομάδα της χώρας. Η Ανόρθωσις είναι ιδρυτικό μέλος της ΚΟΠ. Η Ανόρθωσις έχει πρωτοστατήσει στα ποδοσφαιρικά δρώμενα του τόπου. Η Ανόρθωσις έχει καταγεγραμμένη παρουσία και προσφορά στους εθνικούς αγώνες και στα κοινά του τόπου και έχει πλειστάκις πληρώσει βαρύ τίμημα το οποίο με χαρά και περηφάνια αποδέχτηκε, αφού ουδέν σπουδαιότερο και πιο σημαντικό από το καλό της πατρίδας και της κοινωνίας. Η Ανόρθωσις έχει τηρήσει πολύ έντιμη, επαγγελματική και σωστή στάση απέναντι στην ΚΟΠ και αφού δεν έχει κλάψει για πολύ μεγαλύτερα κακά που την βρήκαν στην υπεραιωνόβια, πολυτάραχη ιστορία της, σίγουρα δεν πρόκειται να κλάψει για το συγκεκριμένο θέμα.

3.2) Το σχόλιο δεν μειώνει την Ανόρθωση, παρά μόνο αυτούς που πιστεύουν κάτι τέτοιο.

4) Πρόεδρος ΚΟΠ: «Ο κ. Σάντης έχει εκπροσωπήσει την Ανόρθωση στην ΚΟΠ για 6 χρόνια και έχει εκπροσωπήσει την παρούσα διοίκηση τον τελευταίο 1.5 χρόνο, στηρίζοντας την. Είναι κρίμα η Ανόρθωση να διασύρει τον κ. Σάντη δημοσίως. Το θέμα είναι ανθρωπιστικό και θα ήταν καλύτερα να υπήρχε επικοινωνία με τον κ. Σάντη».

4.1) Η Ανόρθωσις έκανε όλες τις δέουσες ενέργειες προς την ΚΟΠ για διόρθωση του προβλήματος, παράλληλα ενημερώνοντας τον κ. Σάντη για τις ενέργειες της.

4.2) Η Ανόρθωσις ζήτησε από την ΚΟΠ τα χρήματα που δικαιωματικά έπρεπε να λάβει χωρίς να αφήσει καμία αιχμή για τον κ. Σάντη, παρά μόνο για τους κακούς χειρισμούς της ΚΟΠ.

4.3) Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ είναι αυτός που διασύρει τον κ. Σάντη με το να προσπαθεί να παραπλανήσει την κοινή γνώμη και να εκφράσει τη λύπη του για δήθεν διασυρμό, την στιγμή που ο ίδιος με δηλώσεις του στη Γενική Συνέλευση της ΚΟΠ στις 02/09/2014 ομολόγησε ότι η θέση του κ. Σάντη στην ΚΟΠ ήταν αχρείαστη (και ως εκ τούτου καταργήθηκε) παρά της ενστάσεις της Ανόρθωσης και άλλων ομάδων στη Γενική Συνέλευση.

5) Πρόεδρος ΚΟΠ: «Η ΚΟΠ δεν είναι υποχρεωμένη τυπικά και νομικά να δέχεται κατάθεση των χρημάτων των Σωματείων για σκοπούς Κριτηρίων. Τα Σωματεία μας παρακαλάνε την τελευταία ημέρα γιατί παρέλειψαν να πληρώσουν ποδοσφαιριστές τους. Η ΚΟΠ δεν επιθυμεί να έχει σχέση με το θέμα, αλλά αναγκαζόμαστε να το κάνουμε και αυτό το δέχεται η ΦΙΦΑ».

5.1) Παραδοχή του Προέδρου της ΚΟΠ ότι αυτή είναι πρακτική που η ΚΟΠ τηρεί για τα Σωματεία.

5.2) Παραδοχή του Προέδρου της ΚΟΠ ότι την πρακτική την αποδέχεται η ΦΙΦΑ, άρα εύλογα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η πρακτική ισχύει και σε άλλες χώρες.

5.3) Η κατάθεση χρημάτων από την Ανόρθωση προς την ΚΟΠ έγινε για διάφορες υποθέσεις που εκκρεμούσαν δικαστικά στη ΦΙΦΑ. Η κατάθεση έγινε με τη σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Υπηρεσίας Κριτηρίων που υπάγεται στην ΚΟΠ και όπως μας εξηγήθηκε σε συναντήσεις και επιμορφωτικά σεμινάρια, αφορούσε οδηγίες της ΦΙΦΑ. Οι οδηγίες έλεγαν ότι για να αποτρέπει η ΦΙΦΑ τις ομάδες να διεκδικούν και να καθυστερούν την πληρωμή οφειλομένων σε ποδοσφαιριστές μέσω της λήψης νομικών μέτρων, οι ομάδες που επιθυμούσαν τη λήψη νομικών μέτρων έπρεπε να καταθέσουν το ποσό, που αμφισβητούσαν ως πληρωτέο, στην οικία Ομοσπονδία.

5.4) Η Ανόρθωσις σε καμία περίπτωση δεν κατέθεσε χρήματα την τελευταία ημέρα, απλά για να περάσει κριτήρια.

6) Πρόεδρος ΚΟΠ: «Υπήρχαν 3-4 τράπεζες εμπλεκόμενες στην μεταφορά χρημάτων για την υπόθεση Κονσίστρε και το ποσό που η Ανόρθωση διεκδικεί αφορούσε τραπεζικές χρεώσεις για τη μεταφορά. Η Ανόρθωση έπρεπε να τον πληρώσει η ίδια και όχι να μας εμπλέξει».

6.1) Παραπέμπουμε τον Πρόεδρο της ΚΟΠ σε επιστολή της ΦΙΦΑ προς την ίδια την ΚΟΠ ημερομηνίας 16/09/2014, η οποία κοινοποιήθηκε και σε εμάς, με την οποία η ΦΙΦΑ ενημερώνει την ΚΟΠ και το Σύλλογο μας ότι ο ποδοσφαιριστής δεν είχε πρόσβαση στα χρήματα που του είχε στείλει η ΚΟΠ εκ μέρους μας. Ως εκ τούτου τα χρήματα είχαν επιστραφεί στην ΚΟΠ και η πληρωμή έπρεπε να επαναληφθεί. Συνεπώς δεν ισχύει ο ισχυρισμός ότι το υπό αναφορά ποσό αποτελούσε νόμιμη τραπεζική προμήθεια.

6.2) Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τα αίτια του πιο πάνω μπλεξίματος αλλά είναι πασιφανές ότι ουδεμία ευθύνη φέρει η Ανόρθωση για τα όσα διαδραματίστηκαν. Η ΚΟΠ, βάσει και του Καταστατικού της, έπρεπε να ενεργήσει με τέτοιο τρόπο που να προστατεύσει το μέλος της και να εξεύρει τρόπους να αποδοθεί η χρέωση των €648,23 εκεί που πρέπει και όχι να μετακυλήσει την χρέωση στην Ανόρθωση, κάτι που ήταν και η πιο εύκολη λύση υπό τις περιστάσεις.

6.3) Κατά τη μεταφορά χρημάτων η Ανόρθωσις χρεώθηκε τραπεζικές χρεώσεις για τη μεταφορά της τάξης των €124 για τα δύο εμβάσματα. Το οποιοδήποτε άλλο ποσό η ΚΟΠ είχε και έχει υποχρέωση να το διεκδικήσει μέσω της ΦΙΦΑ από τον ποδοσφαιριστή ή/και τις τράπεζες.

6.4) Η ΚΟΠ δυστυχώς καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας απέτυχε να ενημερώσει την ομάδα μας για αυτές τις χρεώσεις. Απέτυχε η ΚΟΠ να εξασκήσει τη διαφάνεια που εμείς διακηρύττουμε και εξασκούμε και την οποία απαιτούμε και από τους συνεργάτες μας. Το ποσό αυτό μας χρεώθηκε και αποκόπηκε χωρίς καμία εξήγηση, καμία δικαιολόγηση και χωρίς καμία προειδοποίηση ή έστω τεκμηρίωση. Δεν αμφιβάλουμε ότι πιθανό να υπάρχει αυτή η χρέωση, όμως εκείνο που δεν υπάρχει είναι η σωστή, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση μας και ο διάφανος χειρισμός του θέματος εκ μέρους της ΚΟΠ.

6.5) Η Ανόρθωσις δεν «ενέπλεξε» την ΚΟΠ σε αυτή τη διαδικασία. Μετά την κατάθεση της συμφωνίας διακανονισμού, της Ανόρθωσης με τον ποδοσφαιριστή, στην ΚΟΠ στις 16/06/2014, ήταν πρακτικό και εύλογο να ζητηθεί η πληρωμή της πρώτης δόσης απευθείας από την ΚΟΠ και η επιστροφή στην Ανόρθωση του υπόλοιπου ποσού.

6.6) Η ΚΟΠ συναίνεσε σε αυτό το αίτημα και είναι κατά την άποψη μας πασιφανές ότι έμμεσα αναγνώρισε και η ίδια η ΚΟΠ την πρακτική εφαρμογή της εισήγησης μας.

6.7) Δεν έχουμε ποτέ ισχυριστεί ότι η ΚΟΠ προσπάθησε να προσθέσει στο ποσό της χρέωσης αλλά είναι τουλάχιστον ατυχές να ζητά ο Πρόεδρος της ΚΟΠ να αναγνωρίσουμε τη «γενναία» βοήθεια της ΚΟΠ προς την Ανόρθωση για τις υπηρεσίες που πρόσφερε προς εμάς, με την εκτέλεση ενός τραπεζικού εμβάσματος.

7) Πρόεδρος ΚΟΠ: «Η Ανόρθωση κατέθεσε στην ΚΟΠ χρήματα για την υπόθεση Ιτζχάκι για να περάσει τα κριτήρια και κάναμε χάρη της Ανόρθωσης όπως κάνουμε και σε άλλα Σωματεία. Τα λεφτά κατατέθηκαν σε προσωρινό λογαριασμό που δεν κερδίζει τόκο. Η Ανόρθωση ήταν καλυμμένη σε θέματα κριτηρίων. Η καθυστέρηση παρατηρήθηκε λόγω του ότι πήρε της ΚΟΠ κάποιες μέρες να μελετήσει το διακανονισμό και να τον εγκρίνει, κάτι που έγινε στις 10/10/2014 όταν και δόθηκε εντολή για επιστροφή χρημάτων στην Ανόρθωση».

7.1) Χαιρετίζουμε τη δήλωση του Προέδρου της ΚΟΠ για κατάθεση χρημάτων προς την ΚΟΠ για το θέμα, αφού καταρρίπτει προηγούμενους ισχυρισμούς του, καθώς και ισχυρισμούς που έκανε στο τέλος των δηλώσεων του στις 22/10/2014, ότι η Ανόρθωση πέρασε τα κριτήρια λόγω χάρης που της έκανε η ΚΟΠ.

7.2) Ο ισχυρισμός του Προέδρου για τον προσωρινό λογαριασμό που δεν κερδίζει τόκους θα έπρεπε να μας είχε κοινοποιηθεί γραπτώς από την πρώτη μέρα κατάθεσης χρημάτων, ως ελάχιστη πρακτική εφαρμογή διαφάνειας στη λειτουργία της ΚΟΠ, κάτι για το οποίο έχουμε απευθυνθεί προς την ΚΟΠ, χωρίς δημόσιους «διασυρμούς», επανειλημμένως.

7.3) Εάν όντως ο ισχυρισμός του Προέδρου της ΚΟΠ για έγκριση και εντολή επιστροφής χρημάτων προς την Ανόρθωση έγινε στις 10/10/2014, θα πρέπει ο Πρόεδρος της ΚΟΠ να μας εξηγήσει για ποιο λόγο χρειάστηκαν 12 ημερολογιακές μέρες (8 εργάσιμες μέρες) για να μας ενημερώσουν ότι το έμβασμα εκτελέστηκε.

7.4) Σημειώνουμε ότι μέχρι και την ώρα που έγιναν οι δηλώσεις του Προέδρου της ΚΟΠ στις 22/10/2014, τα χρήματα δεν είχαν πιστωθεί στο λογαριασμό μας από την τράπεζα και μπορεί εύκολα και ο ίδιος να το ελέγξει, εάν επιθυμεί.

7.5) Κατά την κοινοποίηση του διακανονισμού προς την ΚΟΠ, εγγράφως και προφορικώς υποδείξαμε ότι ο διακανονισμός προνοούσε πληρωμή της πρώτης εκ των δύο δόσεων εντός 7 ημερολογιακών ημερών. Όπως σημειώνουμε πιο πάνω αυτή η ενημέρωση έγινε στις 07, 09, 17 και 20 Οκτωβρίου. Χρειάστηκαν τέσσερις προσπάθειες για να πετύχουμε την επιστροφή των χρημάτων μας, έξω οι τηλεφωνικές παρεμβάσεις μας προς την ΚΟΠ όπου κυριολεκτικά παρακαλούσαμε να αντιληφθούν τη σοβαρότητα του θέματος, ειδικά σε περίπτωση που δεν ήμασταν συνεπείς.

7.6) Η πλευρά του ποδοσφαιριστή, βλέποντας την κωλυσιεργία στην πληρωμή είχε εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια καταθέτοντας μάλιστα τελεσίγραφο για ακύρωση του διακανονισμού, κάτι που θα στοίχιζε πολύ ακριβά στο Σωματείο μας, τόσο σε λεφτά όσο και ενδεχόμενες περαιτέρω κυρώσεις από τη ΦΙΦΑ.

7.7) Θα έπρεπε ο Πρόεδρος της ΚΟΠ να αναγνώριζε τον κίνδυνο και όχι να συνιστά υπομονή (που μεταφράστηκε σε 8 εργάσιμες ημέρες) για να δοθεί εντολή να μας επιστραφούν τα χρήματα.

8) Πρόεδρος ΚΟΠ: «Απόφαση της ΚΟΠ, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της, είναι όπως από τούδε και στο εξής αρνηθεί να εισπράττει και να πληρώνει χρήματα που αφορούν οφειλές ομάδων προς ποδοσφαιριστές».

8.1) Παρακαλούμε τον Πρόεδρο της ΚΟΠ να μας ενημερώσει πότε πάρθηκε αυτή η απόφαση και από ποιο όργανο της Ομοσπονδίας.

8.2) Παρακαλούμε τον Πρόεδρο της ΚΟΠ να μας ενημερώσει για ποιο λόγο τέτοια απόφαση δεν έχει κοινοποιηθεί στην ομάδα μας.

8.3) Παρακαλούμε τον Πρόεδρο της ΚΟΠ να μας ενημερώσει εάν από τη μέρα λήψης της εν λόγω απόφασης, αυτή έχει τηρηθεί επακριβώς, συμπεριλαμβανομένων και των περιόδων των κριτηρίων ΟΥΕΦΑ και ΚΟΠ μέχρι σήμερα.

9) Πρόεδρος ΚΟΠ: «Η Ανόρθωση βγάζει έξω εικόνα κακών σχέσεων με την ΚΟΠ γιατί έχουν ενοχές».

9.1) Διαβεβαιώνουμε τον Πρόεδρο της ΚΟΠ ότι η Ανόρθωσις ούτε είχε ούτε έχει ενοχές. Ο λόγος σχετίζεται με τη λειτουργία της Ανόρθωσης η οποία βασίζεται στους πυλώνες της διαφάνειας, του επαγγελματισμού και της χρηστής διοίκησης. Αυτοί οι πυλώνες διασφαλίζουν την ορθή, ίση και τίμια μεταχείριση όλων των ζητημάτων που αφορούν την Ανόρθωση σε όλα τα επίπεδα. Ευελπιστούμε ότι η δική μας λειτουργία θα βρει ανάλογους μιμητές.

9.2) Καλούμε τον Πρόεδρο της ΚΟΠ να μας ενημερώσει ποιές ενοχές θεωρεί ότι έχει η Ανόρθωσις και από πού πηγάζουν αυτές οι ενοχές; Ας μας πει περαιτέρω τι έχουμε κάνει το οποίο να δικαιολογεί τις ενοχές που ο ίδιος ισχυρίζεται ότι έχουμε.

10) Πρόεδρος ΚΟΠ: «Το θέμα με τα τηλεοπτικά δεν έχει τελειώσει, γιατί ενδεχομένως η Ανόρθωσις να έχει υπογράψει δύο τηλεοπτικά συμβόλαια και ίσως το 2016 γίνει χαμός.»

10.1) Η Ανόρθωσις έχει γραπτώς τοποθετηθεί προς την ΚΟΠ για το όλο θέμα, με σαφέστατη και ξεκάθαρη νομική επιχειρηματολογία, η οποία σίγουρα δεν είναι επί του παρόντος να αναλυθεί και να εξηγηθεί περαιτέρω.

10.2) Επιφυλάσσουμε όλα μας τα νομικά δικαιώματα επί του θέματος.

11) Πρόεδρος ΚΟΠ: «Για τα πρόστιμα της Δικαστικής ισχύει ο κανονισμός για όλα τα Σωματεία με τον ίδιο τρόπο και με το πέρας τριάντα ημερών από την επιβολή τους, τα Σωματεία θα πρέπει να πληρώνουν τα πρόστιμά τους στην ΚΟΠ, κάτι για το οποίο δεν γνωρίζω εάν έχουν ειδοποιηθεί τα Σωματεία. Αυτό, δεν αποκλείει την περίπτωση έκπτωσης των ποινών στο τέλος της χρονιάς. Η Ανόρθωσις παρερμηνεύει το κάθε τι και για το κάθε τι παίρνουμε πολυσέλιδη επιστολή.»

11.1) Χαιρετίζουμε τη δήλωση του Πρόεδρου της ΚΟΠ ότι ο κανονισμός ισχύει για όλα τα Σωματεία.

11.2) Παρακαλούμε τον Πρόεδρο της ΚΟΠ να ψάξει εάν όντως έχει αποσταλεί ειδοποίηση για την αλλαγή της πρακτικής της ΚΟΠ για την πληρωμή προστίμων. Στην έρευνα του, παρακαλούμε να συγκρίνει τις επιστολές των ποδοσφαιρικών περιόδων 2012-13, 2013-14 και 2014-15 που σχετίζονται με την ενημέρωση των Σωματείων για ποινές της Δικαστικής και να μας ενημερώσει για τα συμπεράσματα του.

11.3) Στα πλαίσια της διαφάνειας, παρακαλούμε τον Πρόεδρο της ΚΟΠ να μας ενημερώσει για ποιο λόγο δεν έχει ακόμα παρθεί απόφαση για το εάν οι ποινές της Δικαστικής θα τύχουν ή όχι έκπτωσης στο τέλος της τρέχουσας ποδοσφαιρικής περιόδου.

11.4) Μας εκπλήσσει που ο Πρόεδρος της ΚΟΠ έχει παράπονο από την ομάδα μας για τις προσπάθειες μας να διατηρούμε στενή επαφή και επικοινωνία με τεκμηριωμένες και γραπτές θέσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση των συνθηκών διεξαγωγής των διοργανώσεων της ΚΟΠ και τη βελτίωση θεμάτων που άπτονται του αθλήματος γενικότερα.

11.5) Εάν ο Πρόεδρος θεωρεί μείζον θέμα το ότι οι επιστολές μας επεκτείνονται πέραν της μίας σελίδας, παρακαλούμε να μας ενημερώσει ανάλογα και όχι να μας «διασύρει» δημοσίως από ραδιοφώνου.

12) Πρόεδρος ΚΟΠ: «Διατηρούμε καλές σχέσεις με τον Πρόεδρο της εταιρείας και έχουμε συμφωνήσει να βρεθούμε, αλλά δεν έχει διευθετηθεί ακόμα το ραντεβού, λόγω του βεβαρυμένου προγράμματος μας.»

12.1) Δραττόμενοι της ευκαιρίας,  σημειώνουμε ότι η δήλωση του Προέδρου της ΚΟΠ ως φαίνεται στο σημείο 11 της παρούσης και η δυσφορία του για τη συνεχή προσπάθεια μας να είμαστε σε επικοινωνία με την ΚΟΠ, αντιφάσκει της δήλωσης του για επιθυμία συνάντησης και διαλόγου. Ας μας ξεκαθαρίσει ο Πρόεδρος της ΚΟΠ εάν προτιμά τη γραπτή ή προφορική επικοινωνία με την Ανόρθωση.

12.2) Υπενθυμίζουμε τον Πρόεδρο της ΚΟΠ ότι γραπτώς απευθυνθήκαμε στον ίδιο στις 08/09/2014 και στις 22/09/2014 ζητώντας συνάντηση με την ηγεσία της ΚΟΠ, αλλά τα αιτήματα μας επιδεικτικά αγνοήθηκαν. Συμπληρωματικά σημειώνουμε ότι ο Πρόεδρος της ΚΟΠ ΔΕΝ μας ενημέρωσε επίσημα στις 23/09/2014 για πρόθεση του για συνάντηση.

13) Πρόεδρος ΚΟΠ: «Δεν ταιριάζει στο ειδικός βάρος της Ανόρθωσης να εκφράζει ανοησίες από ραδιοφώνου».

13.1) Η δυσφορία του δημοσιογράφου του «Ράδιο Πρώτο» για το σχόλιο του Προέδρου της ΚΟΠ και η πρόσκληση του δημοσιογράφου για ανάκληση του σχολίου εκ μέρους του Προέδρου της ΚΟΠ είναι αρκούντως ικανοποιητικά στοιχεία για να εξηγήσουν στην κοινή γνώμη την στάση του Προέδρου της ΚΟΠ έναντι στην Ανόρθωση.

13.2) Αφήνουμε οποιοδήποτε συμπέρασμα στην κρίση της κοινής γνώμης.

14)  Πρόεδρος ΚΟΠ: «Για το θέμα Ιτζχάκι θα μπορούσαμε να αφαιρέσουμε βαθμούς από τα κριτήρια αλλά δεν το πράξαμε γιατί η Ανόρθωση υπόγραψε τηλεοπτικό συμβόλαιο με την ΚΟΠ. Θα μπορούσαμε μάλιστα αργότερα να επιστρέψουμε πίσω στην υπόθεση κριτηρίων Μαρτίου και να αφαιρέσουμε βαθμούς, κάτι που δεν πράξαμε.»

14.1) Θα θέλαμε να σημειώσουμε τη δήλωση του Προέδρου της ΚΟΠ ότι ο ίδιος έχει συνδέσει το θέμα τηλεοπτικών δικαιωμάτων και τη διαχείριση αυτών των δικαιωμάτων από την ΚΟΠ με τα κριτήρια. Εύλογα εγείρεται το ερώτημα ποιές οι μέθοδοι που αξιοποιούνται για να πειστούν οι ομάδες να συναινέσουν με τους σχεδιασμούς του Προέδρου της ΚΟΠ;

14.2) Διαβεβαιώνουμε κάθε ενδιαφερόμενο ότι τα κριτήρια της ΚΟΠ και της ΟΥΕΦΑ τα περνούμε μέσω της δικής μας συνετής πολιτικής, αξιοποιώντας κάθε δυνατό εργαλείο που έχουμε στη διάθεση μας και προέρχεται από δικούς μας πόρους και μόνο. Μεγάλη μνεία και ευχαριστίες πρέπει να αποδοθούν στον κόσμο της Ανόρθωσης  και στους μετόχους της ποδοσφαιρικής εταιρείας της Ανόρθωσης και όχι στην ΚΟΠ και σίγουρα όχι στις οποιεσδήποτε μεθοδεύσεις ενδεχομένως να έχουν αλλού λάβει χώρα και που σίγουρα δεν σχετίζονται με την Ανόρθωση. Η Ανόρθωση έχει για «δεκανίκια» τον κόσμο της, την ιστορία της και τη σκληρή δουλειά της μόνο.

14.3) Θέλουμε να εκφράσουμε απογοήτευση για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της ΚΟΠ έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα τους κανονισμούς περί «επιστροφής σε παλιά κριτήρια και επιβολή ποινής». Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, ειδικά χωρίς να υπάρχει εύλογη και επαρκής δικαιολόγηση και τεκμηρίωση δόλου και ψευδών παραστάσεων στο φάκελο της ομάδας μας που κατατέθηκε για τα κριτήρια και ειδικά εφόσον η ετήσια αδειοδότηση (που δίνεται κάθε Μάρτιο) έχει ήδη δοθεί. Τα κριτήρια τα περάσαμε γιατί είχαμε τακτοποιημένες τις οφειλές μας και αυτό είναι ξεκάθαρο και συνάμα τελειωτικό.

14.4) Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ αναφέρθηκε σε προκαταβολή που έχουμε πάρει για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ομάδας μας για την περίοδο 2016-19 από την ΚΟΠ. Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η Ανόρθωσις είχε καταθέσει πολύπερισσότερα χρήματα απ’ ότι η υποτιθέμενη προκαταβολή της ΚΟΠ, όπως επίσης οφείλουμε να σημειώσουμε ότι κατά την περίοδο Μαρτίου 2013 όταν και εξετάστηκε ο φάκελος μας από την Επιτροπή Κριτηρίων, η υποτιθέμενη προκαταβολή στην οποία αναφέρεται ο Πρόεδρος της ΚΟΠ μεταφράζεται σε λογιστική πίστωση του λογαριασμού μας και όχι κυριολεκτική παράδοση χρημάτων στην Ανόρθωση. Τονίζουμε ότι η Ανόρθωσις, στις 29/7/2014, κυριολεκτικά παρέδωσε χρήματα στην ΚΟΠ, διασφαλίζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση λογιστικής ερμηνείας του αντιθέτου.

15) Πρόεδρος ΚΟΠ: «Ενεργούμε με τον ίδιο τρόπο για όλους, δεν τους βλέπουμε με διαφορετικό μάτι» (στην αρχή των δηλώσεων του). «Η Ανόρθωσις τυγχάνει ευνοϊκής μεταχείρισης από την ΚΟΠ» (στο τέλος των δηλώσεων του)

15.1) Οι δύο τοποθετήσεις του Προέδρου της ΚΟΠ για το θέμα δεν συνάδουν και αλληλοσυγκρούονται. Ας αποφασίσει ο Πρόεδρος της ΚΟΠ τι ισχύει.

15.2) Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ σε όλες τις τοποθετήσεις του στη συγκεκριμένη συνέντευξη κάνει λόγο για πρακτικές που ισχύουν για όλες τις ομάδες. Είτε αυτό αφορά προστίματα στη Δικαστική ή αποδοχή καταθέσεων στην ΚΟΠ από τις ομάδες για οφειλές κριτηρίων. Άρα και πάλι ο ισχυρισμός ότι η ομάδα της Ανόρθωσης ευνοείται, καταρρίπτεται.

15.3) Διερωτόμαστε πραγματικά πως η ΚΟΠ έχει «ευνοούμενη ομάδα» μια ομάδα που εκφράζει «ανοησίες» και που «κλαίει» στα ραδιόφωνα.

15.4) Η εύνοια της ΚΟΠ προς την Ανόρθωση, διερωτόμαστε εάν εκφράζεται μέσω της κατάργησης της θέσης που κατείχε ο εκπρόσωπος της Ανόρθωσης στην Εκτελεστική επιτροπή της ΚΟΠ με την πρόφαση ότι ήταν αχρείαστη και διακοσμητική.

15.5) Η εύνοια της ΚΟΠ προς την Ανόρθωση, διερωτόμαστε εάν εκφράζεται και αντανακλάται μέσω της ετοιμασίας του αγωνιστικού προγράμματος του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος Α’ κατηγορίας ανδρών για το 2014-15.

15.6) Η εύνοια της ΚΟΠ προς την Ανόρθωση, διερωτόμαστε εάν εκφράζεται μέσω της παραπομπής της στη Δικαστική (και τιμωρία με χρηματικό πρόστιμο) για πλημμελή εκτέλεση καθηκόντων των «ball boys», δηλαδή παιδιών της ηλικίας των 11-12 ετών που βοηθούν με τον τρόπο τους την ουσιαστική λειτουργία των αγώνων που η ίδια η ΚΟΠ διοργανώνει.

15.7) Η εύνοια της ΚΟΠ προς την Ανόρθωση, διερωτόμαστε εάν εκφράζεται μέσω των υπαινιγμών του Προέδρου της ΚΟΠ στη Γενική Συνέλευση της ΚΟΠ στις 02/09/2014 ότι ομάδες με ιδιόκτητα γήπεδα επεχείρησαν να ξεγελάσουν την ΚΟΠ κατά την περσινή ποδοσφαιρική περίοδο στις δηλώσεις τους για τον ακριβή αριθμό εισιτηρίων αγώνων, που σχετίζεται με την καταβολή χορηγίας προς ομάδες της Β’ κατηγορίας στη φάση των play offs.

15.8) Η εύνοια της ΚΟΠ προς την Ανόρθωση, διερωτόμαστε εάν εκφράζεται μέσω ανακοίνωσης της ΚΟΠ εναντίων της Ανόρθωσης, αναφορικά με τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ομάδας μας και η οποία ανακοίνωση στηρίχθηκε σε δημοσιεύματα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

15.9) Σημειώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι οι απορίες μας και οι ενδοιασμοί μας για τη δήλωση του Προέδρου της ΚΟΠ, περί εύνοιας της Ανόρθωσης, είναι πολλαπλάσιοι των όσων καταγράφονται εδώ. Μόνο για τη φετινή χρονιά η Ανόρθωσις έχει καταρτίσει κατάλογο 27 σημείων που σχετίζονται με λανθασμένη ή και ελλιπή διαχείριση θεμάτων από πλευράς ΚΟΠ απέναντι στην Ανόρθωση. Επιφυλασσόμαστε ότι θα επανέλθουμε επί του θέματος.

 

Το καταληκτικό μας σχόλιο επί των δηλώσεων, στις 22/10/2014, του αξιότιμου Προέδρου της ΚΟΠ είναι ότι δυστυχώς, για ακόμα μια φορά, έχει αποδείξει ότι αδυνατεί να εμπλακεί σε ευδόκιμο και ουσιαστικό διάλογο προς όφελος των Σωματείων και του αθλήματος. Σημειώνουμε ξανά την αλαζονεία και την έλλειψη σεβασμού που διακατέχουν τις δηλώσεις του και τονίζουμε ότι τόσο η Ανόρθωση όσο και όλα τα Σωματεία-μέλη της ΚΟΠ πρέπει να τυγχάνουν του σεβασμού που αρμόζει της ιστορίας τους και της προσφοράς τους στο άθλημα που υπηρετούμε όλοι.

Η Ανόρθωσις οφείλει να συμφωνήσει με τη γραπτή τοποθέτηση της ΚΟΠ, στις 23/10/2014, ότι ο διάλογος είναι ωφέλιμος μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών στο Κυπριακό ποδόσφαιρο. Μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ότι καμία ανάκληση, ανασκευή και μεταμέλεια δεν έχει δημοσιοποιηθεί ή και κοινοποιηθεί προς εμάς από τον Πρόεδρο της ΚΟΠ. Ευελπιστούμε ότι η σημερινή μας τοποθέτηση θα συντείνει στη βελτίωση της επικοινωνίας και των χειρισμών της ΚΟΠ σε παρόμοια θέματα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ