Τιμούρ στο Anorthosis24: Κυπριακό ποδόσφαιρο ώρα μηδέν

Παθιάρης με το ποδόσφαιρο. Μόνο με τον τρόπο που μιλάει όταν «ανοίξει» ποδοσφαιρική κουβέντα, το καταλαβαίνεις αμέσως. Όταν αρχίσει να μιλάει για κάτι, δεν σταματά. Με επιχειρήματα, με ένα τρόπο «κατανόησης» του ποδοσφαίρου, των αναγκών του και των προβλημάτων του, που λίγοι μπορούν να πουν ότι κατέχουν. Θρύλος, μύθος, όπως θέλετε πέστε τον. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια στην ιστορία της ομάδας μας. Τιμούρ Κετσπάγια. Μόνο στο άκουσμα του ονόματός του, ξυπνάνε μνήμες. Πολλές μνήμες. Τραπεζούντα, Champions League, παιγνίδια σαν το 2-3 του Γ.Σ.Π με ΑΠΟΕΛ… Η λίστα σίγουρα δεν θα σταματήσει. Το Anorthosis24 είχε την τιμή να εξασφαλίσει μία συνέντευξη από τον Τιμούρ, στην οποία είπε πολλά. Μας μίλησε για το Κυπριακό ποδόσφαιρο γενικότερα, τα προβλήματά του, τον Κύπριο ποδοσφαιριστή. Φυσικά μιλήσαμε και για την θητεία του στην Ανόρθωση, για ποδοσφαιριστές που σημάδεψαν τα τελευταία χρόνια την ομάδα, και για πολλά άλλα. Και σας παρουσιάζουμε την συνέντευξη σήμερα αλλά και… αύριο. Βλέπετε, είναι τόσα πολλά που μας είπε που δεν θέλαμε να σας κουράσουμε με ένα κείμενο που δεν τελειώνει ποτέ, αλλά το σπάσαμε σε δύο μέρη για ευκολότερο διάβασμα. Σήμερα θα διαβάσετε τι είχε να πει ο Τιμούρ για το Κυπριακό ποδόσφαιρο, ενώ αύριο θα επικεντρωθούμε στα της Ανόρθωσης. Τιμούρ, ο λόγος σε εσένα…

Anorthosis24.net: Τιμούρ, να αρχίσουμε με ένα θέμα που απασχολεί την Κυπριακή επικαιρότητα, και είναι αυτό του Κύπριου ποδοσφαιριστή. Δίκαια φωνάζει ότι δεν παίρνει ευκαιρίες, ή απλά οι ξένοι που έρχονται είναι καλύτεροι και πιο έτοιμοι για να αγωνιστούν; Αυτό, και σε σχέση με την πρώτη σου θητεία στην Ανόρθωση, όπου λόγω τον κανονισμών, οι ομάδες αποτελούνταν από Κύπριους ποδοσφαιριστές, πως το βλέπεις;

Τιμούρ: Άλλη εποχή τότε, άλλη εποχή τώρα. Είχε καλούς Κύπριους ποδοσφαιριστές τότε. Τότε το ποδόσφαιρο δεν ήταν επαγγελματικό, αλλά είχε περισσότερες πιθανότητες ο Κύπριος ποδοσφαιριστής να αγωνίζεται. Επηρεάζει το ότι δεν έχουν τόσες πολλές ευκαιρίες να παίζουν τώρα. Τότε αν ήσουν ή δεν ήσουν καλός, έπρεπε να παίξεις αφού μόνο δύο ήταν οι ξένοι και οι υπόλοιποι εννιά Κύπριοι. Τότε σε Ευρωπαϊκά παιγνίδια που πηγαίναμε, το όνειρο μας ήταν να περάσουμε τον πρώτο γύρο. Τώρα, είναι αποτυχία αν δεν περάσεις σε ομίλους του Champions League ή του Europa League.  Και σε παιγνίδια που θυμάμαι, με Μποαβίστα και με Στεάουα, είχαμε καλούς Κύπριους αλλά αν είχαμε τότε περισσότερους καλούς ξένους, θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα.

Anorthosis24.net: Γιατί δεν βγαίνουν πλέον Κύπριοι ποδοσφαιριστές; Είναι οι ακαδημίες μας το πρόβλημα;

Τιμούρ: Είναι εύκολο να πούμε γιατί πλέον δεν βγαίνουν αρκετοί Κύπριοι. Όταν φέρνεις προπονητή, του ζητάς αμέσως αποτελέσματα. Έτσι, ο προπονητής θα προτιμήσει να φέρει ένα έτοιμο ποδοσφαιριστή παρά να προωθήσει κάποιον νεαρό. Οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές νομίζουν πως πρέπει να αγωνίζονται γιατί είναι Κύπριοι. Τόσα χρόνια που είμαι εδώ, βλέπω ότι όταν η πρώτη ομάδα πάει διακοπές ένα μήνα, οι ομάδες των ακαδημιών πάνε πάνω από τρεις μήνες διακοπές. Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν διακοπές. «Μα ποιες διακοπές;». Το καλοκαίρι που δεν έχει σχολείο, και έχεις την ευκαιρία να βελτιώσεις την φυσική σου κατάσταση και την τεχνική σου, πρέπει να κάνεις δύο φορές προπονήσεις την ημέρα. Εδώ, κανένας δεν κάνει δύο φορές προπόνηση.

Anorthosis24.net: Έχει ταλέντο ο Κύπριος ποδοσφαιριστής;

Τιμούρ: Η Κύπρος έχει ταλέντο, αλλά το ταλέντο από μόνο του δεν σημαίνει τίποτα. Κάποιος μπορεί να γεννηθεί με ταλέντο, αλλά αν δεν το δουλέψει και δεν βελτιωθεί δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Ακόμη και πιο παλιά, οι Κύπριοι θα μπορούσαν να παίξουν ακόμη καλύτερα αν είχαν την πίεση των ξένων ποδοσφαιριστών. Αλλά και αυτό που λέμε ότι έρχονται οι ξένοι και δεν παίρνει ευκαιρίες ο Κύπριος, θυμάμαι εποχές που ήταν δύο και τρεις οι ξένοι, που ήταν συνήθως οι επιθετικοί και αυτός που οργάνωνε το παιγνίδι. Σε αυτές τις χρονιές, η Κύπρος ήταν γεμάτη από πολύ καλούς επιθετικούς, που έβλεπαν πως για να μπουν στην ομάδα σε αυτές τις θέσεις, έπρεπε να προσπαθήσουν περισσότερο. Χαφ και αμυντικοί δεν τους ένοιαζε, αφού έτσι και αλλιώς ξένους αμυντικούς δεν έπαιρνε καμία ομάδα, έτσι ο Κύπριος έλεγε πως εμείς σίγουρα θα παίζουμε, έτσι δεν προσπαθούσε. Και σχεδόν σε όλες τις ομάδες γινόταν αυτό.

Μην ξεχνάτε πως τότε, ούτε τηλέφωνα υπήρχαν ούτε διαδίκτυο, και τα παιδιά έβγαιναν από το σπίτι για να παίξουν ποδόσφαιρο. Τώρα, δεν βγαίνει κανένα παιδί από το σπίτι με όλη αυτή την τεχνολογία σήμερα. Το μεγαλύτερο κακό όμως είναι ότι υπάρχει αυτή η δικαιολογία ότι δεν θα δοθούν ευκαιρίες στα παιδιά. Εγώ είχα πολλούς που είχαν παράπονο. Εγώ πάντα έλεγα ότι όποιος ερχόταν με παράπονο ότι δεν παίζει και θέλει να φύγει, άσε τον να πάει όπου θέλει. Έρχονταν οι γονείς και μου έκαναν παράπονο, μου έλεγαν πως θα πάρουν τα παιδιά τους σε άλλες ομάδες στην Κύπρο και το εξωτερικό, και στο τέλος δεν έπαιζαν ούτε δεύτερη και τρίτη κατηγορία. Πέστε μου έναν Κύπριο που πράγματι είναι καλός και δεν παίζει στην ομάδα του. Την ευκαιρία δεν θα σου την δώσει κανένας. Για να σου δώσει κάποιος την ευκαιρία, πρέπει να δείξεις αν την αξίζεις. Όχι επειδή είσαι Κύπριος.

Εδώ δεν υπάρχει προπονητής που θα τελειώσει το παιγνίδι και θα πει δεν πειράζει το αποτέλεσμα, εγώ απλά θα δουλέψω με τα παιδιά σε βάθος χρόνου. Εδώ έχουν μάθει να λένε πως το όνειρο τους είναι να παίξουν σε μία μεγάλη ομάδα του εξωτερικού. Όνειρο δεν είναι να πάς να κοιμηθείς, να ξυπνήσεις, και να έχεις δει όνειρο ότι αγωνίζεσαι στο εξωτερικό. Πρέπει να δουλέψεις πολύ σκληρά. Εγώ  δεν έχω δει κανένα Κύπριο ποδοσφαιριστή να έχει δουλέψει ούτε καν το 50% που δούλεψα εγώ. Το ταλέντο του από μόνο του δεν είναι τίποτα. Με μία ώρα προπόνηση την ημέρα δεν βελτιώνεις τίποτα. Αν τις ώρες που κάθονταν στις καφετέριες, βρίσκονταν στο γήπεδο, τότε θα μπορούσε να βγει παίχτης.

Anorthosis24.net: Το Anorthosis24 έφερε σαν παράδειγμα τον Αλωνεύτη, που άποψή μας είναι ότι για κάποιους λόγους δεν είχε την καριέρα που μπορούσε να έχει.

Τιμούρ: Τουλάχιστον αυτός έκανε κάτι. Αγωνίστηκε σε μεγάλες ομάδες, αγωνίστηκε στο εξωτερικό. Αλλά μπορούσε να παίξει πολύ πολύ καλύτερα από ότι έχει κάνει μέχρι σήμερα. Για μένα δεν έχει φθάσει ούτε στο 60-70% των δυνατοτήτων του.

Anorthosis24.net: Δηλαδή τι πρέπει κατά την άποψη σου να κάνουμε για να αρχίσουμε και πάλι να βγάζουμε ποδοσφαιριστές;

Τιμούρ: Η μόνη ελπίδα για μικρές χώρες, όπως είναι η Κύπρος, που δυσκολεύονται να βγάλουν ποδοσφαιριστές είναι η ίδρυση ποδοσφαιρικών σχολείων. Και στην Γεωργία έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Έχουμε ταλέντο, αλλά δεν έχουμε υποδομές και προπονητές. Χρειάζονται τέτοιες σχολές, όπου το πρόγραμμα θα είναι προπόνηση, σχολείο, φαγητό, και ύπνος εκεί ακόμη. Αυτή είναι η μόνη λύση για να βγάλουμε ποδοσφαιριστές. Να κάνεις μία ώρα προπόνηση, να ιδρώσεις λίγο και να πάς σπίτι, το κάναμε εμείς όταν ήμασταν 35-40 χρόνων, όταν πηγαίναμε να ιδρώσουμε λίγο και μετά να πάμε να κάνουμε μπάνιο. Αυτή η προπόνηση δεν βοηθά σε τίποτα. Σε αυτές τις σχολές, θα φέρεις προπονητές από χώρες όπως Ισπανία και Ιταλία που ξέρουν πώς να διδάξουν στα παιδιά ποδόσφαιρο. Και δεν είναι ανάγκη να φέρουν άλλους μαζί τους. Θα είναι ένας υπεύθυνος, το κεφάλι, που θα τα ελέγχει όλα.

Οι Κύπριοι προπονητές που έχουν διπλώματα, αυτοί θα προπονούν, αλλά με την καθοδήγηση του ειδικού. Αυτές οι ακαδημίες που βάζουν προπονητές άτομα που έχουν παίξει ποδόσφαιρο αλλά δεν θα έχουν ιδέα από προπονητική, πως θα μάθουν τα παιδιά; Δεν υπάρχει περίπτωση, δεν θα μάθουν ποτέ. Σε έτσι σχολή θα μπορείς να ελέγχεις τα παιδιά, και να τους κάνεις προπονήσεις πρωί και απόγευμα. Όπως είναι τώρα η κατάσταση, δεν μπορείς να ελέγχεις στα παιδιά στο τι κάνουν. Πάει προπόνηση και μετά μπορεί να κάνει ότι θέλει. Το παιδί πρέπει να είναι αποφασισμένο αν θέλει να γίνει ποδοσφαιριστής.

Και σε εμάς στην Γεωργία γίνεται αυτό, και το φωνάζω εδώ και τρία χρόνια. Πιστεύω όμως ότι αλλάζουν κάποια πράγματα στην  Γεωργία, και μάλλον θα βρω κάποιους ανθρώπους που θα με βοηθήσουν να γίνει αυτό το πράγμα. Σε τρεις – τέσσερις  τόπους να γίνουν αυτά τα σχολεία, θα βγουν αρκετοί ποδοσφαιριστές. Αυτά θα μπορούσαν να δημιουργηθούν με την χορήγηση του κράτους, ή κάποιος ιδιώτης από μόνος του να βάλει λεφτά. Σιγά σιγά θα βγουν ποδοσφαιριστές, θα πουλήσει κάποιους και δεν θα χρειάζεται μετά να βάλει άλλα λεφτά. Θα αρχίσει να συντηρείται από μόνο του αυτό το πράγμα.

Anorthosis24.net: Είναι εφικτό να γίνουν αυτά τα αθλητικά σχολεία στην Κύπρο;

Τιμούρ: Αυτό που βλέπω είναι ότι άλλη λύση δεν υπάρχει για την Κύπρο. Και στην Κύπρο υπάρχουν ταλέντα. Δεν μπορεί ένα παιδί σε ηλικία 17-18-19 ετών να κάνει προπόνηση μία ώρα την ημέρα και να θέλει να γίνει ποδοσφαιριστής. Εγώ θυμάμαι τον εαυτό μου να κάνει τρεις φορές την ημέρα προπόνηση.  Δείτε το επίπεδο Champions League, όπου οι ποδοσφαιριστές παίζουν 70 παιγνίδια τον χρόνο. Εδώ να παίξουν δύο παιγνίδια την εβδομάδα, « και μάνα μου κουραστήκαμε, μάνα μου πεθάναμε». Δεν είναι έτοιμοι για αυτό τον ρυθμό ποδοσφαίρου. Δεν αντέχει ο οργανισμός τους γιατί δεν είναι προπονημένοι. Αφού σας είπα, κάνουν διακοπές τρεις μήνες το καλοκαίρι, κάθεται στην καφετερία και παίζει τάβλι και χαρτά πίνοντας το φραπέ του.

Anorthosis24.net: Ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα του Κυπριακού ποδοσφαίρου αυτή την στιγμή;

Τιμούρ: Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει στο Κυπριακό ποδόσφαιρο είναι να φτιάξουν τα οικονομικά, να είναι εντάξει στις ομάδες. Όσα έσοδα έχεις, αυτά τα έξοδα να έχεις. Ένας καταχρεώνει την ομάδα και φεύγει. Τι έγινε; Κακοδιαχείριση λένε. Έρχεται άλλος, φεύγει και αυτός, πάλε κακοδιαχείριση. Ποιος τα πληρώσει αυτά τα λεφτά; Αυτά που γίνονται στην Ελλάδα, με το παράδειγμα της ΑΕΚ, σιγά σιγά θα γίνουν και στην Κύπρο. Όπως είναι η ΑΕΚ, αν εξαιρέσεις Ολυμπιακό, Αστέρα και Ατρόμητο, είναι και οι άλλες Ελληνικές ομάδες. Ολόκληρη ΑΕΚ, με εκατομμύρια οπαδούς, δεν μπορεί να αντέξει το οικονομικό. Οι Κυπριακές πως θα το αντέξουν; Ομάδες που θα παλέψουν για να μην πάνε διαβάθμιση στην Κύπρο, έχουν τον προϋπολογισμό της ΑΕΚ.

Anorthosis24.net: Τεχνικός διευθυντής και σκάουτερ. Γιατί στην Κύπρο αυτές οι θέσεις, δεν αποδίδουν όπως αποδίδουν και στο εξωτερικό;

Τιμούρ: Θέμα τεχνικού διευθυντή στην Κύπρο είναι για να κοροιδεύουμε τον κόσμο. Τεχνικό Διευθυντή έχει η Ρεάλ, έχει η Μπαρτσελόνα, οι μεγάλες ομάδες. Που αν είσαι προπονητής και έρθει ο Τεχνικός Διευθυντής και σου φέρει Μέσι, σου φέρει Βίγια, δεν θα σου πει ο προπονητής μα τι μου έφερες. Εδώ στην Κύπρο τι να φέρεις; Στην Κύπρο έρχονται ποδοσφαιριστές που δεν μπορούν να βρουν αλλού ομάδα, και αν είσαι τυχερός μπορεί να σου βγουν ένας – δύο από αυτούς, ή με κάποιες συγκυρίες να έρθει εδώ. Ένας που έχει φιλοδοξίες και ξέρει ότι μπορεί να βρει ομάδα στα μεγάλα πρωταθλήματα, τι να κάνει στην Κύπρο; Όσο για τους σκάουτερ, αυτοί είναι σε νορμάλ ομάδες, όπου υπάρχει και η οικονομική ευχέρεια. Και μικρό παιδί να δεις στο εξωτερικό και να του πεις θα σε πάρω Κύπρο, θα σου πει τι θα κάνω εκεί, όταν εδώ που αγωνίζομαι θα μπορούν να με δουν από μεγαλύτερα πρωταθλήματα. Το θέμα σκάουτερ είναι απομακρυσμένο από το Κυπριακό ποδόσφαιρο.

Αύριο Σάββατο το δεύτερο μέρος τη συνέντευξης Τιμούρ Κετσπάγια στο Anorthosis24.net, με πολλά και ενδιαφέροντα που αγγίζουν τα χρόνια του Τιμούρ στη Μεγάλη Κυρία, καθώς και τις εκτιμήσεις του για τις σημερινές δυνατότητες της ομάδας μας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ