Οι Ολλανδοί…

Τη φετινή χρονιά η ομάδα μας κινείται σε καθαρά ολλανδικούς ρυθμούς. Η πρόσληψη του Τεντ φαν Λίουεν ως τεχνικού διευθυντή και η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Αντρέ Πάους έφερε νέο αέρα στο σύλλογο και την ελπίδα για καλύτερες μέρες. Τα τελευταία χρόνια, και πριν από αυτούς τους δύο, από την Μεγάλη Κυρία πέρασαν και Ολλανδοί ποδοσφαιριστές. Κάποιους θέλουμε να θυμόμαστε και κάποιους όχι. Έχουμε και λέμε:

Μάρβιν Μπρούσγουικ (24/10/1976)

mprounsgouik

Αριστερός μπακ. Αγωνίστηκε στην ομάδα μας για μια σεζόν (2002-03) και ήταν μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Κύπελλο Κύπρου με αντίπαλο την ΑΕΛ. Κατά σειρά, στην καριέρα του αγωνίστηκε σε Εξέλσιορ, Ρούζενταλ και Στόρμβογκελς, πριν έρθει στην ομάδα μας. Συνολικά, στην καριέρα του έπαιξε 30 παιχνίδια στην πρώτη κατηγορία του Βελγίου και 22 στη πρώτη κατηγορία της Ολλανδίας. Σήμερα, η τύχη του αγνοείται. Ο Ολλανδός ακραίος αμυντικός ήρθε στην Κύπρο σε μια μάλλον θυελλώδη χρονιά. Μια χρονιά που συνοδεύτηκε από την προσαύξηση των ξένων ποδοσφαιριστών από 3 σε 5, μια χρονιά που η Ανόρθωση αγωνίστηκε στο Παραλίμνι λόγων έργων στο «Παπαδόπουλος», μια χρονιά η οποία ήταν το κύκνειο άσμα της εποχής Κίκη Κωνσταντίνου. Παρόλα αυτά ήταν μέλος της ομάδας που πραγματοποίησε μια επική αντεπίθεση στο δεύτερο γύρο, ωστόσο περιορίστηκε στη δεύτεηρ θέση, ενώ κατέκτησε και το Κύπελλο. Αν και δεν ήταν και ο πιο ποιοτικός ποδοσφαιριστής, η συμπεριφορά του στην ομάδα ήταν άψογη και δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα.

Νόρντιν Βόουτερ (24/08/1977)

ÂÏÏÕÔÅÑ ÊÅÔÓÐÁÃÉÁ / ÁÍÏÑÈÙÓÇ

Από τους καλύτερους παίκτες που πάτησαν το χορτάρι του Αντώνης Παπαδόπουλος. Φαντεζί εξτρέμ με εξαιρετική ντρίμπλα. Στην ομάδα μας αγωνίστηκε μόλις για έξι μήνες, την περίοδο 2004-05. Ξεκίνησε την καριέρα του από τον μεγάλο Άγιαξ στα μέσα της δεκαετίας του 90 και την συνέχισε σε Σαραγόσα, Γουότφορντ, Ρούζενταλ, Μπράγκα, Ανόρθωση, Παναθηναικό και Σίβασπορ. Στην καριέρα του, μεταξύ άλλων, αγωνίστηκε 88 φορές με 8 γκολ και 9 ασίστ στην πρώτη κατηγορία της Ολλανδίας, 20 φορές με 1 γκολ στην αγγλική Πρέμιερ Λιγκ, 16 φορές στην ισπανική Λα Λίγκα και 17 φορές με τον Άγιαξ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Κατέκτησε και το Τσάμπιονς Λιγκ με την περίφημη ολλανδική ομάδα την σεζόν 1994-95. Σήμερα έχει σταματήσει το ποδόσφαιρο, όμως όλοι μας θα τον θυμόμαστε με τις καλύτερες αναμνήσεις, παρά το ότι έφυγε από την ομάδα στα μέσα της χρονιάς. Ο Βόουτερ έκανε πράγματα και θαύματα και διαδραμάτισε καταλυτικό παράγοντα στο εντυπωσιακό ξεκίνημα της περιόδου 2004-05. Για τον Ολλανδό που αναζητούσε μια δεύτερη ευκαιρία να επανέλθει σε υψηλό επίπεδο, δεν άργησαν να ηχήσουν οι σειρήνες εξ Ελλάδος. Τον Ιανουάριο του 2005 πήρε μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό.

Τζέφρι Λειβακαμπέσι (23/02/1981)

leiva

Από τους καλύτερους αριστερούς μπακ που πέρασαν από την ομάδα μας. Ήρθε στην Ανόρθωση ως προσωπική επιλογή του Τιμούρ Κετσπάγια, μετά το ναυάγιο με τον Αουρέλιο που αγωνιζόταν τότε στον Άρη Θεσσαλονίκης και τώρα στην Κύπρο. Συνεπής, τόσο στα αμυντικά όσο και στα επιθετικά του καθήκοντα. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως, μέχρι σήμερα, δεν έχουμε βρει ισάξιο αντικαταστάτη του στο αριστερό άκρο της άμυνας. Ξεκίνησε την καριέρα του από την ολλανδική Ναϊμέγκεν και στην συνέχεια έπαιξε στην γερμανική Μπουντεσλίγκα με τα χρώματα της Αλεμάνια Άαχεν (67 συμμετοχές.) Στην συνέχεια ήρθε στην ομάδα μας ως ελεύθερος με πάνω από 100 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Στην ομάδα μας, παρέμεινε για τρεις σεζόν και στην συνέχεια, μεταγράφηκε στην ολλανδική Φένλο με 36 συμμετοχές. Σήμερα αγωνίζεται και πάλι στην Ναϊμέγκεν, όπου και θα κλείσει την πλούσια καριέρα του.

Σίβαρντ Σπρόκελ (10/03/1983)

sprokel

Δυναμικός κεντρικός αμυντικός με ικανότητα στο ψηλό παιχνίδι. Ξεκίνησε την καριέρα του από την Φέγιενορντ. Δόθηκε για μια σεζόν, ως δανεικός, στην Εξέλσιορ και στη συνέχεια έπαιξε στην Φίτεσε. Συνολικά, έχει 151 συμμετοχές σ΄ αυτές τις τρεις ομάδες. Στη συνέχεια, και πιο συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2011, έρχεται στην ομάδα μας και αγωνίζεται για ενάμιση χρόνο με 30 συμμετοχές. Από την ομάδα μας αποχωρεί το καλοκαίρι του 2012 και μετακομίζει στην Βουλγαρία, όπου αγωνίστηκε σε ΤΣΣΚΑ Σόφιας και Μπότεφ Πλόβντιβ. Ο αμυντικός από τις Ολλανδικές Αντίλλες σήμερα κυκλοφορεί ως άνεργος.

Γιούργκεν Κόλιν (20/01/1981)

kolin

Κεντρικός αμυντικός με κύριο στοιχείο την ταχύτητά του. Στην ομάδα μας ήρθε πακέτο με τον Σίβαρντ Σπρόκελ τον Γενάρη του 2011. Ο Κόλιν ξεκίνησε την καριέρα του από την PSV το 2000, η οποία τον έστειλε δανεικό στη βελγική Γκενκ και στην ολλανδική Μπρέντα. Στη συνέχεια, μεταγράφηκε στην αγγλική Νόριτς το 2005 για 400 χιλιάδες, όπου και παρέμεινε για δύο χρόνια. Το 2007 επαναπατρίζεται για τον Άγιαξ, ενώ αργότερα αγωνίζεται σε Ισπανία με Σπόρτινγκ Χιχόν και Ολλανδία ξανά, με Βαλβάϊκ, πριν κατηφορίσει για το νησί μας το 2011. Στην ομάδα μας έπαιξε για δυόμισι χρόνια και πλέον συνεχίζει την καριέρα του στο Ισραήλ με την ομάδα της Χάποελ Τελ Αβίβ. Συνολικά στην καριέρα του, αγωνίστηκε σε 121 παιχνίδια στο ολλανδικό πρωτάθλημα, 62 με την Νόριτς σε Τσάμπιονσιπ, FACupκαι Λιγκ καπ, 67 με την ομάδα μας, 6 στο βελγικό πρωτάθλημα, 4 με την Χιχόν σε πρωτάθλημα και κύπελλο, ενώ άξιο αναφοράς είναι ότι ο Ολλανδός έμπειρος ποδοσφαιριστής έχει και 6 συμμετοχές στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ με την φανέλα της PSV. Ο Κόλιν, που έχει καταγωγή από το Σουρινάμ, μπορεί, επίσης να αγωνιστεί ως δεξί μπακ και ως αμυντικός μέσος.

Μένει να δούμε, αν Τεντ φαν Λίουεν και Αντρέ Πάους φέρουν συμπατριώτες μας το ερχόμενο διάστημα για τις ανάγκες της ομάδας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ